Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odvedeni i ubijeni

Zajednica Bet Israel prisjetila se žrtava Holokausta i ustaškog režima: Bili su građani Hrvatske

Zagreb: U povodu Dana sje?anja na žrtve holokausta i junaštva Židova, na zagreba?kom Glavnom kolodvoru održana komemoracija
Goran Stanzl/PIXSELL
19.04.2023.
u 00:15

Zajednica Bet Israel u utorak je obilježila Dan sjećanja na žrtve Holokausta i junaštva židovskog naroda, Jom HaŠoa veHagvura, prilikom kojeg su uzvanici, uključujući gradonačelnika Tomaševića i ministra Fuchsa ispred spomen ploče položili kamenčiće u čast žrtvama.

Komemoracija na Glavnom kolodvoru ispred spomenika žrtvama Holokausta i ustaškog režima počela je paljenjem šest svijeća i minutom šutnje u čast žrtvama Holokausta, a završena je molitvom glavnog rabina zajednice Bet Israel Kotel Dadona i čitanjem imena stradalih židovskih žrtava. Predsjednik Bet Israela Danjiel Benko objasnio je kako se na taj dan prisjećamo žrtava nacizma.

"Ljudi kojih se ovdje prisjećamo su građani Hrvatske koji su tijekom drugog svjetskog rata opljačkani od strane lokalnih nacista, te su s ovoga mjesta odvedeni i ubijeni", kazao je. Upozorio je kako totalitarizam funkcionira putem sile, nasilja i ubojstva, a onaj koji se usudi reći 'ne' postaje predmet nasilja, pritom istaknuvši da živimo u vremenu sve veće afirmacije totalitarnih ideja i nasilja

Gradonačelnik grada Zagreba Tomislav Tomašević istaknuo je dan sjećanja na stradanje, ali i na junaštvo židovskog naroda. "Riječ je o stradanju šest milijuna Židova u Holokaustu, ali isto tako i junaštvu koje je iskazano pobunama u brojnim gradovima, posebno ustankom u židovskom getu u Varšavi", rekao je Tomašević. Istaknuo je kako ne smijemo zaboraviti da su se stradanja dogodila i unutar Hrvatske u sklopu nacističkog i ustaškog režima, te kako su brojne žrtve bili i Romi, Srbi, ljevičari.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao je da se sjećanjem na žrtve holokausta, te stalnom edukacijom mladih generacija postiže zajedničko suočavanje i preuzimanje odgovornosti za stradale u našoj državi. Naglasio je da je poučavanje o holokaustu vrlo važna tema za Hrvatsku, ali i cijelu Europu pošto ono sadrži bitne lekcije za budućnost. "Postoje slučajevi u kojima se holokaust minimalizira te čak i poriče, a najbolji odgovor je upravo obrazovanje o holokaustu i izgradnja demokratske i tolerantne države", objasnio je. Ministar se osvrnuo i na ulogu Hrvatske koja trenutno predsjedava Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust (IHRA), te istaknuo da će Hrvatska biti predvodnica globalnih nastojanja u borbi protiv antisemitizma.

Podsjetio je i na zaključke Vlade iz siječnja kojima se usvojene radne definicije antisemitizma, poricanja i iskrivljavanja istine o holokaustu, te antiromskog rasizma i diskriminacije.

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar utunelu
utunelu
07:49 19.04.2023.

samo jednosmjerna istina..i tako potičeno razvoj tolerancije ..tko zna da su neki zidovi u ndh imali status arijevaca

GO
gorica
00:32 19.04.2023.

Blagoslov je odati počast nevinima

DU
Deleted user
18:33 19.04.2023.

To je bio Židovski i Njemački - rat. Uz velike žrtve Židovi su - pobijedili i dobili rat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije