Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na Medicinskom fakultetu u Splitu 48 liječnika dalo otkaz

Hrvatski liječnički sindikat bit će ustrajan u zaštiti prava svojih članova kojima je plaća smanjena za 25 posto. Oni samo tarže primanja koaj su do sada imali, a potplaćeni su, poručuje dr. Ivica Babić čelnik HLS-a
07. travnja 2011. u 12:09 22 komentara 15 prikaza
matko marusic
Foto: Nel Pavletić/Pixsell

- S ministrom zdravstva Darkom Milinovićem i ministrom znanosti Radovanom Fuchsom razmotrili smo problematiku vezanu za status splitskih liječnika kumulativaca koji rade u KBC-u i predaju na Medicinskom fakultetu. Hrvatski liječnički sindikat aktivno se u to uključio i nadam se brzom rješenju. U protivnom, Hrvatski liječnički sindikat bit će odlučan i ustrajan u zaštiti prava liječnika profesora koji su članovi sindikata, izjavio je za Večernji list dr. Ivica Babić, predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata.

Nezadovoljni svojim statusom, 48 splitskih liječnika kumulativaca potpisali su otkaz ugovora o radu na Medicinskom fakultetu. Plaća im je smanjena za 25 posto. Otkazima dokazuju da žele puno radno vrijeme u KBC-u Split, znači 8 sati te da za to radno vrijeme budu i adekvatno plaćeni.

- Liječnici ne traže ništa više od onoga što su do sada primali, a u ovom trenutku su im primanja smanjena. Medicinski fakultet u Splitu je bitna sastavnica Sveučilišta, vrlo cijenjena. radi se o vještinama i znanjima koja su do sada bila potcijenjena, naglašava dr. Ivica Babić.

Dodaje kako su njegove splitske kolege apsolutno u pravu i kako će se Hrvatski liječnički sindikat boriti za njihova prava.

Jer svi se, nastavlja, slažu da je učinjena nepravda prema splitskim liječnicima profesorima koji rade u bolnici i predaju na fakultetu.

Potrebno je njihov status uskladiti sa zakonskom regulativom. Do sada je u tome bilo puno nesmotrenosti.

- Splitski liječnici kumulativci saslužili su primanja koja su do sada imali! Čak su bili potplaćeni1 No, oni ne tarže ni lipu više nego što su imali, poručuje dr. Babić.

Otkazima 48 od ukupno 79 splitskih liječnika kumulativaca u pitanje se dovodi opstojnost Medicinskog fakulteta.

No, njegov dekan prof.dr. Matko Marušić poručuje kako se fakultet neće ukinuti i kako studenti neće izgubiti nijedan sat.

- Samo preko mene mrtvog fakultet će se ukinuti, decidiran je dr. Marušić.

Napominje međutim da se iza "udara" na fakultet kriju privatni interesi i da je u tijeku dekanska kampanja. Još ne želi otkriti tko stoji iza, kako on kaže, rušenja fakulteta.

Piraex
Svi na struju
Kako turistički djelatnici i ugostitelji mogu profitirati od sve veće zastupljenosti električnih automobila

A1 izdvaja za Vas

 • -obrisani-:

  kako je Kosorica grobar za Hrvatsku.............tako je Milinović za zdravstvo...

 • Avatar ludi kekec
  ludi kekec:

  hmmm ... ako nakon odlaska 48 (od ukupno 79) liječnika fakultet neće izgubiti nijedan sat, ne znači li to da ih je bilo zaposleno daleko previše? pa onda i nije neka šteta što su dali otkaz... :)

 • -obrisani-:

  Marušić, Marasović, Milinović, Fuchs, sve debil do debila. Zato i je sva ova zbrka....