Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova karta Europe

Na krilima populista i straha od migranata desnica osvaja EU

Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
24.10.2017.
u 17:35

Na krilima vraćanja unutarnjih tema u prvi plan i jačanju nacionalnih tema i antimigrantske retorike, Trump je pobijedio u SAD-u

Pobjeda populista Andreja Babiša i njegova “Pokreta nezadovoljnih građana” na parlamentarnim izborima u Češkoj samo je nastavak jačanja konzervativno desne političke struje koja polako počinje dominirati Europom.

Tjedan dana prije izbornu pobjedu u Austriji odnio je Sebastian Kurz, a već otprije vladajuće pozicije konzervativci čvrsto drže, ili su blizu vlasti u Mađarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Španjolskoj, Italiji, Belgiji, Nizozemskoj, Danskoj... pa u konačnici i u Njemačkoj gdje je uz deklarativno konzervativni CDU/CSU treća politička snaga postao krajnje desni AfD (Alternativa za Njemačku).

Problemi srednjeg sloja

Populističkoj sferi treba svakako dodati i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, a ne treba smetnuti s uma da je na populističkoj retorici i vraćanju Amerike u prvi plan, vlast u Sjedinjenim Američkim Državama osvojio Donald Trump.

Ovakav razvoj događaja ne može se ni u kojem slučaju promatrati površno i tražiti razloge u samo jednom segmentu društvenih zbivanja jer je situacija puno složenija i kompleksnija.

Jačanje desnih opcija diljem Europe podudara se s velikim migrantskim valom 2015. godine, i terorističkim napadima i prijetnjama koji su paralelno s migrantima stigli u Europu, a na koje vodstva europskih država, barem onih ključnih, nisu znala adekvatno odgovoriti.

No, migrantska kriza nikako nije jedini razlog pada “starih struktura”. Građani su se diljem Europe i svijeta zasitili desetljećima starih političkih opcija, uglavnom dualističkih sistema u kojima su se dvije velike “narodne” stranke (demokršćani i socijaldemokrati) smjenjivale na vlasti, i počeli tražiti, nova rješenja. Na krilima nezadovoljstva nastali su različiti pokreti koji su, prerastajući u stranke, građanima odlučili ponuditi neku novu, treću opciju, temeljenu ne na ideologiji ili temama koje su u prošlosti prevladavale u političkom eteru, već na rješenjima za probleme malog čovjeka, onog srednjeg sloja građana kojem je političkih elita preko glave. U tom se kontekstu može promatrati pobjeda Emmanuela Macrona u Francuskoj, Andreja Babiša u Češkoj, pa i Sebastiana Kurza u Austriji, čiji je put ipak malo drugačiji jer je on krenuo s reformom velike narodne stranke iznutra. Upravo je na problemima srednjeg sloja, pretežno bjelačkog stanovništva, za čije probleme administracija u Washingtonu desetljećima nije pokazivala razumijevanje, ključ za Bijelu kuću osvojio i Donald Trump.

Uz taj segment, primjetno je i jačanje nacionalnog elementa, stavljanje unutarnjih problema u prvi plan kao i isticanje tradicionalnih vrijednosti pojedinih nacija, nužnost obrane, vojske, policije, sigurnosnog sustava, učvršćivanje granica...

Jačanje nacionalnih država

Ti nas elementi vode do trećeg uzroka jačanja konzervativnih snaga, posebno onih unutar država članica Europske unije, a to je nezadovoljstvo upravo tom zajednicom na čelu s Bruxellesom.

Posljednjih nekoliko godina sve više u prvi plan izlaze neslaganja država članica s političkim vrhom Unije, a stavovi, čak i među stožernim, najsnažnijim, državama poput Njemačke, Francuske i Velike Britanije, udaljeniji su nego ikad.

London se voljom građana odlučio na Brexit, Berlin i Pariz unatoč deklarativnom slaganju o nužnosti zajedničke tvorevine vode međusobnu bitku za liderstvo unutar EU, Srednja Europa želi zajednicu unutar zajednice, a ostatak Unije vuče svaki na svoju stranu odbijajući i pomisao na višebrzinski EU koji su osmislili Merkel i Macron.

1/13

Kada se ovom dodaju i konstantna nastojanja formiranja novih nacionalnih, neovisnih država poput Katalonije ili Škotske, pa u budućnosti potencijalno i Baskije, ili pak stalnih traženja većih regionalnih autonomija unutar nacionalnih država, jasno je kako je politička ideja Europske unije na vrlo klimavim nogama.

Populizam upravo na anti-EU platformama dobiva veliki zamah diljem bogatih, uređenih država jer mastodontsku administraciju u Bruxellesu koja sve više dokazuje kako je svrha sama sebi, gotovo nitko ne smatra svojom.

Teško se u bilo kojoj državi članici EU može pronaći većina koja svojim čelnicima smatra Junckera ili Tuska. Ovog potonjeg ni u vlastitoj državi koja je otklizala jako desno ne smatraju više svojim predstavnikom.

Uz sve glasnije zahtjeve za povratkom nacionalnih valuta, sve češćim ukidanjem Schengena i jačom kontrolom granica, jasno je kako je reforma EU i vraćanje korijenskom tržišnom, a ne političkom ujedinjenju nužna.

“Jačanje populizma u svijetu reakcija je zapravo na pojave poput potpuno slobodne trgovine, politike otvorenih vrata prema migrantima ili istospolnih brakova”, napisao je politički analitičar Simon Shuster u magazinu Time. Na krilima protivljenja tim idejama svoju su publiku dobili Marine Le Pen ili Nigel Farage, ističe Shuster, naglašavajući kako je upravo Farage proveo sedamnaest godina gurajući projekt izlaska Velike Britanije iz Europske unije, a kada se to u konačnici i dogodilo, ni on sam ne zna kakva sad budućnost ili scenarij čekaju njegovu zemlju nakon Brexita.

Shuster u svojoj analizi podsjeća i kako je upravo zbog pritisaka populista i pada referenduma s dužnosti morao odstupiti bivši talijanski premijer Matteo Renzi, a i Angeli Merkel populisti u Njemačkoj pušu za vratom.

“Populisti u Europi žele povratak na stanje prije EU koji nazivaju velikim eksperimentom, no pitanje je jesu li svjesni da je taj eksperiment spriječio stalni krug ratova i sukoba na europskom tlu”, zaključio je Shuster u magazinu Time.

Komentara 53

DU
Deleted user
17:51 24.10.2017.

Komunisti ,ISIL ,99 % medija ,Soroš, ,liberalni fašisti ,Klinitoni na apartima !

BF
bf2
17:42 24.10.2017.

pa možda da političari slušaju volju većine naroda,a ne glasnu i nametljivu manjinu nošenu na krilima kojekakvih "udruga",možda tada ne bi imali taj "problem"ali to su čari demokracije-radi u oba smjera a ne samo kada to odgovara određenom krugu ljudi,dakle,akoo je većina rekla svoje na izborima ili referendumu-čemu onda upitnici iznad glava?

Avatar Cinco
Cinco
17:51 24.10.2017.

Populisti? Pa kod nas je SDP najpopulističkija stranka. Većina u njemu je potpuno nekompetentna za funkcije koje su obnašali, ali ih populistički mediji svesrdno i uvijek podržavaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije