Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 52
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Verbalni rat

N. Clegg francuskom premijeru: Izjave ministara su neprihvatljive

'Britain\'s Liberal Democrat leader, Nick Clegg, gestures as he speaks at a news conference in Edinburgh, Scotland April 26, 2010. REUTERS/David Moir (BRITAIN - Tags: POLITICS ELECTIONS)'
'DAVID MOIR'
16.12.2011.
u 21:30

Francuski ministar financija Francois Baroin kazao je kako je ekonomska situacija u Velikoj Britaniji "vrlo zabrinjavajuća"

Zamijenik britanskog predsjednika vlade Nick Clegg rekao je francuskom premijeru Francoisu Fillonu kako treba poduzeti korake da bi se umirila retorika o britanskoj ekonomiji, piše BBC. Dodao je kako su primjedbe članova francuske vlade "jednostavno neprihvatljive".

Naime, francuski ministar financija Francois Baroin ranije je kazao kako je ekonomska situacija u Velikoj Britaniji "vrlo zabrinjavajuća". Ovo je rekao nakon što je guverner francuske središnje banke Christian Noyer predložio kako Velikoj Britaniji treba prije nego Francuskoj spustiti kreditni rejting. Sličnog je stajališta bio i francuski ministar Francois Fillon u Riu de Janeiru.

- Ekonomska situacija u Velikoj Britaniji je danas vrlo zabrinjavajuća i danas je, ekonomski gledano, bolje biti Francuz nego Britanac - rekao je Baroin.

Glasnogovornik britanske vlade kazao je kako je Clegg nazvao Fillona u Rio de Janeiro i tražio da objasni svoje izjave.

- Fillon je jasno rekao kako mu nije bila namjera dovoditi u pitanje britanski rejting nego naglasiti kako bi se kreditne agencije trebale više baviti ekonomskim politikama nego visinom deficita - rekao je glasnogovornik.

Ključne riječi

Komentara 15

OB
-obrisani-
22:36 16.12.2011.

Radi se o tome da britanska vlada zeli da zastiti interese bogatih banaka i velikih nacionalnih kompanija koje imaju sjedista u Londonu i koji placaju relativno nizak porez. A cijeli svijet vidi do cega je dovela politika u kojoj je obican narod osudjen na zivotarenje u sivim predgradjima dok nekoliko postotaka bogatuna zive u luksuzu. S druge strane Englezima je krivo da vise nisu ona velesila kao sto su bili i da ih danas nitko ne pita. Sva engleska medija od BBC koji nije nista drugo nego propagandna masina, pa do engleskih novina su se okomili na Njemacku i EU kao da je EU kriva sto Engleskoj ide lose. A ti mediji nikad ne spominju milijarde funti potrosene u ratovima u Libiji, Iraku i Afganistanu. Izgleda da engleska vlada tek sad uvidja sto znaci biti americki slugan. A zna se kako slugani zavrsavaju bez obzira na povijest....

Avatar DonLon
DonLon
07:30 17.12.2011.

Fartolino nazalost nije niti jednom rijeci komentirao clanak a njegova iracionalna mrznja prema Velikoj Britaniji je vec odavno svima poznata. Sve je u biti vrlo jednostavno. Francuzi su zabrinuti glasinama u financijskim krugovima prema kojima bi se “Credit Rating” Francuskee mogao sniziti sa sadasnjih “AAA” . Trenutno Francuska placa kamatnu stopu od oko 2.99% za uzimanje kredita, dok Velika Britanija placa oko 2.11%. Smatra se kako bi eventualno povecanje na 3% ili nesto vise moglo rezultirati automatskim smanjenjem navedenog “Credit Rating”-a Francuskoj. Sto se tice ukupnog zaduzenja u odnosu na GDP, obje zemlje su tu negdje , na 84 – 85%. Iz ovoga je svakome jasno o cemu se radi. U ovom trenutku Francuski politicari pokusavaju skrenuti paznju domace javnosti sa svojih problema i usmjeriti vlastite frustracje prema Velikoj Britaniji s kojom Francuska oduvijek ima “Love/Hate relationship”. Vrlo pojednostavljeno: malog Ivicu je teta u vrticu upozorila na njegovo ponasanje i moguce posljedic e, a on galami kako je mali Perica daleko gori od njega. Ivica se osjeca malo bolje nakon sto je to ucinio, ali isfrustriran je sto se tetino misljenje nije promijenilo.

PR
Protivcenzure
15:14 17.12.2011.

spašavanje eura je šibanje mrtvoga konja a to nije jasno merkel i sarkoziu. s druge strane kameron nezna što bi....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije