Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Strahujemo da će nam kuća i dvorište otklizati prema Kupi

Klizišta u toj lekeničkoj općini nastala su prije desetak godina kada se asfaltirala cesta
01. travnja 2021. u 15:12 0 komentara 2776 prikaza
stari farkasic
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Stari Farkašić u lekeničkoj općini teško je stradao u potresu. Vidljivo je to na svakom koraku kad se prolazi kroz ovo malo pokupsko mjesto. Mnogi su objekti oštećeni, a u brojnim dvorištima sada se nalaze stambeni kontejneri ili kamp-kućice u kojima stanovnici borave i spavaju.

projekti obnove Limenke su šezdesetih bile najjeftinije rješenje, a sad dokazuju da su čudo

Treba ojačati betonom

No i prije potresa dio stanovnika naselja strahovao je od rušenja svojih objekata s obzirom na to da su se u dijelu uz kupsku obalu prije desetak godina počela pojavljivati klizišta. Potres je sada ta klizišta na nekim mjestima dodatno aktivirao.

Najkritičnije je uz kuću Nenada Sučeca čija peteročlana obitelj od 29. prosinca živi u stambenom kontejneru jer im kuća ima crvenu naljepnicu zbog velikih oštećenja. Klizište se nalazi na nekoliko metara od dvorišta, a dijeli ih samo asfaltirana uska cesta koja je jako oštećena zbog odronjavanja zemlje. Nakon potresa Nenad je primijetio nova klizišta i odrone niz nekoliko desetaka metara duboku liticu prema obali Kupe.

stari farkasic
1 / 7
25.03.2021.,Stari Farkasic - Kako kaze Nenad Sucec, nakon potresa na vise mjesta na obali aktiviralo se kliziste koje do danas nije sanirano, a sve vise predstavlja opasnost mjestanima koji zive u jednom dijelu Starog Farkasica uz rijeku Kupu. Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

– Strahujem da će, kad kuća bude obnovljena, a možda i prije nego što se stigne do obnove, kuća i cijelo dvorište otklizati prema Kupi ako se nešto ne poduzme i sanira cijeli ovaj prostor – govori nam Nenad.

Nije to klizište nastalo od potresa, sve je počelo prije desetak godina kada se asfaltirala cesta, nakon toga su se na pet-šest mjesta pojavila klizišta uz nekoliko stotina metara dugu prometnicu.

– Prije asfaltiranja ovoga nije bilo, barem ovdje ispred moje kuće. Oni su asfaltirali cestu, nisu napravili nikakvu drenažu, pripremu. I sada voda nakon kiša ide ispod i po cesti te malo-pomalo odnosi zemlju. Voda to radi, priroda je to – kazuje nam mještanka Mirjana koja je nekoliko puta nakon toga plaćala nasipanje i sanaciju dijela ispred svoje kuće kako bi odron zadržala što dalje od sebe i usporila ga.

Granični prijelaz koronavirus najviše promjena Od sutra novi režim za prelazak granice u Hrvatsku. Tko sve može ući i koje potvrde mora imati?

– Mi smo nezadovoljni zato što se u tih deset godina ništa sustavno ne radi na rješenju ovog problema. Na jednoj lokaciji napravili su betonske prepreke i zidove koji drže zemlju i tu je situacija sada stabilna, no treba se to napraviti i na drugim mjestima, prije nego što bude kasno. I propuste za vodu treba napraviti kako bi kišnica imala kamo otjecati. Iz općine i vodoprivrede pokušaju nešto, naspu nešto zemlje, no iduća kiša to odmah odnese – govori Nenad ističući kako žele trajnu sanaciju ovih klizišta jer će se samo tako osjećati sigurnima.

Do kuća ne smiju autom

Rezultat tog dugogodišnjeg nečinjenja jest to da je taj ugroženi dio asfaltirane ceste sada zatvoren za promet pa mještani ne smiju automobilima do svojih kuća. Uz to tuda sada ne idu ni kamioni za odvoz smeća nego stanovnici kante nose nekoliko stotina metara dalje gdje ih onda komunalne službe prazne.

– S obzirom na znakove zabrane, ni hitna ne bi smjela ovuda jer cestu ugrožavaju ta klizišta, a težina vozila to bi pogoršala. A kad snijeg padne, tuda ralice ne prolaze jer ne smiju – kazuje Mirjana koja se nada da će se nešto napraviti kako stanovnici i vikendaši ovog dijela naselja više ne bi strahovali.

U Općini govore da će se problem trajno riješiti sanacijom cijelog tog područja u sklopu velikog projekta Hrvatskih voda “Projekt zaštite od poplava u slivu rijeke Kupe – karlovačko i sisačko područje” čija je ukupna vrijednost oko 900 milijuna kuna.

– Do tada ćemo mi pokušati osigurati što normalniji život u tom dijelu naselja. Napravili smo prometni elaborat, ići će tamo nova signalizacija. Bit će dopušten promet, ali samo osobnim vozilima. Sustavno rješenje i sanaciju klizišta napravit će Hrvatske vode – rekao nam je načelnik Lekenika Ivica Perović

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Zagreb: Tomislav Tomašević sa suprugom, roditeljima i bratom
Iva Mertić Tomašević
Tko je izgledna prva dama Zagreba? Kada ga je tek upoznala, mislila je da Tomislav nije za vezu
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.