Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
410 000 potpisa za referendum

Mostovci: Prestanimo maltretirati ljude, trošiti milijune i ukinimo COVID potvrde

Zagreb: Mostovci predali potpise za referendum protiv covid-potvrda
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/9
24.01.2022.
u 12:02

Na pitanje hoće li se COVID potvrde ukinuti i prije održavanja referenduma, Selak Raspudić je odgovorila da vjeruju da će doći do njihova ukidanja "jer se vladajućima ne sviđa verzija u kojima referendum ispada kao šamar njihovoj politici", te dodala da će im biti drago kad god se to dogodi, što prije – to bolje

Referendumske inicijative "Odlučujmo zajedno" i "Dosta je stožerokracije" predale su danas Hrvatskom saboru potpise prikupljene za raspisivanje referenduma s ciljem ukidanja COVID potvrda i Stožera te za odlučivanje dvotrećinskom većinom u Saboru o epidemiološkim mjerama.

Članovi Mosta iznijeli su podatak da je prikupljeno 410.533 potpisa za inicijativu "Odlučujmo zajedno" i 409 219 potpisa za inicijativu "Dosta je". Nakon predaje potpisnih knjiga i zahtjeva za raspisivanjem referenduma Hrvatskome saboru, zahvalili su svim građanima koji su sudjelovali u ovim inicijativama.

VIDEO Markov trg: Konferencija Mosta nakon predaje prikupljenih potpisa (Izvještava: Kruno Galjar)

Čelnik Mosta Božo Petrov poručio je da očekuju da nadležni prebroje potpise i iniciraju referendum bar u jednakom vremenu u kojem su ih oni prebrojili.

– Sada je riječ na Vladi. Neka budu barem jednako efikasni kao mi – rekao je Petrov.

Nino Raspudić istaknuo je da su protiv sebe imali kompletnu vladajuću garnituru, ali i neke medije koji su nekorektno izvještavali o tome.

– Nasuprot onog što su nam imputirali, cijelo vrijeme brinuli smo o zaštiti zdravlja građana. Mi smo krenuli u ovu inicijativu mjesec dana nakon što je objavljeno istraživanje da i cijepljeni mogu prenijeti zarazu. Molili smo, nitko nas nije slušao, tvrdoglavo su inzistirali na COVID potvrdama – kazao je Raspudić pa dodao da vjeruje kako bi imali još i veći broj da su imali još tjedan dana.

– Doći će vrijeme kada će se analizirati nakane i djelovanje svih ovih mjeseci. Mnogi će se posramiti svega onoga što su govorili i činili – smatra Raspudić.

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja poručio je da je ovo moralna pobjeda svih koji su bili dio ove inicijative.

– Ja ću samo kratko o tome da smo mi osjetili nekakav trenutak pa smo išli profitirati. Da to nije tako, pokazuje činjenica da jedini grad u koji COVID potvrde nikad nisu uvedene, pa ni sada kada imamo zakon koji kažnjava dužnosnike koji to ne provode, jest grad Sinj, gdje je gradonačelnik naš Miro Bulj. Mnogi su se junačili, ali na kraju su kleknuli i morali su popustiti – rekao je Grmoja.

Marija Selak Raspudić istaknula je da je ova inicijativa već polučila uspjeh.

– Mnogo strože i besmislenije potvrde koje su se najavljivale, nisu stupile na snagu. U interesu hrvatskih građana jest da se ukinu diskriminatorne, nelogične COVID potvrde. U Hrvatskoj imamo veliki broj zaraženih zbog činjenice da su još uvijek na snazi COVID potvrde. Premda one ne opravdavaju svoju svrhu, građani koji trenutačno ne mogu ostvariti svoja osnovna ljudska prava i pristup institucija hrle u ordinacije da bi se i službeno testirali, troše veliku količinu novca na kućne testove koji često iz drugog ili trećeg puta pokazuju da su pozitivni. Takvi dok ne uspiju dokazati da su pozitivni, bez obzira na simptome, hodaju okolo i prenose virus dalje. Sve to uvelike opterećuje građane, zdravstveni sustav i jako košta porezne obveznike.

24.01.2022.,Zagreb - Most je Saboru predao potpise za dvije referendumske inicijative "Odlucujmo zajedno" i "Dosta je stozerokracije" s dva pitanja kojima se trazi da se odluke o ljudskim pravima i slobodama donose u Saboru dvotrecinskom vecinom, a ne da ih donosi Nacionalni stozer i da se ukinu covid potvrde. Photo: Robert Anic/PIXSELL
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Vjerujemo da je došlo vrijeme da se COVID potvrde ukinu, a ono što treba ostati jest zaštita naših najranjivijih skupina građana, dakle, testiranje ispred ustanova zdravstvene skrbi i ustanova gdje se nalaze stariji i nemoćni. Prestanimo maltretirati hrvatske rađane, prestanimo opterećivati zdravstveni sustav, prestanimo trošiti milijune, ukinimo COVID potvrde koje nisu epidemiološki učinkovite – istaknula je Selak Raspudić.

Na pitanje hoće li se COVID potvrde ukinuti i prije održavanja referenduma, Selak Raspudić je odgovorila da vjeruju da će doći do njihova ukidanja "jer se vladajućima ne sviđa verzija u kojima referendum ispada kao šamar njihovoj politici" te dodala da će im biti drago kad god se to dogodi – što prije to bolje.

Jandroković: Vjerojatno će se ići na Ustavni sud

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković ukratko je okupljenim novinarima izložio da je primio je predstavnike dviju referendumskih inicijativa koji su sukladno zakonu podnijeli zahtjev i donijeli prikupljene potpise. Formirano je zajedničko povjerenstvo, a nakon što se napravi primopredaja, dodao je Jandroković, uputit će zapisnik o primopredaji i zahtjev Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a potom slijedi provjera broja i vjerodostojnost potpisa.

VIDEO Izjava predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića (Izvještava: Kruno Galjar)

– Tada Odbor može uputiti zaključak da se provede referendum ili da se provjeri ustavnost referendumskih pitanja – rekao je Jandroković.

Odgovarajući na novinarska pitanja, dodao je: – Što se tiče moga mišljenja, stava sam da će Odbor uputiti na plenarnoj sjednici zahtjev da se od Ustavnog suda traži mišljenje jesu li pitanja u skladu s Ustavom.

Kazao je i da će ovoga puta inzistirati na tome da budu promatrači kako nijedna strana ne bi mogla dovesti u pitanje proces provjere.

 

Ključne riječi

Komentara 149

UV
uvijekje
12:04 24.01.2022.

bravo, ruši lopovsku bandu!!!!

Online Đeneral
12:18 24.01.2022.

Naći će Andrej magistar Plenković novog malovidnog Lovru koji je zagubio naočale da sve što ne bude mogao pročitati proglasi nečitkim. Malo je premijer pod šokom, potresen planiranim atentatom jajima, ali kad dođe sebi iznaći će rješenje da onepismeni 410 tisuća ljudi. Ne daj se, Andrej!

DU
Deleted user
12:19 24.01.2022.

Stožeraši i kovidioti na aparatima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije