Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mostovci za suradnju

Most i SDP u jednome složni: njihova koalicija nije moguća

Zoran Milanović i Božo Petrov
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
29.04.2016.
u 10:15

SDP ne vjeruje u preslagivanje većine, ali kad bi do toga došlo, iste bi uvjete postavio mostovcima i drugim zastupnicima

Sve što je gospodin Milanović pokušao zaboravljeno je i otvoreni smo za suradnju oko svega onoga što je u interesu građana. Ova izjava idejnog začetnika Mosta Nikole Grmoje u fokus je stavila pitanje je li moguće da Most, umjesto s Domoljubnom koalicijom, novu Vladu složi sa SDP-om. Međutim, i u Mostu, a i u samom SDP-u opciju preslagivanja parlamentarne većine za sada odbacuju. I iako za politiku vrijedi ona “nikad ne reci nikad”, šanse za preslagivanje doista su tanke jer bi Most, kaže naš sugovornik iz vrha SDP-a, trebao pristati na potpunu promjenu pravila igre.

Pripremaju se za izbore

– Premijer bi u tom slučaju svakako morao biti Zoran Milanović jer on je naš kandidat za premijera, a trebalo bi jasno podijeliti odgovornost po resorima. Znači, ova opcija da je ministar Mostov, a zamjenik iz druge opcije nešto je na što mi ne bismo pristali. Ako si dobio resor, onda si i potpuno odgovoran za njega. Nadalje, trebalo bi definirati jasne ciljeve koji se žele postići s rokovima provedbe od šest mjeseci do godine dana – kaže naš izvor iz SDP-a.

Ovi uvjeti, dodaje, u toj situaciji ne bi vrijedili jedino za Most. Kada bi doista došlo do preslagivanja, dodaje naš sugovornik, s ovim bi se kriterijima trebali složiti i svi ostali saborski zastupnici koji su spremni podržati novu većinu.

– A koliko su šanse da do toga dođe, veliko je pitanje. Ja mislim gotovo pa nikakve. I zbog toga mi u SDP-u držimo da su novi izbori najrealnija opcija i za njih se zbog toga i pripremamo – kaže naš izvor iz SDP-a.

I naš drugi sugovornik iz vodstva SDP-a kaže da su šanse za takvo preslagivanje nikakve, ali i da u situaciji koju imamo nitko sa stopostotnom sigurnošću ne može reći da je potpuno nemoguće.

– Trenutačno mi je doista teško zamislivo da Most pristaje na Milanovića kao premijera. Mi na Oreškovića nikada ne bismo pristali. Vidimo jasno da to ne funkcionira što je i logično jer čovjek nema politički legitimitet. Jasna podjela odgovornosti također je nešto što bi se u toj soluciji podrazumijevalo i, svakako, potpisivanje koalicijskog sporazuma, a ne nekakvog sporazuma o suradnji. To ne dolazi u obzir. No, kažem, šanse su nikakve. Najbolje je da idemo na nove izbore – kaže naš sugovornik.

Uvjeren je da Most preko Nikole Grmoje samo “pušta spinove” i tako diže Mostu cijenu kod svojega partnera HDZ-a, odnosno da nema poštene namjere.

Isto tako, nemoguće je zamisliti da bi cijeli Most ikada i pristao na takvu opciju. Da je to bilo ikada moguće, išli bi vjerojatno s koalicijom Hrvatska raste nakon mučnih pregovora.

U slučaju preslagivanja zbog toga treba uzeti u obzir i opciju da ni tada situacija ne bi bila drugačija. I da bi se, uz dio Mosta, za preslagivanje trebalo “zagrepsti” i na druge strane, pridobiti manjince, eventualno Čačićeve Reformiste, možda i HSS koji je trenutačno u Domoljubnoj koaliciji. U svakom slučaju, previše je tu “ali” i previše je upitnika. Uistinu je teško zamisliti kako bi stranke pravdale takav potez. U Mostu, nakon bombastičnih izjava, “peglaju situaciju” i poručuju da se Grmojina izjava krivo shvatila, odnosno da se ta suradnja koju je Grmoja spominjao ne odnosi na preslagivanje parlamentarne većine.

– Nema preslagivanja. Mi smo za suradnju oko bitnih tema u Saboru, ali ova Vlada čeka kraj mandata – kažu nam u Mostu te dodaju kako pad Vlade može značiti jedino nove izbore. Nema uvjeta koje bi SDP trebao ispuniti za preslagivanje Vlade jer, naglašavaju u Mostu, takva opcija jednostavno nije moguća.

Paket zakona u proceduru

Suradnja sa SDP-om moguća je jedino, poručuju, na razini Sabora, odnosno na potpori projektima i reformama koje je SDP potpisao i podržao tijekom pregovora o sastavu Vlade.

– To će biti test na kojem će se vidjeti jesu li u SDP-u stvarno bili za reforme ili su bili spremni potpisati sve što Most stavlja pred njih samo kako bi došli na vlast – naglašavaju u Mostu. U SDP-u pak poručuju kako za razliku od njih rade svoj posao i ovih dana u saborsku proceduru šalju nekoliko zakona, ne zbog Mosta, nego zbog građana. 

>> 'Most nikada nije zatvorio vrata suradnji sa SDP-om i Milanovićem' 

>> Milanović o vladajućima: Ovo je potpuno nova sfera i prostor neodgovornosti

Komentara 18

DU
Deleted user
10:45 29.04.2016.

HDZ-u može samo koristiti da ih ne podržava HSS koji je na čelo izabrao Milanovićevog potrčka i provalnika u automobile, a što se tiče Mosta oni su već bivši. Ovakvi potezi poput Kovačićevog nemaju veze s aktualnom situacijom na vlasti, već pozicioniranjem uoči lokalnih izbora. Sada mu je prijeko potrebno stvoriti sukob s HDZ-om kako bi što bolje prošao na lokalnim izborima. Jeftino, ali što drugo očekivati od Mosta.

HR
hromcan
10:51 29.04.2016.

Mi koji smo se borili za Hrvatsku ali ne za komunističku Hrvatsku smo protiv bilo kakvog dolaska SDP-a na vlast jer nismo svoju mladost dali ,a mnogo njih i živote da komunisti opet budu na vlasti to DOBRO ZAPAMTITE

DH
dalibor.hren
11:19 29.04.2016.

Složni su u tome da nisu složni!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije