Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODLUKA POČETKOM 2021.

Amerikanci, Izraelci, Francuzi i Šveđani podnijeli ponude za borbenu eskadrilu

Dusko Marusic/PIXSELL
11.11.2020.
u 19:12

Proces donošenja odluke na državnoj razini započinje početkom 2021. godine, a to uključuje mišljenje Odbora za obranu Hrvatskog sabora, Vijeća za obranu te Odluku Vlade RH o najpovoljnijoj ponudi

Korona jest usporila, no nije zaustavila dovršavanje drugog hrvatskog natječaja za nabavu borbene eskadrile. Nakon što su početkom rujna zaprimljene ponude, svi ponuditelji iskoristili su mogućnost da na kraju procesa validacije, 10. i 11. studenoga ponude i svoju tzv. BAFO (Best and final offer), najbolju i konačnu ponudu.

Nju su 10. studenog 2020. dostavili SAD za novi avion F-16 Block 70 i korišteni izraelski avion F-16 Block 30, te Francuska za korišteni avion Rafale, dok je Švedska BAFO za novi avion JAS-39 C/D Gripen predala 11. studenog 2020.

Počinje evaluacija

U MORH-u kažu kako je time završio proces validacije i započeo proces evaluacije pristiglih ponuda. Najbolje i konačne ponude bit će ocjenjivane na razinama međuresornog povjerenstva, te državnih institucija do kraja godine. Najavljuju ujedno da će proces donošenja odluke na državnoj razini započeti početkom 2021. godine, a to uključuje mišljenje Odbora za obranu Hrvatskog sabora i Vijeća za obranu te Odluku Vlade RH o najpovoljnijoj ponudi za višenamjenski borbeni avion.

Kako su ti podaci klasificirani kako s naše strane tako i sa strane ponuditelja, dok traje proces odabira najbolje ponude, ne mogu s detaljnim podacima izlaziti u javnost. Do sada su se u javnost probili neslužbeni podaci da bi se ponude mogle kretati od 500 do barem milijardu i pol dolara, ovisno o ponuditelju.

Namjena BAFO-a, koje nije bilo na prvom natječaju je da ponuditelji, u svojevrsnom “pripetavanju” ponude financijski povoljniju ponudu.

U rujnu je načelnik Glavnog stožera OS RH admiral Robert Hranj, inače i supredsjedatelj povjerenstva, objasnio da očekuje u finalu “intenzivnu interakciju sa svim ponuditeljima”.

Nakon toga izrađuje se studija izvodljivosti i predstavljanje prijedloga Povjerenstva saborskom Odboru za obranu, pa Vijeću za obranu, a završni prijedlog uz stajališta ta dva tijela ide na Vladu”, objasnio je admiral.

Kako Pantovčak nije u Povjerenstvo želio delegirati savjetnika za obranu i nacionalnu sigurnost Dragana Lozančića, predsjednik Zoran Milanović bit će informiran o procesu na redovitim brifinzima ministra.

Kupnja na kredit

Zbog sličnih razloga, mogućeg sukoba interesa, članstvo je u povjerenstvu odbio i Franko Vidović (SDP), predsjednik saborskog Odbora za obranu. Hranj je potvrdio da smo “u svim ponudama tražili totalni paket, simulator, inicijalni paket naoružanja, obuku pilota, tehničkog osoblja, održavanje, alate, pribor”, a da je cilj da 2023. ili 2024. imamo nove zrakoplove.

S obzirom na to da se u dijelu javnosti, zabrinutoj zbog posljedica pandemije i deficita državnog proračuna čuju prigovori na proces nabave aviona, valja kazati da se oni ne kupuju “za gotovinu”, odjednom, nego na dugoročni kredit, te, očekuje se, i na poček.

Ključne riječi

Komentara 126

Avatar essek22
essek22
13:19 11.11.2020.

Vidim, ima ovdje onih koji su uvjereni da na Balkanu više neće biti rata pa nam ne trebaju :)))) A Bosna da nije pod protektoratom sutra bi se zapucalo

Avatar Asterix
Asterix
14:00 11.11.2020.

Puno graje oko 12 aviona. Pa u Hrvatskoj se radi korupcije, nepotizma, lošeg upravljanja itd. u 10-ak godina sprži nekoliko nosača aviona krcatih avionima. Kad je pir nek je pir. Prodano.

Avatar Behemot
Behemot
12:28 11.11.2020.

Moja osobna želja je Rafale, ali će zbog politike biti 90% biti novi F-16.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije