Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mons. Mate Uzinić

Žele ostati u Hrvatskoj? Bogu hvala, dobro došli!

Mate Uzinić
Foto: Dusko Mirkovic/PIXSELL
08.09.2015.
u 17:00

Nikoga ne možemo i ne smijemo privoditi na kršćanstvo, ali smo svima, pa i izbjeglicama, dužni propovijedati evanđelje

Biskup dubrovački mons. Mate Uzinić među prvim je svećenicima Katoličke crkve u Hrvatskoj u duhu evanđelja progovorio kako treba pomoći izbjeglicama.

Najbolji je povratak, ali...

Kako komentirate najnoviji papin apel?

Spoznaje o tom apelu imam samo iz novinskih izvještaja tako da nisam najprikladniji sugovornik, a on se nas u ovom trenutku izravno ni ne tiče. Samo mogu reći da taj poziv nije nikakvo iznenađenje. On je u skladu s onim što je papa prije govorio, osobito onim pozivima koje je u više navrata upućivao redovničkim zajednicama. Uostalom, ovaj poziv je normalna posljedica toga da ono na što pozivamo druge i sami trebamo činiti.

Prvi ste reagirali rekavši da nemamo pravo okretati glavu od njih.

Mislim da dajete preveliko značenje onome što sam rekao jer nisam rekao ništa drugo doli ono što svi mi kao kršćani trebamo govoriti, ali i činiti. To je, koliko god da je to nekima teško shvatiti i prihvatiti zbog onoga što se događa kršćanima na istoku i straha da će se to prenijeti i u Europu, navještaj evanđelja u konkretnom povijesnom trenutku i konkretnoj situaciji.

Što ako većina njih poželi zauvijek ostati u Hrvatskoj?

Bogu hvala! Bilo bi najbolje da se u njihovim domovinama stvore povoljni uvjeti i da se vrate. To, uostalom, vrijedi i za naše iseljenike. Ako se to ne dogodi i ne mogu se ili ne žele vratiti, dobrodošli su! Nas je i tako sve manje. Naravno, ova dobrodošlica je uvjetovana tim da prihvate određene standarde ponašanja i poštuju zemlju u kojoj se nalaze. Mislim da je strah da se to neće dogoditi ono čega se ljudi najviše boje. Ne mogu reći da taj strah nije donekle opravdan zbog iskustva drugih zemalja. Ali on nas sve jedno ne smije spriječiti u činjenju dobra.

Treba li ih prevesti na kršćanstvo?

Kršćanstvo je ponuda, a ne prisila i takvo mora ostati. Zato nikoga ne možemo i ne smijemo privoditi na kršćanstvo. Ali smo dužni svima, pa i izbjeglicama, objašnjavati naš način života i propovijedati evanđelje. To možemo činiti riječima i još više životom usklađenim s onim što govorimo. Papin apel da primimo izbjeglice nam je i prilika da to pokažemo.

Zlonamjerna tumačenja

Kako komentirate navode da mnogi u europskim zemljama prelaze na kršćanstvo kako bi lakše dobili azil?

Ne mogu komentirati te navode jer nemam dovoljno podataka. Usudio bih se pretpostaviti da je, zbog ozbiljnosti priprave na krštenje odraslih osoba, a i toga što bi takvo hinjenje ne bi bilo izdaja samo kršćanstva nego i islama, riječ o zlonamjernim interpretacijama jednog sasvim normalnog procesa, koji se, uostalom, u Europi događa i u obrnutom smjeru.

>> Papa Franjo pozvao svaku župu u Europi da udomi jednu obitelj izbjeglica

>> Evo što 'U ime obitelji' očekuje od premijera Milanovića

Komentara 25

MA
Malenkost
17:16 08.09.2015.

Ha, Ha, ! Ha, Ha, ! ... Ne mogu vjerovati sto on prica.

KR
krka
17:32 08.09.2015.

Biskupe, OK, tako kaže Evanđelje, pomogni siromaha. Samo nisi rekao ništa o tome kako oni dekaptiraju kršćane, i još važnije, koliko češ ih ti osobno uzeti k sebi, ali ne na naš teret!!!!

BJ
Ben Juda Talmudan
17:18 08.09.2015.

Zna li netko dobrog egzorcista ? Trebalo bi istjerati vraga iz pape Franje jer u zadnje vrijeme bulazni baljezgarije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije