Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RIJETKA POJAVA

Moguće i u Hrvatskoj: Tornado jednom poharao Novsku, vagon odbacio 30 m od tračnica

Aftermath of rare tornado in Moravska Nova Ves
Foto: DAVID W CERNY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
25.06.2021.
u 11:22

Oko 150.000 stabala hrasta i bukve počupao je u obližnjoj šumi vjetar brzine 260 kilometara na sat pri tlu

Da su tornada moguća i na hrvatskim prostorima, pokazali su podaci Odsjeka Geofizike o ''umjereno razornom'' tornadu koji se dogodio davne 1892. godine u Novskoj kod Kutine. 

Oko 150.000 stabala hrasta i bukve počupao je u obližnjoj šumi vjetar koji je puhao brzinom od 260 kilometara na sat pri tlu, a ovaj tornado uspio je i prevrnuti vagone na željezničkoj postaji, od kojih je jedan težak 13 tona odbačen 30 metara od tračnica. 

U ovom ''umjereno razornom'' potresu, kako bismo ga danas klasificirali prema ljestvici intenziteta tornada Torro, od 50-ak putnika koji su bili u vagonima kada je tornado prošao njih troje bilo je teško ozlijeđeno

Samog Andriju Mohorovičića, istaknutog hrvatskog geofizičara, pozvala je tadašnja Kraljevska zemaljska vlada da napravi izvještaj s detaljnom analizom ovog događaja, zbog čega danas i imamo ove podatke. 

Nakon njega 2007. godine zabilježen je i tornado u Slatini u kojem je vjetar odnio krovove na dvadesetak kuća u mjestu, a stanovnici su iz sigurnosnih razloga neko vrijeme bili bez struje. 

Iako su tornada relativno rijetka pojava, pijavice su na hrvatskom Jadranu često viđena pojava. Jedan od takvih posljednjih prizora na moru viđen je kod Dubrovnika krajem siječnja ove godine, no prolazila je po pučini nekoliko kilometara od obale te nije nanijela štetu. 

Podsjetimo, jug Češke u četvrtak je pogodio veliki tornado koji je nekoliko sela gotovo sravnio sa zemljom te odnio najmanje četiri života. Deseci osoba ozlijeđeni su te se šteta još procjenjuje.

VIDEO Strava u Češkoj: Tornado rušio sve pred sobom! "Bila je to apokalipsa!"

Ključne riječi

Komentara 2

PR
Prekosutra
12:09 25.06.2021.

Sve je moguce! Moguce je i da VL ne izaziva strah kod ljudi!

EB
EBERT
12:26 25.06.2021.

Sve je moguce svugdje. Boze kakav komentar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije