Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mladi u Hrvatskoj: Svaki četvrti želi nevinog partnera, 71% živi kod roditelja...

Uvjereni su da se ispiti na fakultetu kupuju i da su za posao potrebne dobre veze
06. ožujka 2019. u 10:51 19 komentara 4876 prikaza
Mladi
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Mladi u Hrvatskoj teže vlastitoj neovisnosti, ali pitanje je u kojoj će je mjeri ostvariti, tj. naći posao koji će im to omogućiti s obzirom na to da su i dalje previše izloženi nesigurnosti na tržištu rada. Većina ih je uvjerena da se na fakultetima kupuju ispiti – samo pet posto ih smatra da se to ne događa. Unatoč življenju u demokratskom društvu, iskazuju niske demokratske potencijale. Neki su to od pokazatelja istraživanja što su ga na 1500 mladih u dobi između 14 i 29 godina proveli Institut za društvena istraživanja u Zagrebu i Zaklada Friedrich Ebert kao dio međunarodnog projekta koji se istovremeno provodio u deset država jugoistočne Europe i zapadnog Balkana.

Rezultati istraživanja mladih u Hrvatskoj Slično kao i 2012. Istraživanje mladih: Nezadovoljni društvom, zadovoljni privatnim životom

Stres zbog ocjena

U najvećem broju mladi u Hrvatskoj misle da su za uspješno zapošljavanje potrebne veze s osobama na pozicijama moći ili utjecajni prijatelji.

– Opravdavanje korištenja veza i poznanstava za zapošljavanje i rješavanje drugih problema pokazuje da su se mladi pragmatički prilagodili mainstreamu u hrvatskom društvu. Koriste se institucionalni prečaci jer se to pokazuje efikasnije, a institucije koje sankcioniraju takvo ponašanje preslabe su. Prihvaćanje takvog modela među mladima govori nam da će se takva ponašanja ponavljati i u budućnosti – rekla je prof. Vlasta Ilišin, istraživačica iz Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu, predstavljajući podatke. Svaki drugi ispitanik radio bi u privatnom sektoru, a priželjkuju siguran posao s dovoljno slobodnog vremena i prilikama za napredovanje na poslu. Međutim, od onih ispitanika koji rade njih 40% radi na određeno vrijeme, a to je u neskladu s društvenim zahtjevima da zasnuju obitelj i pomognu demografskoj obnovi.

Huawei Huawei istraživanje Zaljubljeni Hrvati manje razgovaraju, a više tipkaju poruke i ljubav češće izražavaju emojijima

Također ih samo trećina želi otići iz Hrvatske, što nije neobično jer 40% ispitanika još se školuje pa im socioekonomski problemi zasad nisu u fokusu. Da će uspjeti realizirati svoje obrazovne ciljeve, smatra 89%; njih 61% želi visoku naobrazbu, što je dvaput više od onih koji je i završe. Uzme li se u obzir kako neka druga istraživanja pokazuju da se mogućnosti za obrazovanje smanjuju s ekonomskom moći obitelji, istraživači u tom raskoraku između aspiracija i mogućnosti koje se sužavaju vide mogući izvor nezadovoljstva.

Učenici Projekt COBRAS Samo 16 posto osmaša voli školu, a 8,5 posto njih nezadovoljno je životom

U obrazovnom sustavu mladi osjećaju stres.

– Kompeticija među školama i zahtjevi za najboljim ocjenama ne čine dobro mladima na psihološkom planu – upozorava prof. Ilišin. Mladima je obitelj vrlo važna na svim razinama. Uglavnom se s roditeljima slažu: osam posto s roditeljima često raspravlja, a samo jedan posto ima s njima vrlo konfliktan odnos. Taj je odnos u ovakvom istraživanju 2012. godine bio nešto malo lošiji. Mladi prihvaćaju roditeljske modele i sami će ih primjenjivati – svaki drugi svoju će djecu odgajati skoro jednako, a jednako njih 15%. Nisu izgubili povjerenje u tradicionalnu instituciju braka: svoju budućnost vide u zasnivanju braka u 80% slučajeva, što je malo više nego 2012. godine (76%).

Anja, Martina, Nikolina vukovar Mladi Vukovarci o svom gradu: 'Ne vidimo podjele, želimo samo normalno živjeti'

Pri odabiru životnog partnera za više od 40% mladih važni su i ekonomski status i religijsko uvjerenje budućeg supružnika. Nacionalnost supružnika i obiteljsko odobravanje važnim faktorom smatra između 30 i 40 posto mladih, pri čemu je nacionalnost dobila na važnosti za pet posto, a odobravanje roditelja palo za osam posto. Najniže je u tim vrijednostima pozicionirana nevinost bračnog partnera, no čini se da toj karakteristici cijena raste.

– Zahtjev za nevinošću iskazuje 26 posto ispitanih, a 2012. to je bilo deset posto, to ukazuje na retradicionalizaciju – napominje prof. Ilišin.

Slike Hrvatske Preseljenje Studenti bi najradije na Vis, Mljet i Lastovo

Naviše vjeruju vojsci i policiji

Među mladim ljudima u Hrvatskoj prisutan je zamjetan demokratski deficit iako su rasli u demokratskoj državi. Većina ih u znatnoj mjeri prihvaća i autoritarni način vladanja, a tu se samo dugoročno može intervenirati, upozoravaju stručnjaci, dok je autoritarizam s nacionalizmom eksplozivna kombinacija. Mladi najviše vjeruju vojsci i policiji, a najmanje tijelima vlasti i strankama. EU većina smatra superiornom Hrvatskoj – izuzev kad je riječ o sigurnosti. No, iako ne prepoznaju pozitivne političke i ekonomske posljedice europske integracije, dvije trećine ih smatraju da Hrvatska ne bi trebala napustiti EU.

 

'Mali' nametnik
Ulazeći u automobil primijetila je nešto neobično u vratima: Kada je shvatila o čemu se radi, preuzeo ju je strah
Digitalizacija
Modernizacija potrošačkog iskustva
Papir je prošlost, stiže era aplikacija
  • Gajger:

    "Također ih *samo* trećina želi otići iz Hrvatske" - što je, nezadovoljni ste rezultatima svoje propagande ?

  • zoki_bijela:

    Sve vam vjerujemo...

  • viktor14:

    hahahaha,,,Ovi sto se pale na nevine i sami su nevini..Roditelji su krivi sto ovu pascad balavu..drze kod kuce !! Eto im vojska i policija...neka idu na njihovu grbacu !!