Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sindikat trgovine

Mišeljić: I trgovcima treba godišnji odmor, kao i ministrima

zoran milanovic (1)
Patrik Macek/Pixsell
06.07.2012.
u 12:28

Izjava premijera MIlanovića o godišnjim odmorima ministara izazvala je reakcije predsjednice Sindikata trgovine Dragice Mišeljić koja smatra da je premijer u pravu, ali da se zakonska odredba primjenjuje selektivno

Najava premijera Zorana Milanovića da će od svojih ministara tražiti da odu deset dana na odmor, jer ne može nitko raditi bez odmora, izazvala je reakciju predsjednice Sindikata trgovine Dragice Mišeljić.

S pravne strane gledano, premijer je u pravu, ali baš se ta zakonska odredba selektivno primjenjuje u praksi, upozorava Mišeljić. 

– Svoje zakonsko pravo na tjedni i godišnji odmor ne može iskoristiti tisuće radnika zaposlenih u sektoru trgovine. Rade sve dane u tjednu. Rade prekovremeno više nego što je zakonski dopušteno, koji im se pretvaraju u slobodne dane, a koje nikada ne mogu iskoristiti. Sada, u vrijeme turističke sezone, ranom zorom iz unutrašnjosti odlaze raditi u trgovine duž jadranske obale. Vraćaju se kasno u noć nakon što su napravili dnevne obračune, počistili trgovine, napunili police…Vraćaju se kućama nakon što su od svojih bijednih plaća namirili manjak u blagajni – kaže Mišeljić.

Napominje i da tako iscrpljeni i premoreni radnici sve više završavaju na psihijatrijama i odlaze u invalidske mirovine, pa su "sve samo ne normalni ljudi, kakvi bi trebali biti, nakon što se odmore. 

– I trgovci trebaju ostati „normalni ljudi“ Oni to zaslužuju. Imaju na to ljudsko i zakonsko pravo! Osigurajte primjenu zakona na sve jednako, bez izuzetka! Uostalom, to je zadaća izvršne vlasti! – zahtijeva Mišeljić.

Komentara 3

MF
maca faca
12:48 06.07.2012.

najbolji odmor za kukuriku-kolektivna ostavka-

Avatar oto1
oto1
12:47 06.07.2012.

Uostalom, to je zadaća izvršne vlasti! – zahtijeva Mišeljić. ----------------------- nije to zadaca vlade. Vec je to zadaca sindikata, oni si ti koji to trebaju izboriti, a ne daim neko nesto poklanja...u kapitalizmu se nista nepoklanja.

OG
Oger
12:50 06.07.2012.

Dobro, da li Milanovic mora ici svaki dan u ducane i provjeravati da li se poslodavac drzi zakon? Ili je to zadatak mjesnih i/ili zupanijskih kontrolnih organ za doticno podrucje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije