Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
intervju

Ministrica za Večernji: Auto je majčin, ne dajem ostavku i znam tko mi ovo podmeće

Gabrijela Žalac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/4
21.03.2019.
u 08:12

Veliku ulogu u svemu imaju i unutarstranački obračuni koji su vezani uz predstojeće izbore za EU parlament.

U zadnjih desetak dana ministrica regionalnog razvoja i EU fondova u Vladi RH Gabrijela Žalac opet je na udaru javnosti i medija. Prvo je imala prometnu nesreću u kojoj je automobilom naletjela na 10-godišnju djevojčicu koja je neoprezno pretrčavala cestu i koja je tom prilikom zadobila teške tjelesne ozljede. Potom se doznalo i kako joj vozačka dozvola nije važeća gotovo tri godine. Desetak dana kasnije Žalac je opet na udaru medija, ali sada zbog luksuznog Mercedesa E klase koji je parkiran u dvorištu njene obiteljske kuće u Vinkovcima, a koji nije prijavila u svojoj imovinskoj kartici. 

Čiji je taj Mercedes koji je parkiran u vašem dvorištu? 

– To je automobil mojih roditelja koji su ga uzeli u najam od tvrtke Josipa Stojanovića Jollyja. Uzeli su ga u siječnju. Ugovor je sklopljen na godinu dana kada će roditelji odlučiti hoće li zadržati automobil ili neće. To će biti njihov odabir i u to se ne želim miješati, niti me to zanima. Prema ugovoru, oni mjesečno za najam tog automobila plaćaju 599 eura, s tim da imaju i dodatno mjesečno ulaganje od 304 eura na ime kaska, osiguranja, registracije, servisa i sličnih davanja. Medijski napisi kako mjesečno na ime najma automobila plaćaju 37.500 kuna čista su izmišljotina i neistina. Postoje svi podaci i dokazi i sve se može provjeriti. 

Video – Ministrica Gabrijela Žalac o Mercedesu

Zašto je onda automobil parkiran u vašem dvorištu? 

– Iz jednostavnog razloga zato što kod roditelja nema mjesta. Naime, brat mi je zaposlen u Gradu Zagrebu i ima službeni automobil te je svoj automobil dovezao kod roditelja jer ga u Zagrebu nema gdje parkirati. I roditelji imaju svoj automobil koji prodaju. Jednostavno smo odlučili parkirati ga kod nas u dvorište jer je to najjednostavnije i najpraktičnije. 

Koji automobil vaša obitelj vozi? 

– Kada dođem iz Zagreba, a tu sam vikendom, vozim Peugeot 308 koji je također u maminom vlasništvu. Imali smo i Mercedes iz 1995. godine koji smo prodali i koji zbog svega što mi se događalo zadnjih dana nisam još izbrisala iz imovinske kartice. 

Što još imate prijavljeno u vašoj imovinskoj kartici? 

– Sve što sam imala, što imam i što ću imati prijavit ću jer jednostavno nemam što skrivati. Uostalom sve se može provjeriti i doznati. Da je ovaj automobil naš, svakako da bih ga prijavila, ali nije te stoga nemam nikakvih razloga upisati ga u imovinsku karticu. 

Poslije prometne nesreće i propusta s nevažećom vozačkom dozvolom branio vas je premijer Andrej Plenković. Kako najbliži suradnici i vrh stranke gledaju sada na ovaj automobil i sve optužbe? 

– Onima s kojima sam razgovarala rekla sam o čemu se radi te se svi čude zašto se to događa i dokle sve to može ići. Imam podršku od svih razumnih. Kada je riječ o premijeru, ja sam postala ministrica na njegov prijedlog i uz njega sam od prvog dana i bit ću do kraja. Nimalo ne sumnjam u njegove dobre planove i rad ove Vlade. Uostalom, rezultati se i vide. 

Video - Josip Stojanović Jolly: Ugovor o najmu Mercedesa glasi na Vinku Ivanković

Kakvi su vaši odnosi s Josipom Stojanovićem Jollyjem? 

– Da, znamo se već neko vrijeme. Sada se pišu razne neistine vezane za nekakve njegove ugovore s HBOR-om i prodajom autobusa. Ponovno se pišu neprovjerene informacije i to me jako smeta. 

A što je istina u tome? 

– Istina je kako je njegova tvrtka dobila kredit HBOR-a za hotel, ali to je bilo u vrijeme kada ja nisam bila član Nadzornog odbora HBOR-a. To se zapravo sve dogodilo u vrijeme Vlade SDP-a i s tim ja nemam apsolutno nikakve veze. Kada je riječ o autobusima, oni su financirani iz Operativnog programa ''Konkurentnost i kohezija'' i do ovih medijskih napisa nisam ni znala da je on dobio taj posao na natječaju tvrtke Promet Split d.o.o., ugovor koji je potpisao ministar Butković kao resorni ministar. Očigledno je tvrtka Josipa Stojanovića bila najpovoljnija i dobila je taj posao. Uostalom, na raspisani javni natječaj mogao se bilo tko javiti. Drugi dio autobusa za Split treba ići kroz Program integriranih teritorijalnih ulaganja, a rezultat odabira naručitelja tj. tvrtke Promet Split bit će poznat početkom travnja. Prema ovome što se sada radi i piše ja sam u sukobu interesa za svaki projekt ako osobno poznajem tu osobu. 

Što mislite odakle sve onda kreće? Koji su razlozi za sve ovo? 

– Ja točno znam odakle sve to ide, tko je dao broj mobitela mog supruga i davao neistinite informacije.Znam sve i sve mi je jasno! Jedan dio odnosi se na medijsko reketarenje, a veliku ulogu u svemu imaju i unutarstranački obračuni koji su vezani uz predstojeće izbore za EU parlament. Međutim, uskoro ću i ja reći neke stvari, neću više šutjeti jer mi je dosta napada na mene i moju obitelj! Ne želim da su mi djeca uplašena, da mi je pred kućom opsadno stanje i da mi obitelj, supruga, roditelje predstavljaju kao kriminalce. Moj suprug je dugogodišnji obrtnik, sam sebi uplaćuje doprinose i uredno podmiruje sve svoje obveze, a i to vrlo lako možete provjeriti. 

Mislite li da će ti napadi sada prestati? 

– Poslije svega ovoga mislim da neće. Iskreno, očekujem nove napade. Samo ne znam dokle su spremni ići. 

Video – Josip Stojanović Jolly o ministrici Žalac i Mercedesu

Možete li u takvim uvjetima normalno raditi? Razmišljate li ponovno o podnošenju ostavke? 

– Poslije one prometne nesreće bila sam u stanju šoka. Tako nešto nikome, pa niti ovim mojim dušobrižnicima i svima koji me napadaju ne bih poželjela. U ponedjeljak sam izašla pred medije i rekla što imam. Emotivna sam osoba koju je sve to jako pogodilo, a što se moglo vidjeti kad sam stala pred medije. Zahvaljujući potpori moje obitelji, prijatelja i suradnika, odlučila sam nastaviti raditi i to više nego ikada. Što me više napadaju, ja mogu još više i još bolje raditi. Vjerujem da mojim dušobrižnicima nije nimalo ugodno kada to vide. 

Govori se i kako ćete biti prva na listi HDZ-a za predstojeće EU izbore kao i da ste vjerojatno buduća zamjenica predsjednika HDZ-a? 

– I to je dio neistina protiv mene. To da ću ja biti prva na listi za EU izbore govori se od kraja prošle godine, a istina je da svi zajednički radimo na našem programu za EU izbore. Međutim, još nije bilo nikakvih razgovora o tome koja će imena biti na listi. O tom potom, to je manje važno. 

Kako na sve to gleda vaša obitelj? 

– Svi smo u šoku. Predstavlja nas se kao kriminalce bez ijednoga razloga i bez ijednoga dokaza. Tata je radio u HŽ-u, mama je vodila niz stečaja i sada je direktorica Županijske komore Vukovar – Hrvatske gospodarske komore. Ali oni su kriminalci po njima. Suprug radi naporno svaki dan. Djeca mi plaču radi svega. Novinari nam hodaju oko kuće, penju se na ogradu da fotografiraju. Pa je li to normalno? Svjesna sam da sam javna osoba i da me se drukčije gleda kao takvu i na to sam spremna. Ali zašto se toliko iznosi neistina? Kod prometne nesreće istina je da mi je vozačka bila nevažeća i za to sam platila kaznu. Zašto se za promjenu ne piše malo i o dobrim stvarima i rezultatima našeg rada? Ne piše se da je u hrvatski proračun u veljači uplaćeno 3 milijarde kuna na ime našeg dobro obavljenoga posla. Ima tu još niz pozivnih i dobrih stvari, ali one očigledno nikoga ne interesiraju.  

Komentara 62

DU
Deleted user
08:55 21.03.2019.

Bez ikakve, ikakve želje da branim bilo koga zdesna/lijeva, zanima me gdje su bili svi ovi novinari koji se sada hrabro nadviruju u dvorišta, kada su se recimo davala jamstva za nikad izgrađene proizvode? Gdje su bili i gdje su sad?!

ST
stefj
08:44 21.03.2019.

Eto, nakon 3 tjedna žvakanja ministrice po novinama hoćemo li napokon dobiti neku novu temu? Neku gospodarsku?... A što se tiče razloga zašto, moguće da je radi EU lista, očito je nečiji interes da ju se razvlači po novinama...

Avatar Mamlazac
Mamlazac
20:12 21.03.2019.

Ovo je interesantno jos jedino balkanskim trolovima. Nemate korisnu temu?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije