Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova ekipa

Ministrica Mirela Holy protiv kontroverzne 'Friščićeve elektrane'

\'12.11.09. Zagreb - Ilustracija za zagadjenje zraka, unistavanje ozonskog omotaca, ispustanje stetnih plinova u atmosferu, prljanje zivotnog prostora pticama a i svim ostalim zivim bicima. Na slici d
PIXSELL
16.01.2012.
u 08:18

Ministrica zaštite okoliša smatra da projekt nije isplativ jer u blizini nema dovoljno drvne biomase te traži reviziju

Projekt gradnje velike energane na drvnu biomasu u poslovnoj zoni Koprivničkog Ivanca, sela u kojemu živi bivši potpredsjednik Sabora i prvak HSS-a Josip Friščić, dobio je ozbiljnog protivnika. Ministrica zaštite okoliša Mirela Holy jučer je ustvrdila da gradnja toga postrojenja nije isplativa jer u blizini nema većeg izvora pogonskog goriva.

Pokraj Čokolina

"Friščićevoj termoelektrani" već su se usprotivili koprivnička uprava i lokalno komunalno poduzeće Komunalac podnijevši upravne tužbe protiv dopusnice za postrojenje koju je u ekspresnom roku, uz očito političko "podmazivanje", bio donio bivši državni tajnik za zaštitu okoliša Nikola Ružinski (HSS). Protiv lokacije je i Podravka jer bi se u blizini njezinih pogona za proizvodnju dječje hrane spaljivale velike količine drvnog otpada.

Ministrica Holy sada kaže da bi studija utjecaja na okoliš trebala proći dodatnu reviziju.

Investiciju od, navodno, 70-tak milijuna eura pokrenula je njemačka tvrtka E-two-energy prije tri godine, kada je njezin direktor bio kontroverzni HSS-ov tajkun Borislav Hrlec, a lani je za 10 milijuna kuna od općine K. Ivanec kupila zemljište. Hrlec je u međuvremenu smijenjen iz nerazjašnjenih razloga, a novi direktor Jürgen Steinke je najavio da će gradnja termoelektrane početi u rujnu 2011.

Iz Ministarstva zaštite okoliša dobili smo zanimljivo tumačenje formalne pozicije u kojoj je trenutačno taj projekt. Dosad se smatralo – a tako se postavljao i investitor – da su dokumenti koje je izdao Ružinski pravovaljani temelj za ishođenje potrebne dokumentacije za početak gradnje.

Nije pravomoćno

"Nakon provedenog postupka, 21. srpnja 2010. godine izdano je rješenje o prihvatljivosti navedenog zahvata za okoliš. Navedeno rješenje nije pravomoćno jer se vode upravni sporovi...", piše u odgovoru iz Ministarstva.

Drugim riječima, nova ekipa u Ministarstvu drži da ne postoje pravni temelji za početak realizacije energetskog projekta, što priču vraća gotovo na početak.

U E-two-energyju u tri dana nisu našli vremena da odgovore na pitanje što je razlog odgode, znaju li za novi stav Ministarstva i jesu li, možda, digli ruke od termoelektrane.

Glavni prigovori protivnika postrojenja jesu lokacija, ekonomska neisplativost zbog premalo sirovine i neiskorištenja termalne energije te neprihvatljiva prometna frekvencija, što ga sve čini potencijalnom ekobombom.

Božidar Vrabelj, načelnik K. Ivanca, jučer je kazao da ne zna za novi stav Ministarstva zaštite okoliša.

– Projekt je uznapredovao, njegov tijek ide normalno i ne vidim posebne zapreke. Blokada bi bila neopravdana, neposlovna i gospodarski štetna, ne samo za općinu nego i za državu, jer riječ je o dobivanju energije iz obnovljivih izvora – ustvrdio je Vrabelj.

 

Komentara 9

YO
yocko
12:45 16.01.2012.

Da ništa od toga biti neće to je znao i sam Friščić i HDZ, ali to je bilo sve pred izbore pogotovo radna mjesta se ne sječate da su obečavali brda i doline.

Avatar tkozna
tkozna
13:14 16.01.2012.

yocko Ne bih se složio sa tobom, ovaj je novce dao za zemlju i to ne 100kn, više mnogo više. A HDZ-u je ovo bilo samo kec na desetku. No pušioničari su podravci.

Avatar tkozna
tkozna
09:25 16.01.2012.

Glede i unatoč narodnom nezadovoljstvu izgradnje spalionice, Ivanečki selak, je zapaprio i svojim selakima a bome i građanima. Ali novi ševrole će razvidno pokazarti na svojoj beloj boji koliki je stupanj onečišćenja u Ivancu. A zdravsteveni kartoni njegovih suseda koliki je postotak karcinoma na plučima žitelja Koprivničkog Ivanca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije