Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Milano zbog ekologije potpuno zabranjuje pušenje na ulicama

U Švedskoj, Poljskoj i Njemačkoj ne smije se pušiti na stajalištima javnog prijevoza, u Parizu kazna za pušenje u parku 38
22. siječnja 2020. u 22:22 16 komentara 746 prikaza
Foto: Borna Filic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Do 2030. bit će zabranjeno pušenje na otvorenim gradskim prostorima, a uskoro će biti zabranjeno pušenje na stajalištima javnog prijevoza i ispred javnih ureda, najavio je gradonačelnik Milana Giuseppe Sala.

SAMBA 2020 Hrvat uhićen u velikoj akciji talijanske policije: Zaplijenjen kokain vrijedan 100 milijuna eura

Već je sada u nekim gradovima zabranjeno pušenje u parkovima u kojima se igraju djeca, pred dječjim vrtićima i školama, u prisutnosti trudnica, a Milano se priprema uvesti potpunu zabranu pušenja na gradskim ulicama. U Švedskoj je već zabranjeno pušenje na određenim mjestima na otvorenome od polovice 2019., a potpuna zabrana planirana je za 2025. U New Yorku je također ograničeno pušenje na ulicama.

Ekološke nedjelje u Rimu

Nije točno izračunato koliko dim cigareta utječe na zagađenje zraka u gradovima, ali zasigurno utječe na zdravlje pušača i onih koji se nalaze u njihovoj blizini. U Italiji ima oko 11,6 milijuna pušača (19 posto stanovništva), a broj se smanjuje svake godine, pogotovo od 16. siječnja 2003. od kada je zakonom zabranjeno pušenje u kafićima, restoranima i zatvorenim poslovnim prostorima, što je stupilo na snagu dvije godine kasnije (restorani su trebali pripremiti prostore za pušače, a danas gotovo i nema restorana u kojem postoji prostor za njih).

Pitanje zagađenja zraka u gradovima pokušava se riješiti na različite načine. U Rimu je, primjerice, pet dana zaredom bila zabranjena upotreba svih automobila na dizelsko gorivo, a ova je nedjelja prva ovogodišnja ekološka nedjelja – dan kojim je zabranjen promet svim privatnim vozilima. Dakako, zabrana pušenja nije jedino rješenje da zrak postane čišći (u Milanu je ovih dana lebdećih zagađujućih čestica bilo gotovo dvostruko više od dopuštenih 50 mikrograma po kubnom metru), pa su predviđene i druge mjere osim povremenih zbrana upotrebe automobila. Uvest će se zabrana upotrebe grijanja na naftu (ugljen je već zabranjen), stare plinske peći zamijenit će se ekološkima itd.

Rijetki sindrom Užasna alergijska reakcija: Muškarcu (38) izgorjela koža od uzimanja antidepresiva

No, bitka protiv pušenja nije samo ekološko pitanje, već i zdravstveno. Mnogo se više štedi na zdravstvenim troškovima zabranom pušenja nego što se zaradi porezima na duhan, a k tome je i populacija zdravija i dugovječnija.

Zaštićene i plaže

U Švedskoj je već sada zabranjeno pušenje u parkovima, za stolovima na otvorenome ispred kafića ili restorana i na tramvajskim postajama. Ni u Poljskoj i Njemačkoj ne smije se pušiti na stajalištima javnog prijevoza. U New Yorku je zabranjeno pušenje i u parkovima, a u Kaliforniji i na plažama (u Italiji je također zabranjeno pušenje na nekim plažama). U Parizu je prošlo ljeto uvedena zabrana pušenja u 52 gradska parka, a kazna za prekršitelje iznosi 38 eura.

U Hrvatskoj je zabranjeno pušenje u zatvorenim javnim prostorima i na manje od 20 metara od ulaza u obrazovne i zdravstvene ustanove. Dopušteni su prostori za pušače koji moraju ispunjavati uvjete odnosno imati posebnu ventilaciju, a sve bi trebale kontrolirati inspekcije. Fizičke osobe koje krše Zakon tako da puše na manje od 20 metara udaljene, primjerice, od ulaza u bolnicu, mogu biti kažnjene s tisuću kuna

Identični blizanci pokazali kako utječe pušenje na njihov izgled

Branimir Roglić
TEDESCHI: NE VIDIM NIKAKAV RASKOL
Kulminacija sukoba među vodećim industrijalcima: HUP napustili Roglić, Vlahović i Fortenova
Udruga Kamensko
BOLJE SUTRA
Dokazali su da je moguće – nova zaposlenja uslijed pandemije
 • stefj:

  He, he svašta guraju pod ekologiju... Još malo pa će okolo trčati Greenadiri s prdecmetrima i naplaćivati ljudima kazne za ispuštanje plinova... Shodno tome, možda dobijemo i zeleni porez na grah...

 • zlatan456:

  Haha, misle da svijet ide napred, a u stvari se već dobrih 20 godina i više krećemo unatrag. Petar Veliki je još u 18. stoljeću imao zabranu pušenja pod prijetnjom smrtne kazne. Možda povratak stane u tome dobu, a možda ... prikaži još! se budemo vraćali i dublje u prošlost.

 • Avatar Dalmatinka.
  Dalmatinka.:

  Bravo Italia!...od 2003.god. je spašeno puno ljudskih života,a postotak pušača se sve više smanjuje, naročito među ženama i mladima..