Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
(Ne)moguća misija

Merkel spašava odnose EU i SAD-a

Angela Merkel zabrinuta je zbog najava Donalda Trumpa
Foto: Reuters
28.04.2018.
u 21:48

Kancelarka je provela u zrakoplovu 20 sati za 20 minuta razgovora s Trumpom

Gotovo dvadeset sati provela je njemačka kancelarka Angela Merkel u zrakoplovu na relaciji Berlin – Washington – Berlin kako bi 20 minuta, oči u oči, jučer razgovarala s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom. Glavne teme razgovora bile su nuklearni sporazum s Iranom i trgovinski odnosi Europske unije i SAD-a.

Iran i gospodarski sporazum

Odnos s Iranom u fokusu je nakon što francuski predsjednik Emmanuel Macron nije uspio tijekom svojeg posjeta Trumpu uvjeriti američkog predsjednika da ne odustane od nuklearnog sporazuma. Ipak, svi očekuju da će glavni zadatak Angele Merkel biti pokušaj odgode uvođenja kaznenih carina, a zauzvrat bi se trebalo pregovarati o novom ugovoru o carinama na sve industrijske proizvode izuzev automobila. Washington, naime, od Europske unije očekuje popuštanje kada su u pitanju carine na američke automobile.

Nema vremena za poklone

Na listi škakljivih pitanja jest i projekt baltičkog plinovoda Sjeverni tok 2 kojim bi se trebale osigurati isporuke ruskog plina Europi, što Washingtonu baš i nije po volji.

S druge pak strane, osim najave sastanka Merkel i Trumpa, američki mediji bave se telefonskim javljanjem uživo američkog predsjednika u televizijsku emisiju “Fox & Friends”, pri čemu je Trump, kako ističu mediji, održao monolog prepun nepovezanih rečenica u najmanju ruku konfuznog sadržaja. Tako je, primjerice, govorio kako supruzi Melaniji nije kupio ništa za rođendan koji je bio baš taj dan. “Znate, previše sam zauzet da bi okolo tražio poklone. Nabavio sam joj lijepu čestitku i cvijeće”, kazao je. Dotaknuo se i povezanosti s Rusijom istaknuvši kako je sve izmišljeno i da to može potvrditi i sam Vladimir Putin.

Komentara 13

Avatar Trica
Trica
14:22 29.04.2018.

Pametna žena, šta ima dulje i pričati sa Trumpom:))

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
23:18 28.04.2018.

zna se tko je sef u EU.

DU
Deleted user
16:36 29.04.2018.

Merkelice kupi od svoje saveznice Amerike skuplji ELG plin i sirovu naftu. Nema sada izvlačenja. Neka Njemačka industrija malo stisne remen ili će vam to napraviti vaši saveznici Amerikanci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije