Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Medvedev odbacio sporazum o tranzitu plina preko Ukrajine

11.01.2009.
u 21:07

Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev proglasio je nevažećim ugovor o nadzoru transporta plina koji je Ukrajina potpisala s Europskom unijom, objavila je ruska agencija RIA Novosti.

Medvedev je naredio ruskoj vladi da odgodi provođenje ugovora sve dok se ne razjasne neke nedorečenosti koje dokument sadrži.

Popisuju tvrtke koje su odbile isključiti plin

Ništa od plina, Rusi odbili Ukrajince i EU

Ukrajina, Rusija i EU potpisale sporazum koji treba omogućiti isporuke plina

Mesić: Katar je još spreman investirati u terminal za plin u Hrvatskoj

- Prisiljeni smo smatrati potpisani dokument nevažećim i on neće biti primijenjen s naše strane sve dok ukrajinska strana ne ukloni ili na neki drugi način povuče te sporne odredbe deklaracije koju je prirodala sporazumu - rekao je Medvedev.

Europski promatrači već su počeli stizati, a onda je Rusija iznenada dovela sporazum u pitanje.

Agencija Reuters došla je do skenirana primjerka sporazuma na kojem je kraj potpisa predstavnika ukrajinske vlade rukom dopisan tekst "uz deklaraciju koja je u privitku".

U toj "deklaraciji" koju je također vidio novinar Reutersa izjavljuje se da Ukrajina nije uzela plin u tranzitu i da ruskome proizvođaču Gazpromu ništa ne duguje.

Još se kaže kako Rusija mora poslati dodatne količine "tehničkoga" plina Ukrajini kako bi se održao tlak u sustavu plinovoda, a to je zahtjev koji ruska strana odbija dok nema dogovora o cijeni.

I ukrajinska je opskrba plinom u prekidu zbog toga što se Kijev ne slaže s moskovskom cijenom plina.

(A.Be.)/(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije