Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Među uhićenima bivši direktor Ine i najbogatiji Slavonac

Pretraženi su im stanovi i poslovni prostori, a nakon što pretrage budu obavljane te obavijesni razgovori s njima završeni, bit će, kako je priopćila policija, kazneno prijavljeni USKOK-u redovnim putem.
21. ožujka 2013. u 10:59 11 komentara 5468 prikaza
Ivan Rakitić
Foto: Antonio Bronić

Poduzetnici Jozo Petrović, Damir Ivić i Željko Biloš te Vlado Rajić uhićeni su danas na području Zagreba, Osijeka i Dubrovnika zbog sumnje da su druge poticali na davanje mita. Pretraženi su im stanovi i poslovni prostori, a nakon što pretrage budu obavljane te obavijesni razgovori s njima završeni, bit će, kako je priopćila policija, kazneno prijavljeni USKOK-u redovnim putem. 

Obrana sa slobode

Drugim riječima, nijedan od njih neće završiti u istražnom zatvoru, već će se braniti sa slobode. Petrović je u večernjim satima pušten nakon ispitivanja. Osim njih, istražuje se još pet osoba, a među onima kojima je policija tijekom dana pokucala na vrata bili su i zagrebački poduzetnik Igor Mlinar te Čepinci Stipe Barišić Moljac i Dragan Baković Bambur, koji se u medijima tituliraju kao pripadnici tzv. čepinske skupine.

Imena posljednje trojice spominjala su se lani u rujnu, kada su uhićeni zagrebački policajci Marko Svalina i Vjekoslav Drnić zbog sumnje da su odavali informacije iz tajnih istraga. Tada se spominjalo da su upravo Barišić i Baković bili zainteresirani za neke od tih informacija, dok ih je Mlinar, kako se sumnjalo, prosljeđivao trećim osobama. Mlinar je s Rajićem i Rudolfom Krpinom bio i uhićen u listopadu lani te je jedno vrijeme proveo i u pritvoru. Stoga se današnje uhićenje može smatrati svojevrsnim nastavkom istrage nad Svalinom i Drnićem, a hoće li ta uhićenja pomoći istražiteljima da doznaju tko su bili krajnji korisnici informacija iz najtajnijih istraga, tek će se vidjeti. Isto tako, istragom bi se tek trebalo utvrditi što povezuje danas uhićene osječke poduzetnike Željka Biloša i Damira Ivića s Jozom Petrovićem i Vladom Rajićem. Neslužbeno se pak može čuti da su njihova uhićenja proizašla iz rezultata tajnih mjera, odnosno tajnog praćenja i prisluškivanja pojedinih osumnjičenika. Na taj su način, kako doznajemo, zabilježeni kontakti između Petrovića i Mlinara, a tko je kome u tom krugu, ako uopće jest, odavao tajne informacije, tek će se vidjeti.

Što se pak tiče Biloša, on je jedan od najbogatijih Slavonaca, a u javnosti je poznat kao “kralj željeza”. Biloš je vlasnik tvrtki koje vrijede gotovo 600 milijuna kuna i zapošljavaju više od 600 radnika. Matičnu tvrtku Osimpex, koja se bavi trgovinom željezom, osnovao je još 1990. U vlasništvo je 1995. upisao i Đuro Đaković - Zavarene posude. Osnovao je Feroimpex u Vukovaru 2002. U trgovački centar Portanova, otvoren prije dvije godine, investirao je 80 milijuna eura. Privatni život čuva daleko od javnosti.

Blizak Čepincima

Imao je udjele, navodno, i u benzinskim crpkama Osijek – Petrol, koje su prodane Ini kada je gradio Portanovu. Damir Ivić bio je direktor marketinga i trgovine u građevinskom divu Osijek-Koteksu. Optužen je u USKOK-ovoj aferi s nabavom šljunka za gradnju slavonske autoceste, zajedno s bivšim direktorom te tvrtke Dragom Tadićem i poduzetnikom Ramizom Pandžićem. Postao je lani suvlasnikom dubrovačke građevinske tvrtke Ragusa. Kupio ju je od jednog poduzetnika te Brođanina Tomislava Opačka, koji je dionice firme preuzeo samo dva tjedna prije.

Za Ivića se u gradskim kuloarima priča da je blizak Čepincima. Protiv tzv. čepinske skupine krajem 90-ih pokrenuto je nekoliko kaznenih postupaka, a bili su i pritvarani. Sumnjičilo ih se da su se bavili protupravnom naplatom, ucjenama i reketom. Nikada, pak, nisu osuđeni ni za jedno kazneno djelo. Presude su bile ili oslobađajuće ili odbijajuće. Iznimka je jedino tučnjava na nogometnom igralištu 1998., ali tada su im izrečene uvjetne osude.

No, zbog pokušaja ubojstva poduzetnika Dalibora Brajdića 2009., Dragan Baković Bambur nepravomoćno je osuđen na tri godine zatvora.

Gobac: Istina, bio sam na policiji, ali

Gobac: Istina, bio sam na policiji, ali ne mogu reći zašto
– Istina, bio sam na policiji na obavijesnom razgovoru, no ne mogu vam reći zbog čega – kratak je bio Zoran Gobac, prvi čovjek hrvatskog rukometa. Naime, danas se pojavila informacija da je i Gobac završio na policiji u sklopu najnovije policijsko-uskočke akcije. No tu informaciju iz službenih izvora nije bilo moguće provjeriti, a Gopčevo se ime, koliko je poznato, dosad nije spominjalo u kontekstu priče o odavanju informacija iz najtajnijih policijskih istraga. (dm, ija)

A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
 • Avatar Obeliks
  Obeliks:

  Lajavca Mamića bi zadfržali u pritvoru da ne utječe na svjedoke, a ove su pustili?!? Mrš svi, od do...

 • Avatar __MAX__
  __MAX__:

  HR pravosudje je rak rana HR drustva. smjena 90% sudstva uz obavezno dovodjenje stranih strucnjaka u pravosudje i Policiju je jedini izlaz iz ove kaljuze zvana HRVATSKA.........Amen!

 • sestrićna:

  preost ima lijepo ime pa se to svidjleo predsjednicima-