Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
REPOVI AKCIJE BALKANSKI RATNIK

Martinčić tražio uvjetni otpust, no sud ga je odbio jer u Hrvatskoj ni dana kazne nije odslužio

martinčić
Screenshot El Pais
04.02.2022.
u 10:46

On se svojevremeno "proslavio" jer je njegovo uhićenje označilo početak akcije Balkanski ratnik koju je pokrenula američka DEA. Meta im je bio Darko Šarić, koji je označen kao jedan od najvećih narko - bosova na ovim područjima.

Prije 13 godina uhićen je u Urugvaju jer je na jahti imao 2,2 tone kokaina. Prethodno je pokušao krivotvoriti hrvatsku  putovnicu zbog čega je u studenom 2015. na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci. Presuda je postala pravomoćna u travnju 2016.,  no on je nikada nije odslužio.

U vrijeme kada mu se u Hrvatskoj sudilo zbog lažne putovnice, u Urugvaju je izdržavao kaznu zbog kokaina spomenutog na početku teksta. Nakon presude za njim je bio raspisan Europski uhidbeni nalog (EUN) te međunarodna tjeralica. Po njima je u ožujku 2021. bio uhićen u Italiji te je u tamošnjem  pritvoru  bio do rujna 2021. To je bio ekstradicijski pritvor, a činjenicu da je uhićen po zahtjevu iz Hrvatske, temeljem presude iz Hrvatske, Anastazije Martinčić, jer o njemu je riječ, sada je iskoristio da bi zatražio uvjetni otpust.

Smatrao je da je boravkom u talijanskom pritvoru stekao uvjete za to, no Županijski sud u Puli se  nije s njim složio pa mu je uvjetni otpust odbijen. Prema zakonu, uvjetni otpust može se tražiti nakon polovine odslužene kazne. Istina je da je Martinčiću u kaznu zbog krivotvorenih dokumenata uračunato vrijeme koje je proveo u ekstradicijskom pritvoru u Italiji. No kvaka je u tome da  netko može tražiti uvjetni otpust ako izdržava kaznu, jer ga se na uvjetni otpust otpušta iz zatvora. A kako Martinčić nije bio u hrvatskom zatvoru kada je zatražio uvjetni otpust, sud je zauzeo stav da on nije zatvorenik u smislu ZKP-a, odnosno nije, kako to kaže sud, ovlaštena osoba za podnošenje tog zahtjeva, pa mu je spomenuti zahtjev za uvjetnim otpustom odbijen. I to, iako mu ekstradicijski pritvor u Italiji pokriva kazanu koja mu je izrečena u  Hrvatskoj.

On se svojevremeno "proslavio" jer je njegovo uhićenje označilo početak akcije Balkanski ratnik koju je pokrenula američka DEA. Meta im je bio Darko Šarić, koji je označen kao jedan od najvećih narko - bosova na ovim područjima. Smatralo se da je njegova kriminalna organizacija direktno  kupovala tone kokaina u Južnoj Americi te ga prevozila u Europi. Osim toga, prema tvrdnjama DEA-a, Šarić je na poslovima s kokainom "zaradio" najmanje četiri milijarde eura koje je oprao kroz poslove s nekretninama u Srbiji i Crnoj Gori.

Lov na njega ostavio je kravi trag diljem cijele bivše Jugoslavije jer je 30-ak ljudi ubijeno u tim razračunavanjima. Među njima je bio i  Cvetko Simić Preletač čije je dekapitirano tijelo nađeno u zagrebačkom Jarunu prije 12 godina, a njegov ubojica  još nije nađen. Sam Šarić se nakon dužeg bijega 2014. sam predao te mu je na koncu zbog trgovine drogom i pranja novca suđeno u Srbiji. No  nepravomoćna presuda kojom je osuđen na 20 godina zatvora mu je ukinuta pa ta saga oko njega još nije okončana, a na razvalinama njegovog carstva nastali su novi crnogorski mafijaški klanovi koji su zadnjih godina ostavili krvavi trag po Srbiji, Crnoj Gori te Europi.

Što se tiče Martinčića, priča zbog koje je sada tražio uvjetni otpust događala se  u srpnju 2009. kada je, prema optužnici, došao u veleposlanstvo RH u Sarajevu te predao zahtjev da mu se izda putna isprava na ime Zorana Vajagića. Uz taj zahtjev predao je krivotvorenu osobnu iskaznicu u koju je umetnuo svoju fotografiju. U veleposlanstvu su Martinčiću odbili izdati putovnicu nakon što su utvrdili kako se radi o krivotvorenim papirima te su o svemu obavijestili hrvatski MUP. Vrlo brzo nakon što je posjetio hrvatsko veleposlanstvo u Sarajevu, Martinčić je napustio Hrvatsku, a već 15. listopada 2009. uhićen je na jahti Maui u luci Santa Lucia kod Montevidea.

U zajedničkoj akciji policija Urugvaja, Argentine i Srbije na jahti je pronađeno oko 2,2 tone kokaina, a droga je prekooceanskim brodom trebala biti prebačena iz Južne Amerike do Europe. Martinčić nije mogao biti izručen  Hrvatskoj dok nije odslužio kaznu u Urugvaju. Zbog krivotvorene putovnice mu se sudilo u odsutnosti, a nakon što je odslužio kaznu u Urugvaju, bio je uhićen u Italiji te pritvoren radi izručenja Hrvatskoj. Do kojeg očito nije došlo, ako je suditi po njegovom zahtjevu za uvjetni otpust.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije