Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
A. Martinčić

Kako je krijumčar kokaina htio krivotvoriti hrvatsku putovnicu

martinčić
Foto: Screenshot El Pais
09.09.2015.
u 08:11

Puljanin je bio dio skupine balkanskog bossa Darka Šarića

Dok u urugvajskom zatvoru služi višegodišnju zatvorsku kaznu jer je iz Južne Amerike u Europu pokušao prošvercati više od dvije tone kokaina, protiv Puljanina Anastazija Martinčića (42) pokrenut je kazneni postupak na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu.

Uhićen na jahti Maui

Naime, jednog od bliskih suradnika crnogorskog narkobossa Darka Šarića tužiteljstvo je optužilo za krivotvorenje isprava i ovjerovljavanje neistinitog sadržaja krajem srpnja 2009. Prema optužnici, Martinčić je tada u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Sarajevu podnio zahtjev za izdavanje putovnice na ime Zorana Vajagića, a uz to je priložio krivotvorenu osobnu iskaznicu na to ime u koju je umetnuo svoju fotografiju. No, Veleposlanstvo mu je odbilo izdati putovnice jer je utvrđeno da su dokumenti krivotvoreni. Kada je otkriveno da je Martinčić pokušao uz krivotvorene dokumente napraviti putovnicu, Ministarstvo vanjskih poslova o tome je izvijestilo Ministarstvo unutarnjih poslova, no Martinčić je tada već najvjerojatnije bio izvan Hrvatske. Naime, Puljanin je 15. listopada 2009. uhićen na jahti Maui u luci Santa Lucia kod Montevidea u zajedničkoj akciji policija Urugvaja, Argentine i Srbije.

Na jahti je policija tada pronašla oko 2,2 tone kokaina pakiranog u 55 vodootpornih torbi, a čistoća droge procijenjena je na 97 posto. Kako je kasnije utvrđeno, kokain se s jahte trebao prebaciti na prekooceanski brod Pirgos kojim se droga trebala prevesti do Europe.

Zbog krijumčarenja droge Martinčić je na sudu u Urugvaju prvo osuđen na kaznu od 15 godina zatvora, a kazna mu je u studenom 2013. smanjena za godinu i pol. Tijekom služenja kazne Martinčić je dao i intervju tamošnjoj televizijskoj kući u kojem je tvrdio kako nema veze sa švercom droge.

– Bio sam pod stalnim nadzorom ove zemlje. Ne postoje svjedoci, ne postoji dokazni videomaterijal, nema snimke telefonskih razgovora – rekao je novinaru među ostalim Martinčić napomenuvši kako mu je život ugrožen ako ostane u zatvoru. Budući da Hrvatskoj može biti izručen tek kada odsluži kaznu, postupak za krivotvorenje dokumenata koji su mu vjerojatno trebali poslužiti za put u Južnu Ameriku, protiv njega će se voditi u odsutnosti.

Prije nego što je protiv Puljanina podiglo optužnicu, tužiteljstvo je od Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić" zatražilo i komparativno vještačenje dviju fotografija – Martinčićeve iz evidencijskih izvora MUP-a te one koju je predao Veleposlanstvu u Sarajevu i utvrđeno je da je riječ o istoj osobi. Premda je Martinčićev branitelj po službenoj dužnosti u prigovoru na optužnicu tvrdio kako se ni na koji način ne može dokazati da je upravo on u Sarajevu podnio prijedlog za izdavanje putovnice, optužno vijeće nije uvažilo njegov prigovor te je potvrdilo optužnicu protiv Martinčića. Tužiteljstvo je za njega za dva kaznena djela predložilo jedinstvenu kaznu od 11 mjeseci zatvora.

Inače, Martinčićevim je uhićenjem počeo veliki pad cijelog narkokartela koji je uspostavio Crnogorac Darko Šarić. On je nedavno na Specijalnom sudu u Beogradu osuđen na 20 godina zatvora, a krivima su proglašeni i njegovi brojni pomagači.

Djevojčica u bijelom autu

Detalje o tome kako se točno odvijala akcija poznata pod imenom Balkanski ratnik iznijeli su tužitelji koji su vodili postupak protiv Šarića i njegovih suradnika na sudu u Beogradu. Među ostalim, u javnost su dospjele brojne šifrirane SMS poruke koje su izmjenjivali krijumčari drogom.

– Mala djevojčica kasnila je na sudar četiri sata i došla je velikim bijelim autom i probudila sve susjede... – samo je jedna od šifriranih SMS poruka, a tužitelji su zaključili kako veliki bijeli auto zapravo predstavlja jahtu na kojoj je uhićen Martinčić. Sam sadržaj poruke poklapao se i s događanjima u luci jer su krijumčari prije uhićenja imali velikih problema s prekrcajem droge.

>> Hrvatski diler Martinčić osuđen u Urugvaju na 15 godina zatvora

>> Boss Šarić vlasnik je odmarališta u Rovinju i – putovnice!

Komentara 1

DU
Deleted user
08:25 09.09.2015.

Malo mi je nejasno odnosno tijek zbivanja proteklih godina je pokazao da svaka krim. faca u regiji, koja je znana po nedjelima i Interpolu, ima hrvatsku putovnicu - i to original, baš kao i svaki građanin RH. A kako? Lako... Odnosno kasnije, kad ih napokon uhvate - i kad i hrv. policiji dostave njihovu hrv. putovnicu, e onda nastane silenzio stampa dok se afera ne zaboravi. Stara romska: Šta ne može da se reši s parama, će da se reši s mnogo para!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije