Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jovanović:

Od Plenkovića očekujem da smjeni ministricu Dalić

Željko Jovanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
23.02.2018.
u 15:46

Ramljakova ostavka je, kaže Jovanović, samo spašavanje Martine Dalić

Saborski zastupnik SDP-a Željko Jovanović poručio je u petak kako od premijera Andreja Plenkovića očekuje da razriješi ministricu gospodarstva Martinu Dalić te tako pokaže da mu je stalo do interesa građana i rješavanja problema u Agrokoru.

Jovanović je na konferenciji za novinare ukazao na, kako je rekao, "nedostatak transparentnosti oko lex Agrokora, način donošenja i provedbe tog zakona, nepolaganje računa od strane izvanredne uprave pod patronatom ministrice Dalić".

Tvrdi i kako je "ministrica Dalić riječju, djelom i govorom tijela pokazala da je ona ta koja vodi glavnu riječ u Agrokoru.“

Ramljakova ostavka je, kaže Jovanović, samo spašavanje Martine Dalić.

Stoga, drži da, "ako Plenković želi učiniti nešto korisno i pokazati da mu je stalo do rješavanja problema u Agrokoru, mora ministricu Dalić razriješiti dužnosti". 

Jovanović je ustvrdio i kako Sabor ovoga tjedna ima prisilni odmor, kako bi se spriječila neugodna pitanja zastupnika hrvatskih građana. "Nikoga ne može iznenaditi što je Hrvatska na ljestvici percepcije korupcije Transparency Internationala i ove godine u krugu korumpiranih zemlja, da je skupila samo 49 bodova te da  prema Eurobarometru, 94 posto građana smatra da je Hrvatska visokokorumpirana", kazao je.

Dodao je i da se aktualna vlast ne percipira kao vlast koja je spremna na borbu s korupcijom. "Dapače, pravosudni kameni temeljci koje čine Bandić, Saucha, Glavaš i HNS-ov Vrdoljak drže na okupu ovu nevjerodostojnu vlast, opterećenu sukobom interesa i korupcijom", kazao je.

Sustavno se, kaže, napadaju neovisne institucije kao što su Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, Odbor za etiku u znanosti i pravobraniteljica za djecu. Oni su, kaže, izloženi žestokoj i neopravdanoj kritici vladajućih, HDZ-a i predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Poručio je i kako je korupcija sve veća, a zdravstvo sve manje dostupno te ističe kako bi trebao otići i resorni ministar Milan Kujundžić. "Najnoviji skandali, od ušutkavanja medija, plagijatora na Ustavnom sudu, opstrukcije rada Odbora za etiku u znanosti, opstrukcije rada Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa i neizbora Dalije Orešković, pokazuju da smo došli do epskih razmjera sukoba interesa i lešinarenja u režiji Plenković–Dalić-Ramljak", rekao je Jovanović dodavši da se "u slučaju Agrokor još jednom  potvrdilo da je HDZ-ova vlast uvijek istovremeno sinonim za udružene korupcijske poduhvate i sukobe interesa na štetu svih građana". 

Uvjeren je i kako se"se spašavanje Agrokora, čuvajući Dalić, a žrtvujući Ramljaka pretvara u operaciju izvlačenja Vlade, HDZ-a i premijera iz močvare sukoba interesa, nemoralnog bogaćenja i političkih pogodovanja".

Saborski zastupnik SDP-a Saša Đujić kazao je da se sada konačno zna kako je lex Agrokor pisala Dalić uz konzultacije s Ramljakom i Matićem iz Texo Managementa te da su to ljudi koji na temelju tog zakona vuku materijalnu i financijsku korist za sebe. Tvrdi i kako je Uprava Agrokora obezglavljena, "Ramljak je otišao da bi ostao",a sve to, kaže, pokazuje neodlučnost premijera.  "Da je lider ne bi čekao Ramljakovu ostavku, nego bi već smijenio i Dalić i Ramljaka", poručio je. 

"Ako ne razriješi Dalić, to znači da je premijer sve znao te bi i sam trebao otići", rekao je SDP-ovac Đujić. Po njegovoj ocjeni Vlada se praktički raspada, a kaže i kako bi zbog nekoliko afera, trebala otići i ministrica socijalne politike, mladih i demografije Nada Murganić

Na pitanje što će SDP poduzeti i hoće li s Mostom pokušati smijeniti Dalić ili Plenkovića, Đujić je rekao da će prvo vidjeti hoće li Plenković smijeniti Dalić te će potom razmotriti daljnje korake, a napomenuo je i kako o toj temi nisu razgovarali s Mostom.

Komentara 23

HR
Hrvatska
15:58 23.02.2018.

Haha pa nije Plenki lud da ovakvog znalca slusa.

DU
Deleted user
16:05 23.02.2018.

Jovanoviću gdje su pare iz proračuna grada Rijeke???ili nisi razumio pitanje???

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
16:47 23.02.2018.

Javio se drugi Grmoja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije