Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Udruga dobavljača Agrokora: Nagodba nema alternative

Dobavljači su uvijek bili faktor stabilnosti cijeloga procesa i potaknuli izradu lexa Agrokor, koji nije imao alternative, kaže Pucar.
23. veljače 2018. u 14:15 5 komentara 696 prikaza
Marin Pucar, šef uprave Podravke i čelnik Udruge dobavljača Agrokora
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predstavnici Udruge dobavljača Agrokora apelirali su u petak da se što prije izabere i imenuje novi izvanredni povjerenik za Agrokor, poručujući da nagodba nema alternative te da novi povjerenik ima dobru podlogu za nastavak procesa nagodbe. 

Andrej Plenković u Bruxellesu 'puno sam pročitao' Plenković iz Bruxellesa poslao poruku oporbi i komentirao izbor novog povjerenika

Nakon sastanka upravnog odbora Udruge dobavljača, predsjednik Udruge i čelnik Podravke Marin Pucar je istaknuo kako dobavljači žele da se što prije izabere novi izvanredni povjerenik i da se nastavi rad na nagodbi. 

"Dobavljači su uvijek bili faktor stabilnosti cijeloga procesa i potaknuli izradu lexa Agrokor, koji nije imao alternative. Taj zakon je bio jedini moguć za održavanje stabilnosti hrvatskog gospodarstva. U tom procesu, dobavljači kontinuirano dostavljaju robu i ključan su faktor stabilnosti", rekao je Pucar.

"Zahtjevi i prijedlozi dobavljača su vrlo jasni. Oni se ne mijenjaju. Svim dionicima procesa pružamo ruku podrške - ostalim vjerovnicima koji su aktivni sudionici procesa nagodbe, izvanrednoj upravi, novom izvanrednom povjereniku koji će doći", rekao je Pucar.

Marin Pucar, šef uprave Podravke i čelnik Udruge dobavljača Agrokora
1 / 8

Destabilizacija procesa postizanja nagodbe, kako je rekao, ujedno je destabilizacija hrvatskog gospodarstva.

Upitan očekuje li da će dobavljače netko konzultirati oko izbora novoga izvanrednog povjerenika, odgovorio je da je to zakonski vrlo jasno regulirano, a da je interes dobavljača zaštititi svoje pozicije.

Podrška novom povjereniku, ne vraćati se unatrag

"Kad dođe novi povjerenik naići će kod dobavljača na iste otvorene ruke podrške kao i Ramljak", kazao je Pucar.

Zamoljen za procjenu realnosti dovršetka nagodbe do travnja, odnosno srpnja, odgovorio je da je, ne samo realnom, nego ono što će dobavljači tražiti da se nagodba zaključi do srpnja.

Dalić, Kuščević, Divjak, Božinović Ponuda SDP-a 'Ako Plenković smijeni Martinu Dalić, odustat ćemo od opoziva Vlade'

Napomenuo je da je velik dio procesa nagodbe odrađen i da će dobavljači inzistirati da se ona nastavi, a ne da se pokuša vratiti na već odrađene korake. 

"Novi povjerenik ima dobru platformu za završetak nagodbe", rekao je naglasivši apel dobavljača za što bržim izborom novoga povjerenika, kako bi što prije nastavio proces.

Članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković napomenula je kako je od početka jasno da je zapravo riječ o procesu restrukturiranja hrvatskog gospodarstva te da dobavljači očekuju od političkih i gospodarskih aktera da se uozbilje i posvete se cilju - postizanju nagodbe, što, kako je rekla, nema alternativu.

Ostaje, kako je rekla, vidjeti hoće li novi povjerenik nastaviti istim putem ili vratiti postupak na početnu poziciju.

"Predug period pregovora i borbe uložili smo u ovaj proces da bismo se vraćali na početak. Ta nas neizvjesnost, naravno, brine i pripremamo se između ostaloga za fazu koja je dan nakon izbora povjerenika", rekla je Vidaković.

Jurica Novak kandidat za povjerenika? Vlada i vjerovnici žele Juricu Novaka i za nagodbu i za restrukturiranje

Upitana je li bilo pomaka u nagodbi nakon što je jasno dala do znanja što misli o njezinu prijedlogu (poderala ju je), odgovorila je kako je i tišina govorila je li bilo pomaka.

Novinari su podsjetili i kako su se pojavile informacije da se radilo na nekomu drugom planu, osim onoga kojega je poderala, a ona je odgovorila kako bi dobavljači, da nisu bili zadovoljni naknadnim smjerom kojim je krenula nagodba, to svakako komunicirali "vrlo javno i vrlo glasno".

"Na neki način, stvari su išle u puno boljem smjeru i gotovo izvjesno je bilo da bismo bili zadovoljni s ponuđenim", rekla je.

Upitana žele li dobavljači sastanak s premijerom prije izbora novoga povjerenika, odvratila je kako u ponedjeljak u 15 sati Privremeno vjerovničko vijeće ima zakazan sastanak s premijerom, a nakon toga, pretpostavlja, bit će bolje informirani  procesu imenovanja novoga povjerenika ili nekima novim modelima upravljanja procesom.

Ivica Todorić NOVA OBJAVA Todorić napisao što misli o odlasku Ramljaka i što smatra najvećim problemom

Stalno vjerovničko vijeće ne očekuje prije konca ožujka, ako ne bi bilo izvanrednih događaja.

Marica Vidaković dodala je da je dobar dio posla odrađen vrlo dobro i da su se dobavljači dobro pozicionirali i zaštitili svoje pozicije, tako da su od ukupnog duga od 912 milijuna eura na početku procesa, u ovom trenutku preko 480 milijuna eura starih potraživanja naplatili.

Političarima je poručila da moraju voditi računa o interesima gospodarstva.

"Bez obzira bila to pozicija ili opozicija, neka vode računa da je danas hrvatsko gospodarstvo deset mjeseca nakon otvaranja procesa, izloženo možda u nekim segmentima i više nego išto je bilo prije", ustvrdila je.

Andrej Plenković Davor Ivanković Ta tromost Plenkovićeve ekipe više ne može biti slučajna

Trajanje nagodbe je, kako je objasnila, i pod utjecajem zakonskim okvira, a ne samo pregovaračkih odnosa.

"Nije problem hoćemo li i možemo li doći do nagodbe. Možemo, samo je pitanje hoće li svi procesi pravosudne prirode biti završeni u rokovima. Prema tome, neke stvari ovise o sudbenoj vlasti", rekla je.

Martina Dalić izlazi iz zgrade Vlade nakon sastanka s vjerovnicima Agrokora PREDUGA PREMIJEROVA ŠUTNJA HDZ: Plenković je već morao pronaći novog povjerenika Andrej Plenković Oporba složna: Plenković ostavlja dojam čovjeka svezanih ruku. Mora otići! Andrej Plenković konferencija za medije Plenković: Nije me iznenadio Ramljakov potez! Ostaje do izbora nove izvanredne uprave
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
PROMO
Snaga propolisa kod virusnih oboljenja
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
 • Avatar indigo25
  indigo25:

  hahahahaha... pa to sa agrokorom još uvijek traje.... gazda je i dalje u engleskoj... godina dana je prošla sad bi već pomalo trebalo račun uvaliti građanima

 • Sve je uzalud:

  ............Prije ovog dionice Podravke su bile 440 kuna a danas su 260 kuna............................ on je inače igrač Daličke i sličnih.............dioničari mogu gubiti ali oni kojima je Agrokor dužan i dug prema dobavljačima nesmije se otpisivati.............može li hep prema mani otpisati ... prikaži još! moj dug...............računi su zato da se plačaju.....................agrokor može otplačivati svoje dugove dobavljačima slijedečih godina........nema otpisa.............

 • Mimosvit:

  Bolje rečeno otpisi nemaju alternative. A Knighthead fond sigurno neće biti taj koji će otpisivati.