Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAVNATELJICA ZARAZNE

Markotić: Izoliran je prvi omikron virus u Hrvatskoj, ovo je iznimno važno za nas

Zagreb: Veleposlanstvo SAD-u laboratoriju klinike Fran Mihaljević uručilo uređaj vrijedan milijun kuna
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/2
20.12.2021.
u 20:45

– To će nam omogućiti nove neutralizacijske testove – kazala je Markotić

Doktorica Željka Mačak Šafranko izolirala je prvi omikron virus kod nas. To će nam omogućiti nove neutralizacijske testove i to je iznimno važno za nas i za međunarodnu suradnju, kazala je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“, za HRT.

Markotić je izvijestila da je klinika puna, ne smanjuje se pritisak na jedinice za intenzivno liječenje gdje je kapacitet popunjen iznimno teškim bolesnicima.

U Hrvatskoj je danas stiglo 1800 doza lijeka protiv COVID-a.

– Lijek je kombinacija dvaju monoklonska antitijela čiji je zadatak da neutraliziraju onaj S protein, "spyke" protein i onemoguće daljnje razmnožavanje i širenje virusa, može se davati za liječenje u jednoj dozi ili preventivno i to za liječenje osoba koje nisu na kisiku, u samom početku bolesti ili imaju blaži oblik bolesti, no potencijalno zbog nekih kroničnih bolesti imunološkog statusa i sličnog očekuje se da bi mogli razviti teški oblik bolesti. Treba se primijeniti što prije u bolničkim uvjetima. Ako se daje u profilaksi nakon kontakta s inficiranima, također ga treba primijeniti u jednoj dozi, a ako se radi o imunokompromitiranim bolesnicima, može se još svaka 4 tjedna davati pola doze dok prođe rizik od čestih kontakta s oboljelima – objasnila je.

>> VIDEO Epidemiolog Bernard Kaić o omikron soju koronavirusa u Hrvatskoj

Riječ je o skupom lijeku, naglasila je, on je u ispitivanju imao dobar učinak, protiv delte može također imati dobar učinak, ali na omikron, kaže, nažalost neće imati veći učinak, cijepljenje je i dalje najbolja prevencija, lijek je više-manje za rizične skupine da ih se može zaštititi.

– O omikronu još uvijek nemamo dovoljno podataka, prvo su stizale inicijalno nekakve priče iz Južne Afrike da je to blaži oblik bolesti, ali se moramo prisjetiti da je to sezonska bolest, da smo i mi ljeti imali blaže oblike i manji broj inficiranih, što se ne može preslikati na zimsko vrijeme i Europu koja ima stariju populaciju i puno kroničnih bolesnika. Ono što vidimo u zapadnim zemljama – bolnice se pune, puno je više oboljelih, ali u tim zemljama cijepljenih je više, zato je nama važno da povećamo broj cijepljenih – naglasila je.

Dobra je stvar, kaže, da smo usporili dolazak omikrona zatvaranjem granice za putnike iz Južne Afrike i zemalja iz kojih su ga mogli donijeti. Time smo dobili, kaže, na vremenu da se sustav pripremi za velike brojeve oboljelih i da se ljudima da šansa, da se oni koji su se dvoumili stignu dodatno cijepiti. Ali, upozorava, virus će definitivno doći, najprije sada tijekom blagdana s dolaskom ljudi iz drugih zemalja.

 

Ključne riječi

Komentara 39

Avatar megatronman
megatronman
21:03 20.12.2021.

Ono što vidimo u zapadnim zemljama - bolnice se pune, puno je više oboljelih, ali u tim zemljama cijepljenih je više, zato je nama važno da povećamo broj cijepljenih - naglasila je Markotić (iz članka) Znači povećamo li broj cijepljenih, bit će više oboljelih?!

DU
Deleted user
21:04 20.12.2021.

Što više prosvijeda , to manje oboljelih, kao što vidimo.

DU
Deleted user
21:14 20.12.2021.

Cijepimo se da napunimo bolnice.Neprocjenjivo.Ne mozes ovo procitati svaki dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije