Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
promjene

Manji PDV i porez na nekretnine, veći doprinosi za zdravstvo... Ovo nas čeka u 2019. godini

2019.
Getty Images
24.12.2018.
u 10:13

Oni koji će kupovati stan iduće godine porez na nekretnine plaćat će tri umjesto dosadašnjih četiri posto

Niz novih zakona pripremila je Vlada u idućoj godini. Što nas očekuje na području turizma, studentskih naknada, porezne poltike, pravosuđa...? 

Najveće promjene građane očekuju na području porezne politike, piše Dnevnik.hr

Od 1. siječnja sniženom stopom od 13 posto oporezivat će se svježe meso, isporuka živih životinja, riba, povrće i voće, jaja, mahunasto suho povrće i dječje pelene. Stopa od 5 posto primjenjivat će se na bezreceptne lijekove i oni će tako biti izjednačeni s onima koji se izdaju na recept. Također, u ovu kategoriju idu i elektronička izdanja knjiga, udžbenika i ostalih publikacija.

Pogledajte i galeriju Znate likako je nastala Tiha noć? Ove godine slavi se jubilej pjesme nade i mira 

2019.
1/4

Izmjena će biti i u porezu na dohodak. Stopa od 24 posto do sada se primjenjivala na poreznu osnovicu do 17 i pol tisuća kuna. Taj prag sada raste na 30 tisuća kuna. Dakle, veća stopa poreza na dohodak od 36 posto sada će se primjenjivati na poreznu osnovicu veću od 30.000 kuna na mjesec.

U sklopu porezne reforme mijenja se i Zakon o doprinosima. Ukidaju se dva doprinosa, za zapošljavanje i zaštitu na radu, ali se povećava onaj za zdravstveno osiguranje s 15 na 16 i pol posto.

Oni koji će kupovati stan iduće godine porez na nekretnine plaćat će tri umjesto dosadašnjih četiri posto. 

Reforma mirovinskog sustava

Najveća reforma je, nakon ove porezne, reforma mirovinskog sustava po kojoj će se dulje ostajati u svijetu rada. Od 2033. godine ići će se u mirovinu sa 67 godina, a jedan od uvjeta je i 40 godina staža.

Povećava se i penalizacija ranijeg odlaska u mirovinu: za svaku godinu 4,8 posto. Dakle, ako u mirovinu odete, recimo, pet godina ranije, prosječna mirovina od 2600 kuna bit će manja za 530 kuna te iznositi 2070 kuna.

U sektoru pravosuđa ukidaju se prekršajni sudovi. Od Nove godine spajaju se s općinskima, a jedina dva prekršajna ostat će u Splitu i Zagrebu.

Što se još mijenja pogledajte OVDJE.

Pogledajte i video: Ranko Ostojić o Radeljiću

Komentara 28

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
11:29 24.12.2018.

Idemo komšije svi pred tv, sad će podnevni dnevnik HRT -a da vidimo šta se u otadžbini zbiva 😂

DU
Deleted user
11:00 24.12.2018.

nije to smanjenje "poreza na nekretnine", nego smanjenje poreza na promet nekretninama. Porez na nekretnine je Vlada htjela uvesti s početkom 2018., ali se je po cijeloj Hrvatskoj narod s pravom digao na noge, pa je Vlada odustala od pokušaja take pljačke kojm bi hrvatski građanin postao podstanar u vlastitom domu, ili kmet na vlastitoj zemlji.

LO
lojtra2
10:53 24.12.2018.

Prevedeno na Hrvatski: Oni koji su "nakupili" imovinu će plaćati manje poreze a mi ostali ćemo više plaćati zdravstvo kako bi se oni kvalitetnije liječili.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije