Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobrim planiranjem do konkretnog odmora

Uz 5 dana godišnjeg odmora za blagdane se mogu dobiti čak 2 slobodna tjedna

Božićni sajam u Murteru
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
24.12.2018.
u 09:26

Građani koji su uz nekoliko dana godišnjeg odmora uspjeli spojiti ove blagdane mogu biti zadovoljni i vremenskom prognozom, jer pad temperature slijedi tek iza Božića

Blagdanski prosinac, osim trpeze i darivanja, uvijek generalno za sobom povlači i čuveno pitanje spajanja radnih dana. S obzirom na božićni utorak i neradnu srijedu na Sv. Stjepana, kada se sve zbroji, i pod pretpostavkom neradnih vikenda, uz pet dana godišnjeg odmora moglo se odmoriti čak dva tjedna.

“Spajanje” Božića i Nove godine praksa je mnogima, ponajprije roditeljima školaraca kojima su započeli praznici. Idući blagdan su Sveta tri kralja koji su prve nedjelje u 2019. godini. Potom, do Uskrsa nema takve kalendarske “opcije spajanja”.

Uskrsni ponedjeljak 21. travnja može uz četiri dana godišnjeg rezultirati s devet dana odmora dok bi se uz još četiri dana godišnjeg “uskrsni tjedan” mogao produžiti za još tjedan dana budući da je neradni 1. svibnja iduće godine u srijedu.

Nakon Praznika rada svibanj je lišen ikakvih drugih blagdana i praznika od kojih je “time out” do standardno udarnog po tom pitanju – lipnja.

Dan antifašističke borbe 22. lipnja i Dan državnosti 25. lipnja oduvijek su najpogodniji za “spajanje”, ali u idućoj godini 22. lipnja pada na nedjelju.

No, s obzirom na to da je Dan državnosti u utorak, uz četiri dana godišnjeg može se ipak spojiti u dvostruko više slobodnih dana. Ili kao B opcija uz jedan dan godišnjeg kraj lipnja bez sumnje će mnogima biti mogućnost za produženi četverodnevni vikend uz tek jedan dan godišnjeg odmora.

Sljedeća opcija za produženi vikend potom stiže u kolovozu kada je Dan domovinske zahvalnosti, a i 5. kolovoza je neradan. Iduće godine taj datum dolazi na ponedjeljak što znači produženi vikend ili, uz četiri dana godišnjeg odmora, mogućnost slobodnih osam dana. Tko pak uzme osam dana godišnjeg, može “spojiti” Dan domovinske zahvalnosti i Veliku Gospu 15. kolovoza koja “pada” na četvrtak.

Ili pak s jednim danom godišnjeg odmora organizirati produženi vikend uz neradni 15. kolovoza. Produženi vikend kalendar za iduću godinu ponovno nudi u listopadu kada je neradni utorak 8. listopada na Dan nezavisnosti. I tu je kalkulacija moguća – s tek jednim danom godišnjeg odmora može se imati četiri slobodna dana ili četiri dana godišnjeg spojiti u njih čak osam slobodnih.

Oni koji će ta četiri dana godišnjeg odmora “čuvati” za kraj listopada mogu ih iskoristiti zadnji tjedan pred blagdan Svih svetih koji će biti petkom.

I zadnji mjesec u godini donosi Božić i Novu godinu srijedom, a s njima i “spajanje”. Svi koji su ove blagdane spojili mogu očekivati lijepo vrijeme budući da DHMZ prognozira do deset stupnjeva na Badnjak u cijeloj zemlji, na moru i toplije, ali uz kišu. Nakon sunčanog Badnjaka, na Božić i sljedećih dana slijedi pad temperature.

>> Pogledajte video božićne čestitke predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović

Ključne riječi

Komentara 4

LU
luksa
09:45 24.12.2018.

Javni medij u akciji promoviranja rada i produktivnosti. Edukativno. Ovo bi Divjakica trebala uvest u škole.

ZA
zagi101
10:15 24.12.2018.

i onda kažu da u Hrvatskoj živjeti nije dobro

FI
fiona1412
12:29 24.12.2018.

Zašto se mučiti oko spajanja dajte otkaze kopajte po kontenjerima i slobodni ste cijelu godinu. Bez razmišljanja i stresa hoćete dobiti godišnji kad treba ili ne

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije