Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'I Picula detektirao da Vlada ne zna i ne radi svoj posao'

20. studenoga 2013. u 09:35 8 komentara 2904 prikaza
im
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Jučer je na plenarnoj raspravi U Europskom parlamentu bila tema važna posebno za Republiku Hrvatsku – Kohezijska politika iz koje će nam biti dodijeljeno preko 8 milijardi eura za razdoblje 2014-2020. Raspravljalo se, a danas će najvjerojatnije biti i usvojena, nova regulativa za razdoblje 2014-2020 koja će omogućiti što brži početak provedbe europskih fondova u novoj perspektivi.

Zastupnica Ivana Maletić upozorila je da Europska komisija treba ubrzati vlade koje kasne sa donošenjem strateških dokumenata (što je slučaj kod nas) da ih što prije, ali po načelu partnerstva (što znači uključiti sve segmente društva od lokalnih jedinica, preko znanstvenika, poduzetnika, mladih, socijalnih partnera, organizacija civilnog društva), donesu i omoguće provedbu projekata.

Istaknula je pozitivne aspekte nove regulative koja omogućuje kombiniranje fondova i time doprinosi fleksibilnosti provedbe. Novi pristup upravljanju temeljen na pametnoj specijalizaciji vodi u smjeru zajedničkog rada svih segmenata društva i do dobro osmišljenih, ciljanih ulaganja.

U izlaganju zastupnica se osvrnula na izlaganje zastupnika Picule koji je naveo da iz iskustva razgovora s lokalnim jedinicama u Republici Hrvatskoj vidi da je veliki problem za provedbu europskih fondova predfinanciranje i sufinanciranje projekata.

 - Zastupnik Picula izvrsno je detektirao da je u Hrvatskoj to problem. Međutim, pomoći nam ne može Europska komisija jer je već sve u regulativi i ti problemi su odavno prepoznati iz iskustava drugih država članica koje puno duže od nas koriste fondove. Pametna Vlada bi znala što napraviti. Mi imamo Vladu koja sjedi i čeka, ne komunicira i ne radi pa tako nema niti regionalnu politiku kojom bi, koristeći instrumente iz kohezijske regulative poput zajmova EIB-a, pomogla općinama, gradovima i županijama s nižim fiskalnim kapacitetom u pripremi i sufinanciranju projekata. Hrvatska propušta prilike zbog Vlade koja ne radi i ne zna. To je čak i zastupnik Picula detektirao“ – istaknula je zastupnica Maletić.

Podsjetimo, od 1. srpnja 2013. Republici Hrvatskoj dodijeljeno je 450 milijuna eura iz europskih fondova.

>> 'HDZ je bolje povlačio novce iz džepova građana, nego iz fondova EU'

KRALA DUGI NIZ GODINA
Blagajnicu terete da je 49 klijenata banke oštetila za 8,6 milijuna kuna
Nikša Bratoš
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Nikša Bratoš pružio pogled iza scene velike glazbene karijere i otkrio kako se živi od glazbe u Hrvatskoj
 • @ revenge:

  Ništa novo.. Plan 21 Podijeliti Hrvatsku da bi lakše vladao

 • medjimurec:

  Pa netreba ovoj vladi novac iz EU fondova , njima je puno jednostavnije uzet novi kredit ( kao npr danas milijardu dolara ) ili dici porez neki , uvesti novi ma sve ce to narod platit jel?

 • Avatar maximilian
  maximilian:

  Mislim da i oni sa IQ manjim od 50 vide i znaju da Vlada ne zna i ne radi svoj posao'