Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
narodski čovjek

Majka (90) kineskog premijera Jiabaa ima 120 milijuna dolara

'China's Premier Wen Jiabao gestures during the 6th EU-China Business Summit in Brussels October 6, 2010.    REUTERS/Yves Herman   (BELGIUM - Tags: POLITICS BUSINESS)'
Reuters/PIXSELL
26.10.2012.
u 21:34

Obitelj posjeduje imovinu u bankama, trgovinama nakita, turističkim središtima, tvrtkama za telekomunikacije

Bila bi to lijepa, iako klišeizirana priča o uspjehu: djetinjstvo je proveo u potpunom siromaštvu, majka učiteljica, tata je uzgajao svinje tijekom maoističkih prisilnih kampanja na selu. Sam je tako priznao u govoru prošle godine. A sada on i njegova obitelj imaju – 2,7 milijardi dolara. I sve bi bilo u redu da nije riječ o kineskom premijeru Wen Jiabau, sućutnom licu države, da se o golemom bogatstvu zna u javnosti i da siromašna obitelj nije počela zgrtati bogatstvo paralelno s Jiabaovom političkom karijerom – otkako je on 1998. postao zamjenik premijera, a 2003. promaknut u premijera.

Kako piše New York Times, pregled korporacijskih i regulatornih podataka pokazuje da premijerovi rođaci, od kojih su neki poznati po agresivnom sklapanju poslova, uključujući i njegovu ženu, nadziru imovinu vrijednu najmanje 2,7 milijardi dolara. Premijerova majka, primjerice, uložila je – ili je netko uložio na njezino ime – 120 milijuna dolara u kinesku tvrtku za financijske usluge.

Njegova obitelj – a riječ je o razgranatoj rođačko-financijskoj hobotnici – posjeduje imovinu u bankama, trgovinama nakita, turističkim središtima, tvornici guma, tvrtkama za telekomunikacije i u projektima infrastrukture, graditeljskim projektima...

U nizu slučajeva postoje paravani iza kojih se skrivaju imena bliskih članova obitelji Jiabao. NYT nije dobio odgovor na upit o bogatstvu, ali su nakon objave članka iz službenog Pekinga kazali da je riječ o običnoj kleveti Kine i dohranjivanju zlih misli.

Privatni životi kineskih čelnika, a pogotovo njihova imovina, klasificirani su kao državna tajna, no ponekad ipak procure priče o njihovu bogatstvu. Usporedo sa skandalom sad već smijenjenog partijskog čelnika Bo Xilaija, čija je supruga osuđena za korupciju i ubojstvo, američki Bloomberg objavio je da su njegovi rođaci investirali u tvrtke s imovinom od 375 milijuna dolara. Nakon te objave Kina je promptno blokirala pristup internetskim stranicama Bloomberga. Isto je sada učinila i s New York Timesom.

>> Kinom će vladati savez liberala i tvrdih marksista

Ključne riječi

Komentara 29

SE
sestrićna
21:37 26.10.2012.

aha to su ti socijalon osjetljivi partijaneri:))

C5
c523h231
21:37 26.10.2012.

...tipicno komunisticko bogacenje...pljackom drzave i naroda.

OB
-obrisani-
21:40 26.10.2012.

"sve po zakonu" PARTIJE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije