Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivša Austro-Ugarska

Mađarska i Slovačka u ratu oko dvojnih državljanstava za manjine

Mađarski parlament
AFP
26.05.2010.
u 16:26

Budimpešta obećava državljanstvo za sve Mađare u inozemstvu, što Slovačka vidi kao sigurnosnu prijetnju zbog pola milijuna slovačkih Mađara.

Nakon što je vlada konzervativnog Fidesza najavila da će Mađarima u susjednim zemljama omogućiti dobivanje mađarskog državljanstva, iz Slovačke su stigla upozorenja kako će odgovoriti protumjerama. Reuters navodi da bi se zakon kojim bi mađarsko državljanstvo dobilo dva milijuna Mađara u dijaspori primjenjivao od 1. siječnja 2011., kada Mađarska preuzima predsjedanje Unijom. Dodjelu državljanstva pola milijuna slovačkih Mađara socijaldemokratski slovački premijer Robert Fico smatra “sigurnosnom prijetnjom”, a u utorak je slovačka vlada raspravljala o zakonu kojim bi se svakome tko zatraži neko drugo državljanstvo oduzimalo ono slovačko.

TSAR javlja da ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak već lobira pri OESS-u jer se mađarskim zakonom krše međunarodne norme o manjinama. TSAR je objavio i anketu prema kojoj se većina slovačkih Mađara osjeća sigurnima, a 55 posto smatra da će sukob promijeniti njihov nacionalni identitet. Ipak, 51 posto glasalo bi za vladajuću ljevicu. Odnosi Slovačke i Mađarske opterećeni su manjinama još otkako je Mađarska izgubila teritorij raspadom Austro-Ugarske. Nedavno je u mađarski parlament na velika vrata ušao radikalni Jobbik, a radikalni SNS u Slovačkoj je u koaliciji s vladajućim socijalistima.

Komentara 13

Avatar trunchbull
trunchbull
17:07 26.05.2010.

Agramer Slična stvar kao i s nama. Krojili granice i skrojili kiflu.

HA
Haagenar
17:39 26.05.2010.

skrojili kiflu ili nesto drugo slicnog oblika... svi koji su podrzavali Hitlera trebalo im je uzeti i kuflu pa ih razbucati kod koji.

OB
-obrisani-
13:48 27.05.2010.

nek uzme svak svoje, hehehehehehe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije