Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Macron upozorio da je NATO mrtav i ne štiti suverenitet Europe

Francuski predsjednik odabrao je drastične riječi. To nije moje viđenje suradnje unutar NATO-a, komentirala je njemačka kancelarka Angela Merkel
09. studenoga 2019. u 06:46 28 komentara 3979 prikaza
NATO
Foto: ROBERT MICHAEL/DPA/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

NATO je u stanju moždane smrti, Europa je na rubu ponora i, ako se ne probudi, uskoro neće više kontrolirati svoju sudbinu, a tik do Hrvatske otkucava tempirana bomba zbog problema džihadista povratnika u BiH. Izjavio je to francuski predsjednik Emmanuel Macron u intervjuu za tjednik Economist, koji je potresao Europu. Njemačka kancelarka Angela Merkel reagirala je tvrdnjom da Macron bira drastične riječi s kojima se ona ne slaže, a reakciju neslaganja pokazao je i američki ministar vanjskih poslova Mike Pompeo. – NATO ostaje važan, ključan, možda jedno od najvažnijih strateških partnerstva u pisanoj povijesti – rekao je Pompeo.

Angela Merkel i Jens Stoltenberg SUSRET NA VISOKOM NIVOU Reakcija na teške Macronove kritike: Merkel i Stoltenberg brane postojanje NATO-a

No Pompeov šef, američki predsjednik Donald Trump, još je prije tri godine doveo u pitanje političku koheziju NATO-a kad je počeo inzistirati na tezi da je savez zastario. Macron sada zaključuje da je NATO u stanju moždane smrti upravo zbog postupaka američkog predsjednika koji, Macronovim riječima, “tako brzo okreće leđa na strateškim pitanjima”. Macronov intervju dramatizirao je situaciju u NATO-u samo tri tjedna prije okupljanja državnika zemalja saveznica u povodu 70. obljetnice NATO-a.

Agresivna akcija u Siriji

– Ono kroz što sada prolazimo moždana je smrt NATO-a. Samo pogledajte što se događa. Imate partnere koji se zajedno nalaze u istom dijelu svijeta, a ne postoji apsolutno nikakva koordinacija strateškog odlučivanja između SAD-a i ostalih NATO-saveznika. Nikakva. Imate nekoordiniranu agresivnu akciju drugog NATO-saveznika, Turske, u području gdje su naši interesi izloženi. Nije bilo nikakvog NATO-ova planiranja ni ikakve koordinacije. Nije čak bilo ni ikakva NATO-ova pokušaja deeskalacije konflikta. Sastanak na vrhu planiran je za prosinac. Ta situacija, po meni, ne dovodi u pitanje interoperabilnost NATO-a, koja je učinkovita između naših vojski, to dobro funkcionira u zapovjednim operacijama, ali, strateški i politički, moramo priznati da imamo problem – rekao je Macron.

– Takav “brišući” udarac nije bio potreban – rekla je Merkel.

NATO | Autor : ROBERT MICHAEL/DPA/PIXSELL Foto: ROBERT MICHAEL/DPA/PIXSELL

Macronov gotovo pa apokaliptičan opis stanja u kojem se nalazi NATO, a i EU, po njegovu bi mišljenju trebao poslužiti da se Europljani probude i donesu strateške odluke koje će obraniti njihov nacionalni i njihov zajednički europski suverenitet. Iza otvorene kritike aktualnog stanja NATO-a krije se vjerojatno i Macronova želja da, novim oblicima obrambene suradnje unutar EU, komplementarne sa suradnjom unutar NATO-a, potakne širenje poslovnih prilika za francusku vojnu industriju. No neki njegovi potezi u posljednje vrijeme iritiraju mnoge europske partnere, poput njegove blokade otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, čega se Macron također dotaknuo u žestokom razgovoru za tjednik Economist.

DRAMATIČNO UPOZORENJE Macron: Izbacit ću sve ilegalce i azilantima ću otežati zdravstvenu zaštitu

Uvrijeđene reakcije iz BiH

– Ako ste zabrinuti za tu regiju, prvo pitanje nije ni Makedonija ni Albanija, nego BiH. Tempirana bomba koja otkucava tik do Hrvatske i koja je suočena s problemom džihadista povratnika zove se Bosna i Hercegovina – rekao je francuski predsjednik. Iz Sarajeva su odmah stigle uvrijeđene reakcije: predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić odlučio je pozvati na razgovor francuskog veleposlanika da razjasni Macronovu izjavu, a Islamska zajednica BiH u izjavi svojeg glasnogovornika nazvala je Macronovu tvrdnju skandaloznom.

Emmanule Macron Izazvao oštre reakcije Zašto Macron govori o BiH kao tempiranoj bombi baš u ovom trenutku?

– Iz BiH je na sirijsko-iračko ratište otišlo nešto više od 300 građana, većinu su činile žene i djeca, a iz Francuske ih je otišlo više od 1900 – komentirao je glasnogovornik IZ-a BiH Muhamed Jusić. Predsjednik Macron u razgovoru za Economist bio je upitan i o članku 5. Sjevernoatlantskog ugovora, koji govori o tome da napad na jednu zemlju saveznicu predstavlja napad na cijeli savez. Taj je članak temelj za ideju kolektivne obrane, no snaga te ideje kao da je oslabila Trumpovim dvosmislenim izjavama o tome da bi najprije proučio koliko koja saveznica plaća za obranu, a onda odlučio bi li joj priskočio u pomoć.

NATO | Autor : Joerg Waterstraat/DPA/PIXSELL Foto: Joerg Waterstraat/DPA/PIXSELL

– Ne znam – odgovara sada Macron na izravno pitanje misli li da članak 5. više ne funkcionira. – Ali što će članak 5. uopće značiti sutra? Ako režim Bashara al-Assada odluči uzvratiti Turskoj, hoćemo li se mi po tome obvezati? To je ključno pitanje – rekao je Macron.

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
 • Serežan:

  Francuzi su bili u NATO pa izišli pa se opet vratili. NATO kao vojna komponenta nije mrtav, umrtvljeno je političko krilo. Macron je rekao nešto što se polako razvija a to je nekakav oblik EU vojske. Britanci odlaze iz EU, ... prikaži još!, Trump ne šljivi EU, Rusija i Kina žele ultimativni utjecaj na Europu, a migranti iz azijskih i afričkih zemalja smrtno ugrožavaju EU. E upravo zbog toga treba razviti EU vojsku, policiju i sigurnosnu službu. NATO treba ostati kao savez demokratskih država sa redefiniranim odnosima.

 • Zoolta:

  Podržavam Makrona u svim izjavama

 • Avatar navijač
  navijač:

  Europi je definitivno potreban lider , koji će je izvesti iz zamke lažne demokracije i lažne solidarnosti. A to danas definitivno nije Merkel.