Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izazvao oštre reakcije

Zašto Macron govori o BiH kao tempiranoj bombi baš u ovom trenutku?

Emmanule Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
08.11.2019.
u 09:40

Francuska ima najveći broj džihadista koji su iz Francuske otišli na ratišta u Irak i Siriju. Procjenjuje se da ih je čak oko 5 tisuća

Izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u intervjuu za The Economist u kojem je kazao kako je "BiH vremenska bomba koja otkucava odmah pokraj Hrvatske i koja se suočava s problemom povratka džihadista", izazvala je velike reakcije ne samo u BiH već i šire, te je potaknula analize u susjednoj zemlji o tome zašto je on to rekao upravo sada.

Unatoč tome što u BiH postoji veliki problem glede islamskog radikalizma te povratnika s ratišta iz Sirije i Iraka, analitičari se pitaju zašto je Macron govorio o BiH kao tempiranoj bombi u ovom momentu s obzirom na to da Francuska ima najveći broj džihadista koji su iz Francuske otišli na ratišta u Irak i Siriju. Procjenjuje se da ih je čak oko 5 tisuća.

U kurdskim zatvorima danas se nalazi 150 Francuza , a nekoliko stotina ih je zatvorima u Iraku. Analitičari su uvjereni da Macron pokušava skrenuti pozornost s problema koji je izazvao nakon stopiranja početka pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije u EU što je naišlo na osudu svih zemalja članica EU pa čak i SAD-a. Sarajevski mediji retoriku francuskog predsjednika čak su usporedili s onom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

"Nastavak je to slične priče koju je prošle godine vodila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je tvrdila da u BiH postoji opasnost od 10 tisuća potencijalnih terorista, povratnika sa sirijskog ratišta. Nemjerljiva je šteta koja se nanosi BiH iznošenjem takvih neutemeljenih tvrdnji", piše portal Klix.

I dok je u svjetskim medijima mnogo više pažnje pobudila Macronova ocjena o slabim vezama Europske unije i Sjedinjenih Država te teza da je NATO doživio "moždanu smrt", u BiH se mnogo više govori o toj jednoj rečenici koju je spomenuo u kontekstu odgovora na pitanje zašto je spriječio Bruxelles u davanju datuma početka pregovora Albaniji i Sjevernoj Makedoniji za ulazak u EU.

"Predlažem vam da pregledate konzistentnost pristupa koji govori: 'jezgra naše vanjske politike jest proširenje'. To bi značilo da Europa o svom utjecaju misli u terminima pristupa, prije svega pristupa u jedinstveno tržište. To je antagonizam prema ideji snažne Europe. To je Europa kao tržište", rekao je Macron u uvodu odgovora na jedno od posljednjih pitanja koje se ticalo Albanije i Sjeverne Makedonije, ponavljajući svoju tezu da Europa u geopolitičkom kontekstu mora biti više od tek tržišta.

U nastavku je na to pitanje rekao: "Ako želimo snažnu Europu, ona se mora kretati brže i mora biti integriranija. To nije kompatibilno s otvaranjem procesa proširenja u ovom trenutku." Dodao je da je većina bila za davanje datuma početka pregovora Sjevernoj Makedoniji, ali gotovo polovica država nije bila otvorena prema Albaniji. "Fatalna pogreška", rekao je Macron.

Kasnije je dodao "Ako se ne otvorimo prema Albaniji, nanijet ćemo traumu cijeloj regiji. Svuda postoje zajednice koje govore albanski. Ako ponize Albaniju, destabilizirat ćete regiju za dugo vremena".

Zbog toga Macron, kako kaže, kao prvo predlaže reformu pristupnog procesa koji je postao previše birokratski, a kao drugo spominje da je ključ Bosna i Hercegovina. Te su se rečenice, unutar mnogo šireg konteksta rasprave o budućim procedurama proširenja, uhvatili mediji i političari u Sarajevu. Podsjetimo, predsjedavajući predsjedništva BiH pozvao je u petak na razgovor francuskog veleposlanika u BiH Guillaumea Roussona.

Video: Starica zabunom mislila da je Angela Merkel supruga Emmanuela Macrona

Ključne riječi

Komentara 29

PR
prajdali100
09:56 08.11.2019.

Očito je da neke u BiH jako boli istina !!! Prema očekivanjima prvi se na zadnje noge propeo notorni Komšić.On je našao za shodno pozvati francuskog veleposlanika da mu ko fol malo pojasni Makronovu izjavu.NIJE OVO MAKRON BEZ VEZE REKAO ! P.S. interesantno je da HRT ovu izjavu,baš ovu, nije htio objaviti !!!!! Zašto ?

Avatar Viktor999
Viktor999
10:04 08.11.2019.

Premda tog macrona ne podnosim i ni u ludilu ne podržavam njegovu prljavu NWO politiku, , u slučaju susjedne ˝države˝je potpuno u pravu

MR
Mrkonja
10:24 08.11.2019.

Treba prosetati po Bascarsiji i izvoru Bosne, pa ce vam svima biti jasno da je Macron u pravu. I u Mostaru sam cak vidio bradate rugobe u drustvu mumija, kojima se cak ni oci ne vide jer nose suncanice. Odvratno, pljuc!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije