Naslovnica Vijesti Svijet

Zašto Macron govori o BiH kao tempiranoj bombi baš u ovom trenutku?

Francuska ima najveći broj džihadista koji su iz Francuske otišli na ratišta u Irak i Siriju. Procjenjuje se da ih je čak oko 5 tisuća
08. studenoga 2019. u 09:40 31 komentara 6083 prikaza
Emmanule Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Izjava francuskog predsjednika Emmanuela Macrona u intervjuu za The Economist u kojem je kazao kako je "BiH vremenska bomba koja otkucava odmah pokraj Hrvatske i koja se suočava s problemom povratka džihadista", izazvala je velike reakcije ne samo u BiH već i šire, te je potaknula analize u susjednoj zemlji o tome zašto je on to rekao upravo sada.

Giuseppe Conte i Emmanuel Macron Intervju podigao prašinu Macron izazvao pomutnju u Sarajevu: BiH je bomba koja otkucava kraj Hrvatske

Unatoč tome što u BiH postoji veliki problem glede islamskog radikalizma te povratnika s ratišta iz Sirije i Iraka, analitičari se pitaju zašto je Macron govorio o BiH kao tempiranoj bombi u ovom momentu s obzirom na to da Francuska ima najveći broj džihadista koji su iz Francuske otišli na ratišta u Irak i Siriju. Procjenjuje se da ih je čak oko 5 tisuća.

U kurdskim zatvorima danas se nalazi 150 Francuza , a nekoliko stotina ih je zatvorima u Iraku. Analitičari su uvjereni da Macron pokušava skrenuti pozornost s problema koji je izazvao nakon stopiranja početka pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije u EU što je naišlo na osudu svih zemalja članica EU pa čak i SAD-a. Sarajevski mediji retoriku francuskog predsjednika čak su usporedili s onom hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

"Nastavak je to slične priče koju je prošle godine vodila predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja je tvrdila da u BiH postoji opasnost od 10 tisuća potencijalnih terorista, povratnika sa sirijskog ratišta. Nemjerljiva je šteta koja se nanosi BiH iznošenjem takvih neutemeljenih tvrdnji", piše portal Klix.

Angela Merkel i Jens Stoltenberg SUSRET NA VISOKOM NIVOU Reakcija na teške Macronove kritike: Merkel i Stoltenberg brane postojanje NATO-a

I dok je u svjetskim medijima mnogo više pažnje pobudila Macronova ocjena o slabim vezama Europske unije i Sjedinjenih Država te teza da je NATO doživio "moždanu smrt", u BiH se mnogo više govori o toj jednoj rečenici koju je spomenuo u kontekstu odgovora na pitanje zašto je spriječio Bruxelles u davanju datuma početka pregovora Albaniji i Sjevernoj Makedoniji za ulazak u EU.

"Predlažem vam da pregledate konzistentnost pristupa koji govori: 'jezgra naše vanjske politike jest proširenje'. To bi značilo da Europa o svom utjecaju misli u terminima pristupa, prije svega pristupa u jedinstveno tržište. To je antagonizam prema ideji snažne Europe. To je Europa kao tržište", rekao je Macron u uvodu odgovora na jedno od posljednjih pitanja koje se ticalo Albanije i Sjeverne Makedonije, ponavljajući svoju tezu da Europa u geopolitičkom kontekstu mora biti više od tek tržišta.

DRAMATIČNO UPOZORENJE Macron: Izbacit ću sve ilegalce i azilantima ću otežati zdravstvenu zaštitu

U nastavku je na to pitanje rekao: "Ako želimo snažnu Europu, ona se mora kretati brže i mora biti integriranija. To nije kompatibilno s otvaranjem procesa proširenja u ovom trenutku." Dodao je da je većina bila za davanje datuma početka pregovora Sjevernoj Makedoniji, ali gotovo polovica država nije bila otvorena prema Albaniji. "Fatalna pogreška", rekao je Macron.

Kasnije je dodao "Ako se ne otvorimo prema Albaniji, nanijet ćemo traumu cijeloj regiji. Svuda postoje zajednice koje govore albanski. Ako ponize Albaniju, destabilizirat ćete regiju za dugo vremena".

Zbog toga Macron, kako kaže, kao prvo predlaže reformu pristupnog procesa koji je postao previše birokratski, a kao drugo spominje da je ključ Bosna i Hercegovina. Te su se rečenice, unutar mnogo šireg konteksta rasprave o budućim procedurama proširenja, uhvatili mediji i političari u Sarajevu. Podsjetimo, predsjedavajući predsjedništva BiH pozvao je u petak na razgovor francuskog veleposlanika u BiH Guillaumea Roussona.

Video: Starica zabunom mislila da je Angela Merkel supruga Emmanuela Macrona

Gorenje gastro radionica
Gorenje gastro radionica
U suradnji s Večernjim listom i Gorenjem još je jednom otvorena Kuhaona
 • ivanistina:

  Da Bosna je leglo islamskih terorista.Popričajte malo sa prosječnim muslimanom u Bosni pa ćete vidjeti da oni podupiru islamske terorite diljem svijeta.Pametnom dosta.

 • prajdali100:

  Očito je da neke u BiH jako boli istina !!! Prema očekivanjima prvi se na zadnje noge propeo notorni Komšić.On je našao za shodno pozvati francuskog veleposlanika da mu ko fol malo pojasni Makronovu izjavu.NIJE OVO MAKRON BEZ VEZE REKAO ... prikaži još! ! P.S. interesantno je da HRT ovu izjavu,baš ovu, nije htio objaviti !!!!! Zašto ?

 • Avatar Viktor999
  Viktor999:

  Premda tog macrona ne podnosim i ni u ludilu ne podržavam njegovu prljavu NWO politiku, , u slučaju susjedne ˝države˝je potpuno u pravu