Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Šestero mrtvih u granatiranju Harkiva; Ukrajinci: Pripremamo se za ruski raketni napad na Kijev

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
18.08.2022.
u 00:05

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i indijski premijer Narendra Modi dogovorili su se u utorak da će "surađivati kako bi se zaustavio" rat u Ukrajini, priopćila je Elizejska palača.

Danas je 175. dan ruske invazije na Ukrajinu. Nekoliko eksplozija u utorak uništilo je rusko skladište streljiva i električnu trafostanicu na Krimu. Rusija je kazala da je riječ o sabotaži.  Čelnici Ukrajine, Turske i UN-a trebali bi se sastati u četvrtak u Lavovu kako bi razmotrili dogovor o izvozu žitarica.

Poštovani čitatelji, ovaj članak s praćenjem događaja prethodnog dana je završen. Situaciju u Ukrajini iz minute u minutu sada možete pratiti u novom članku
 

Tijek događaja:

23:43 - Najmanje šestero ljudi poginulo je, a 16 je ozlijeđeno u srijedu u ruskom granatiranju Harkiva, rekao je regionalni guverner Oleh Sinehubov.

"Nažalost, broj poginulih i ranjenih u granatiranju četvrti Saltivke porastao je na šestero, a 16 je ozlijeđenih", objavio je Sinehubov na Telegramu. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je žaljenje zbog žrtava.

"Ovo je podmukao i ciničan napad na civile bez opravdanja, koji dokazuje da je agresor bespomoćan. Ne možemo oprostiti. Osvetit ćemo ga", poručio je na Telegramu.


22:30 - Ukrajina se priprema za ruski raketni napad na prijestolnicu Kijev na Dan neovisnosti 24. kolovoza, rekao je u srijedu savjetnik predsjednika Oleksij Arestovič. No, to neće izmijeniti vojnu situaciju, rekao je, već će to biti akcija kojom se želi "ubiti što više civila i pokvariti naš praznik".

Rekao je da i Ukrajina može na taj dan uzvratiti Rusima i podsjetio na seriju nedavnih eksplozija na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014.

"U slučaju napada, njima će tamo biti puno gore", naglasio je. Ukrajina nije ni potvrdila niti opovrgla svoju umiješanost u niz nedavnih eksplozija na Krimu, dok Rusija tvrdi da su rezultat sabotaže.


18:59 - Rusija je postavila kontrolnu točku na Krimskom mostu, navodi The Kyiv Independent.

- Vozila koja izlaze pretražuju se, a dokumenti pojedinaca provjeravaju se na kontrolnim punktovima - rekao je Denys Savchenko, koordinator organizacije za ljudska prava Crimea SOS.


18:56 - Litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis pozvao je na prekid izdavanja viza ruskim državljanima na razini cjelokupne Europske unije. Zabranu podržavaju zemlje poput Finske i Estonije, no protive joj se njemački kancelar Olaf Scholz i Europska komisija. 

„Idealno bi to trebala biti odluka na europskoj razini koja bi jednostavno ukinula valjanost tih viza, pa bi ih svi prestali izdavati“, rekao je Landsbergis u srijedu. Litva je već ranije prestala izdavati vize Rusima nakon početka invazije na Ukrajinu, a slično su učinile Estonija i Latvija, dok Finska postrožuje pravila. 

Landsbergis propitkuje djelotvornost takvih pojedinačnih mjera zemalja jer ruski državljani mogu ući u schengenski prostor na temelju viza izdanih u drugim članicama EU-a. 

„Ruski državljanin danas može dobiti vizu u njemačkom konzulatu u nekom ruskom gradu i potom putovati kroz Finsku, Estoniju, Latviju, Litvu i Poljsku, gdjegod želi otići na odmor“, rekao je litavski ministar. 

Češka, trenutna predsjedateljica EU-om, najavila je da će se o tom pitanju raspravljati na sastanku ministara krajem kolovoza. 


18:55 - Hrvatska je već uvela djelomičnu suspenziju viza za ruske državljane, što je dogovoreno na razini Unije. Za sada kod nas nema inicijativa da se pitanje viza pooštri ili da se njime obuhvate svi ruski građani, kako žele neke članice EU. Bude li se na razini cijele Unije odlučilo drugačije, da se vizni režim pooštri, Hrvatska će slijediti zajedničku odluku. Od početka rata u Ukrajini koji je inicirala Moskva, u Hrvatskoj je boravilo gotovo 50 tisuća Rusa.

>> OPŠIRNIJE


18:52 - Ukrajina nije izgubila niti jedan od raketnih bacača HIMARS koji joj je osigurao SAD, rekao je ukrajinski ministar obrane Oleksiy Reznikov. 

Od početka sukoba, Ukrajina je primila najmanje 20 jedinica i koristila ih za napade na ruska skladišta streljiva, zapovjedna mjesta i protuzračnu obranu, a Rusija je više puta tvrdila da je uništila niz sustava.


18:49 - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres stigao je u Ljviv uoči razgovora s ukrajinskim i turskim predsjednicima u četvrtak. Guterres bi se s njima trebao sastati kako bi razmotrili sporazum o izvozu žitarica koji su prošlog mjeseca dogovorili UN, Ukrajina, Turska i Rusija.

Trojica će također razgovarati o "potrebi za političkim rješenjem ovog sukoba" i situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporižja pod ruskom kontrolom, rekao je ranije glasnogovornik UN-a.


17:45 - Još četiri broda s poljoprivrednim proizvodima isplovila su iz luka u Ukrajini, javlja turska državna novinska agencija Anadolu.

Pozivajući se na tursko Ministarstvo nacionalne obrane, agencija je rekla da su brodovi isplovili iz luka Odesa i Černomorsk. Od 1. kolovoza Ukrajinu je napustio ukupno 21 brod s poljoprivrednim proizvodima.


17:42 - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je Rusiju da pristane na inspekciju nuklearne elektrane Zaporižja koja se nalazi u Ukrajini i pod ruskom je kontrolom.

"Hitno je potrebno dopustiti da se obavi inspekcija Međunarodne agencije za atomsku energiju i zajamčiti povlačenje svih ruskih snaga", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Bruxellesu.

"Činjenica da su ruske vojne snage zauzele nuklearnu elektranu Zaporižja predstavlja ozbiljnu prijetnju za sigurnost i zaštitu ovog postrojenja", rekao je Stoltenberg.

"To povećava rizik od moguće nuklearne nesreće ili incidenta i ugrožava stanovništvo Ukrajine, susjednih zemalja i međunarodne zajednice", dodao je.


17:39 - Rusija je objavila da je uhitila šest islamista, dan nakon novih eksplozija na okupiranom Krimu. Ruska obavještajna agencija FSB priopćila je kako šestorica uhićenih pripadaju Hizb ut-Tahriru, panislamističkoj terorističkoj organizaciji prisutnoj diljem svijeta. 

U priopćenju se ne govori o povezanost tih uhićenja i eksplozije na Krimu, no šestorica je uhićena u gradu Džankoju, nedaleko od pogođenog skladišta. Ukrajina je slavila te eksplozije, no nije preuzela odgovornost za njih. Bio je to drugi takav incident na okupiranom Krimu u tjedan dana. 

Od ruske aneksije Krima na poluotoku je uhićeno nekoliko Tatara, optuženih da pripadaju Hizb ut-Tahriru. Veliki dio islamske manjine, žrtve sovjetske represije, odbacuju rusku vlast na poluotoku. 


17:37 - Rusija procjenjuje da će prosječna izvozna cijena njezinog plina ove godine biti više nego dvostruko veća nego lani, ali u 2023. trebala bi se osjetno smanjiti, pokazje dokument ministarstva gospodarstva.

Gazpromov izvoz plina cjevovodima smanjit će se ove godine na 170,4 milijarde prostornih metara, procjenjuje ministarstvo, snizivši prognozu iz svibnja kada su predviđali da će izvezeno biti 185 milijardi prostornih metara. U 2021. godini ruski proizvođač cjevovodima je izvezao 205,6 milijardi prostornih metara plina. Izvoz će se smanjivati i nakon završetka ove godine, prognoziraju u ministarstvu, ne navodeći objašnjenje.

Zbog smanjenih isporuka prosječna cijena Gazpromovog plina iznosit će ove godine 730 dolara za 1.000 prostornih metara, što znači da će biti više nego dvostruko veća nego lani kada je iznosila 304,6 dolara. U idućoj godini prosječna cijena plina trebala bi se po njima spustiti na 471,8 dolara za 1.000 prostornih metara plina, što znači da bi bila niža gotovo 55 posto nego u ovoj godini.  

Rusija je počela postupno povećavati proizvodnju nafte nakon što su joj zapadne zemlje uvele sankcije, potaknuta pojačanom potražnjom iz Azije. To je navelo Moskvu da podigne procjene proizvodnje i izvoza. Prognoza ovogodišnje proizvodnje podignuta je sa 475,3 milijuna na 515 milijuna tona. To bi ipak predstavljalo pad u odnosu na prošlu godinu kada je proizvedeno 524 milijuna tona nafte. U 2023. proizvodnja bi se trebala spustiti na 475 milijuna tona. 

Prognoza izvoza nafte u ovoj godini podignuta je 228,3 milijuna na 243,1 milijun tona. U idućoj godini trebao bi pasti na 235,5 milijuna tona.  Veći obujam izvoza nafte i više cijene plina trebali bi Rusiji ove godine godine donijeti 337,5 milijardi dolara prihoda koji bi u idućoj godini trebao pasti na 255,8 milijardi dolara. U 2021. Rusija je na izvozu energenata zaradila 244,2 milijarde dolara, pokazuje izvješće.


15:50 - Najmanje 12 Rusa ubijeno je u napadu na bazu u okupiranom gradu Nova Kahovka, tvrdi ukrajinska vojska.

Na snimci koju je na Telegramu objavila Državna granična služba vide se brojni izgorjeli kamioni, srušene zgrade i krhotine. "U Novoj Kakhovki uništena je baza okupatora”, stoji u objavi. "Likvidirano je najmanje 12 pristaša ruskog militarizma", stoji u objavi, javlja Guardian.

15:40 - Još četiri broda s poljoprivrednim proizvodima isplovila su iz luka u Ukrajini. Brodovi su isplovili iz luka Odesa i Černomorsk u srijedu ujutro. 

14:49 - Imenovan je novi zapovjednik ruske crnomorske flote sa sjedištem na anektiranom Krimu, Viktor Sokolov, prema novinskoj agenciji RIA. Imenovanje je uslijedilo nakon eksplozija u ruskim vojnim bazama na Krimu u utorak i prošlog tjedna.

Ako se potvrdi, to znači da je prethodni zapovjednik, Igor Osipov, smijenjen. RIA, koja je u državnom vlasništvu, rekla je da je Sokolov predstavljen članovima vojnog vijeća flote u luci Sevastopolj.

Jedan izvor na koji se poziva rekao je da je "normalno" da imenovanje nije javno objavljeno tijekom onoga što Rusija naziva svojom posebnom vojnom operacijom u Ukrajini.

14:00 - Eksplozije su se čule u blizini ruskog zapovjednog centra u okupiranom gradu Melitopolju, rekao je gradonačelnik.

Pišući na Telegramu, Ivan Fedorov je rekao da je "glasna eksplozija odjeknula u blizini neprijateljske jazbine" u centru grada.

Melitopolj se nalazi u južnoj regiji Zaporižja blizu ukrajinske obale Crnog mora. Fedorov je dodao da još uvijek čeka dodatne pojedinosti o gubicima koje su pretrpjele ruske snage.

Rusija još nije komentirala eksplozije, a Guardian nije uspio neovisno provjeriti tvrdnje.

13:38 - Ukrajinska obrambena obavještajna agencija upozorila je na nove ruske "provokacije" u okupiranoj nuklearnoj elektrani Zaporižja u južnoj Ukrajini, dok je gradonačelnik rekao da je grad u kojem se nalazi elektrana ponovno granatiran.

Rafael Grossi, glavni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), opisao je nedavno granatiranje najveće europske nuklearne elektrane riječima da je to "izvan kontrole" i "izuzetno ozbiljno".

Nasilje usred rata u Ukrajini "naglašava vrlo stvaran rizik od nuklearne katastrofe", prema nadzornom tijelu Ujedinjenih naroda.

Dok su se Rusija i Ukrajina međusobno optuživale - optužujući drugu stranu za "nuklearni terorizam", Grossi je pozvao na "najveću suzdržanost" oko nuklearke.

12:53 - Načelnica sela Verkhnyo Rogachytsk u regiji Herson je oteta, rekao je zamjenik predsjednika regionalnog vijeća.

Pišući na Telegramu, Yuri Sobolevsky rekao je da je Svitlana Ivanivna odvedena iz svoje kuće u utorak oko 11 sati. Rekao je da se ne zna gdje je odvedena, iako se nagađa da bi to bio obližnji lučki grad Kahovka.

"Odbila je sve ponude za suradnju s orcima", dodao je.

10:41 - Ukrajinske oružane snage redovito daju procjene ruskih gubitaka tijekom rata. U najnovijem, tvrdi se da je ubijeno ukupno 44.100 ruskih vojnika. Kijev kaže da ih je 200 umrlo samo u posljednja 24 sata. Treba napomenuti da su ukrajinske procjene o ruskim gubicima stalno veće od onih koje su objavile Moskva i zapadne agencije.

10:00 - Ukrajinske specijalne snage koje djeluju unutar Krima pod ruskom okupacijom stajale su iza napada na tamošnju vojnu bazu, saznaje Sky News. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je požar izbio nakon nekoliko eksplozija u privremenom skladištu streljiva. Sky News saznaje da su napadi djelo ukrajinskih specijalnih snaga koje djeluju unutar teritorija koji je Rusija pripojila 2014.

Dopisnik Sky Newsa iz Odese, Alistair Bunkall, rekao je: "Mislim da je jasno da postoji najmanje jedna - ako ne i dvije - skupine ukrajinskih specijalnih snaga koje djeluju sa simpatizerima Ukrajine na Krimu kako bi ometale ruske operacije."

Ruski državni mediji izvijestili su da su dvije osobe ozlijeđene u eksplozijama na sjeveru poluotoka te da su vlakovi također bili u prekidu. Oko 3000 ljudi koji žive u blizini evakuirano je iz svojih domova, dodao je Sergej Aksjonov, visoki ruski dužnosnik na Krimu.

09:40 - Britansko ministarstvo obrane objavilo je jutros najnovije informacije o situaciji na terenu u Ukrajini, usredotočujući se na prijavljene napade na Krimu.

"Uzrok ovih incidenata i razmjer štete još nisu jasni, ali će ruski zapovjednici vrlo vjerojatno biti sve više zabrinuti zbog očitog pogoršanja sigurnosti diljem Krima, koji funkcionira kao pozadinsko područje za okupaciju", stoji između ostalog u izvješću. 

8:37 - Usporedba satelitskih snimaka koje je snimila američka tvrtka Planet Labs pokazuje posljedice eksplozija u utorak u ruskom skladištu streljiva na Krimu. Kirill Ovsyany, novinar ukrajinske službe Radija Sloboda, objavio je slike na Twitteru.

8:35 - Ruske snage navodno su tijekom noći lansirale rakete na regiju Odesa. Serhiy Bratchuk, glasnogovornik regionalne uprave Odese, izvijestio je da su ruske snage ispalile nekoliko projektila na regiju, ranivši tri osobe.

Ukrajinske oružane snage kažu da su projektili uništili rekreacijski centar i nekoliko privatnih zgrada.

8:15 - Sjeverna Koreja i ukrajinska regija Donjeck pod ruskom okupacijom razvijat će "jednako korisnu bilateralnu suradnju", rekao je njezin samoimenovani čelnik u pismu Kim Jong-unu, prema državnim medijima.

Denis Pušilin je to obećao u poruci čestitajući Kimu 15. kolovoza Dan oslobođenja Koreje, izvijestila je sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA, dva dana nakon što je objavila sličnu poruku ruskog predsjednika Vladimira Putina Kimu.

“Narod regije Donbas također se danas bori da povrati svoju slobodu i pravdu povijesti baš kao što je to učinio korejski narod prije 77 godina”, navodi se u izvješću u Pušilinovom pismu.

8:00 - Moglo bi biti još napada u "sljedeća dva ili tri mjeseca" sličnih udarima na Krimu, rekao je ključni savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog u ekskluzivnom intervjuu za Guardian. Mykhailo Podolyak je rekao da je Ukrajina uključena u protuofenzivu s ciljem stvaranja "kaosa unutar ruskih snaga" udaranjem na linije opskrbe osvajača duboko u okupiranim područjima.

Ukrajina je natuknula da stoji iza niza misterioznih i razornih napada na okupiranom Krimu koji su uništili ključno željezničko čvorište koje se koristilo za opskrbu ruskih trupa i vojnu zračnu bazu. Čini se da je nekoliko eksplozija u utorak uništilo rusko skladište streljiva i električnu trafostanicu. Rusija je kazala da je riječ o sabotaži.

7:45 - Čelnici Ukrajine, Turske i UN-a trebali bi se sastati u četvrtak u Lavovu kako bi razmotrili dogovor o izvozu žitarica. Glavni tajnik UN-a António Guterres, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan također će razgovarati o "potrebi za političkim rješenjem ovog sukoba" i situaciji u nuklearnoj elektrani Zaporižja pod ruskom kontrolom, rekao je glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

6:43 - Francuski predsjednik Emmanuel Macron i indijski premijer Narendra Modi dogovorili su se u utorak da će "surađivati kako bi se zaustavio" rat u Ukrajini, priopćila je Elizejska palača.

Dvojica čelnika su telefonom razgovarali o "ratu koji Rusija vodi u Ukrajini i o njezinim destabilizacijskim posljedicama na ostatak svijeta", navodi se u priopćenju ureda francuskog predsjednika.

Emmanuel Macron je primajući u svibnju u Parizu indijskog premijera istaknuo "odlučnost Francuske da nastavi pružati potporu Ukrajini".

Indija nije otvoreno osudila rusku invaziju na Ukrajinu i nije se pridružila glasovima u UN-u u tom smislu. U lipnju je ipak supotpisala izjavu G7 u kojoj se ta skupina obvezuje da će "poštovati teritorijalnu cjelovitost i suverenitet drugih zemalja".

U prilikama prehrambene krize prouzročene ukrajinskim sukobom, francuski predsjednik je opetovao "važnost koordiniranog djelovanja međunarodne zajednice".

Dvojica čelnika su se uz to osvrnuli na "izazove u indopacifičkom prostoru i na stanje u Šri Lanki".

Kineski istraživački brod pristao je u utorak u luku Hambantotu, na Šri Lanki, koja je pod kineskom upravom, unatoč zabrinutosti Indije i Sjedinjenih Država koje strahuju od kineske špijunaže.

Indija je zabrinuta zbog sve većeg utjecaja Kine na Šri Lanki koja se tijekom godina silno zadužila kod Pekinga radi razvoja velikih infrastrukturnih projekata.

Ključne riječi

Komentara 46

ST
Startrack
14:24 17.08.2022.

Evo ovako. Zamislite da umjesto 130 milijuna Rusa susjed Ukrajincima bi bilo 130 milijuna Japanaca. Ukrajinci nebi mogli osvojit od fabrika sa dobrim placama po Ukrjaini. Mnogi ljudi sirom svjeta bi nastojali doc u Ukrajinu zivit jer pored fabrika tua tu su i preljepe Ukrajinke. Isto zamisli 10 milijuna Holandjana umjesto 10 milijuna Srba. Holandija 5 najveci izvoznik na svijetu sa 17 milijuna stanovnika i minimalno zemlje.

ZD
zdenkoj
19:08 17.08.2022.

Uhitili islamiste?Pa šta su im oni od Kadirova čečeni?Green peace?

Avatar madcap
madcap
16:56 17.08.2022.

Viktor je dobio prekomandu na Krim. Besmisleno, jer uskoro će opet u prekomandu i on i njegova kompletna vojska kad na Krim uďu Ukrajinci.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije