Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RAT U UKRAJINI

Rusija objavila popis prijateljskih zemalja, Zelenski se sastaje s Erdoganom i Guterresom

Rat u Ukrajini
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
Autori: Vecernji.hr, Hina
16.08.2022.
u 22:21

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je u ponedjeljak u New Yorku da je glavni tajnik UN-a procijenio da postoje logistički i sigurnosni kapaciteti za podršku bilo kojoj misiji IAEA-e u vezi s elektranom u Zaporižju, koja je pod ruskom kontrolom.

Danas je 174. dan ruske invazije na Ukrajinu. Svijet će izgubiti bitku s terorizmom i pokleknuti pred nuklearnom ucjenom ako ne poduzme nešto da spriječi nesreću u nuklearnoj elektrani Zaporižje koju trenutno drže Rusi, rekao je u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Tijek događaja:

22:20 - Ukrajinski operater za nuklearne elektrane Energoatom osudio je u utorak u priopćenju ruski kibernetički napad "bez presedana" na svoju internetsku stranicu, pojašnjavajući da funkcioniranje nije bilo poremećeno.

"Dana 16. kolovoza 2022. najjači kibernetički napad od početka ruske invazije poduzet je protiv službene stranice Energoatoma", objavio je operater  na Telegramu. Stranica "je napadnuta s ruskog teritorija", dodao je.

Internetska stranica Energoatoma bila je pod napadom ruskih hakera tri sata. Do tih je napada došlo u vrijeme velikih napetosti oko nuklearne elektrane Zaporižja. Ona je bila meta više udara za koje se Moskva i Kijev međusobno optužuju što potiče strah u Europi od nuklearne katastrofe.


21:35 - Rusija je objavila popis država koje su u prijateljskim odnosima s Kremljom. Riječ je o državama Burundi, Gvineja, Kamerun, Mali, Sudan, Uganda, Čad, Etiopija i Južnoafrička Republika, objavio je Kyiv Post. 


20:30 - Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres putuje u četvrtak u Ukrajinu gdje će se sastati s predsjednikom Volodimirom Zelenskijem i turskim šefom države Recepom Tayyipom Erdoganom, rekao je u utorak Guterresov glasnogovornik.

"Na poziv predsjednika Volodimira Zelenskija, glavni tajnik u četvrtak će doći u Lavov kako bi sudjelovao na trostranom sastanku s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i ukrajinskim čelnikom", rekao je Stéphane Dujarric novinarima. Dodao je da će Guterres potom u petak posjetiti ukrajinsku crnomorsku luku Odesu.

Na sastanku će biti razmotrena provedba međunarodnog sporazuma potpisanog u srpnju u Istanbulu o izvozu žita iz Ukrajine, u čemu ključnu ulogu ima Turska, pojasnio je Dujarric.

"Bit će riječi o određenom broju pitanja, općenito, kako nalaže politička situacija u sukobu. Ne sumnjam da će razgovarati o nuklearnoj elektrani (Zaporižja) i drugim pitanjima", rekao je, dodajući da se očekuje i bilateralni sastanak Zelenskija i Guterresa.


19:40 - Mihajlo Podoljak, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je da bi moglo biti još napada u "sljedeća dva ili tri mjeseca" sličnih današnjim napadima na željezničko čvorište i zračnu bazu na Krimu.

- Naša strategija je uništiti logistiku, opskrbne linije i skladišta streljiva i druge objekte vojne infrastrukture. To stvara kaos unutar njihovih snaga - rekao je Podoljak u intervjuu za Guardian.

- Rusija misli da protuofenziva zahtijeva ogromne količine ljudstva poput goleme šake i da ide samo u jednom smjeru. Ukrajinska protuofenziva izgleda potpuno drukčije. Ne koristimo se taktikom iz 60-ih i 70-ih, iz prošlog stoljeća - dodao je.  


17:41 - Most koji povezuje Krim s Rusijom bilježi rekordan promet jer stanovnici žure napustiti poluotok, javljaju lokalni mediji, a prenosi BBC.  Krimski most, preko Kerčkog tjesnaca, otvoren je uz veliku pompu 2018., četiri godine nakon ruske aneksije.

Od veljače ove godine, visoki ukrajinski dužnosnici često su nagovještavali da bi sam most mogao postati meta njihovih projektila.


17:10 -  Rusija je optužila "ukrajinske sabotere" da su raznijeli dalekovodne stupove povezane s nuklearnom elektranom Kursk blizu ukrajinske granice. Skupina je pucala na šest tornjeva u protekla dva tjedna, objavila je u utorak sigurnosna služba FSB, prema ruskim novinskim agencijama. Tajna služba rekla je da traži odgovorne i da će ruske nuklearne elektrane dobiti dodatnu zaštitu.

Tvrdnja Moskve dolazi u trenutku kad se suočava s međunarodnom osudom zbog navodnog granatiranja ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižje.


15:25 - Ruski proizvođač plina Gazprom objavio je da je od početka godine smanjio proizvodnju za 13,2 posto, a izvoz za trećinu. Također, upozorio je da bi ove zime cijena u Europi mogla premašiti i 4.000 dolara.

>> OPŠIRNIJE


13:53 - Eksploziju u skladištu streljiva na Krimu danas su izvele ukrajinske specijalne snage koje djeluju unutar regije, doznaje Sky News.

Dopisnik Sky-a Alistair Bunkall, koji se nalazi u Odesi rekao je da iako ukrajinske vlasti nisu preuzele odgovornost za incident, ukrajinski vojni izvori su mu rekli da su ga izveli ljudi koji su radili u tom području u njihovo ime.

U međuvremenu, ruski dužnosnik Sergej Aksjonov rekao je da su u eksploziji ozlijeđene dvije osobe i da je prekinut željeznički promet između poluotoka i ostatka južne Ukrajine i Rusije.

13:44 - Čini se da napadi na Krim pod ruskom okupacijom eskaliraju. Prvi se dogodio u skladištu streljiva blizu Dzhankoija na sjeveru, oštetivši željezničku stanicu. Ozlijeđene su dvije osobe. 

Pojavila su se izvješća o eksploziji južno u Simoferopolju. "Čuju se eksplozije u vojnoj zračnoj bazi u selu Gvardeyskoye na Krimu i mogu se vidjeti oblaci crnog dima", izvijestili su ruski mediji. Provjeravaju teoriju o mogućem napadu dronom na skladište streljiva.

12:39 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je u utorak da je vojno skladište u blizini grada Džankoja na sjevernom Krimu oštećeno u sabotaži, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA.

Ranije u utorak, krimski dužnosnici rekli su da je došlo do velikog požara u skladištu streljiva u tom području.

Državna ruska novinska agencija TASS prenijela je izjavu Ministarstva obrane da je civilna infrastruktura, uključujući stanicu za opskrbu električnom energijom, oštećena kao rezultat "sabotaže".

Ukrajina nije niti potvrdila niti opovrgla svoju umiješanost u niz nedavnih eksplozija na Krimu. 

11:24 - Zapad koristi narod Ukrajine kao topovsko meso za održavanje svoje hegemonije, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u video obraćanju na 10. Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti u utorak.

"Oni (zapadne zemlje) trebaju sukobe kako bi održali svoju hegemoniju. To je razlog zašto su koristili narod Ukrajine kao topovsko meso dok su vodili projekt protiv Rusije; zatvorili su oči na korištenje ideologije neonacizma i masovna ubojstva civila u Donbasu i opskrbljivali su oružjem, uključujući teško, kijevski režim", rekao je ruski čelnik.

U tim okolnostima donesena je odluka o pokretanju posebne vojne operacije u Ukrajini koja je u potpunosti u skladu s Poveljom UN-a. "Ova operacija ima jasne ciljeve - osigurati sigurnost Rusije i ruskog naroda i spasiti građane Donbasa od genocida", naglasio je ruski čelnik.

"Događaji u Ukrajini pokazuju da su Sjedinjene Države nastojale produžiti sukob", dodao je Putin. Rekao je da Washington koristi istu praksu kako bi zapalio sukobe u Aziji, Africi i Latinskoj Americi, piše TASS.

10:04 - Zapadne zemlje nastoje proširiti "sustav sličan NATO-u" na azijsko-pacifičku regiju, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin.

Tijekom svog pozdravnog obraćanja na Moskovskoj konferenciji o međunarodnoj sigurnosti, Putin je također rekao da SAD pokušavaju "odvući" sukob u Ukrajini, te da je posjet Nancy Pelosi Tajvanu bio "temeljito planirana provokacija".

9:55 - Ruski ministar obrane Sergej Šojgu izjavio je danas da Rusija nije imala potrebe koristiti nuklearno oružje u Ukrajini.

Tijekom govora na Moskovskoj međunarodnoj sigurnosnoj konferenciji ustvrdio je da Sjedinjene Države i Britanija planiraju ukrajinske vojne operacije te da je NATO "nekoliko puta" povećao svoje trupe u istočnoj i srednjoj Europi, prenosi Reuters.

9:34 - Britanija je u utorak priopćila da se ruska Crnomorska flota trenutačno bori s učinkovitom kontrolom mora, a patrole su općenito ograničene na vode unutar vidokruga s obale Krima.

Crnomorska flota nastavlja koristiti krstareće projektile dugog dometa za podršku kopnenim ofenzivama, ali zadržava obrambenu poziciju, objavilo je britansko ministarstvo obrane u svom dnevnom obavještajnom biltenu na Twitteru.

Trenutačno ograničena učinkovitost Crne flote potkopava cjelokupnu rusku strategiju invazije, dijelom zato što je amfibijska prijetnja Odesi sada uvelike neutralizirana, dodaje se u obavještajnim podacima.

8:50 - Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da u eksploziji nije bilo ozbiljnih žrtava, izvijestila je državna novinska agencija RIA.

Interfax je prenio izjavu Ministarstva obrane da je požar izbio u privremenom skladištu streljiva.

8:42 - Brod Brave Commander napustio je ukrajinsku luku Pivdenji, noseći prvi teret humanitarne pomoći u hrani za Afriku iz Ukrajine od ruske invazije, pokazali su podaci Refinitiv Eikon u utorak.

Ukrajinski izvoz žitarica pao je od početka rata zbog zatvaranja crnomorskih luka, ključnog kanala za isporuke, što je podiglo globalne cijene hrane i izazvalo strah od nestašica u Africi i na Bliskom istoku.

Ali tri crnomorske luke odblokirane su prošlog mjeseca nakon dogovora Moskve i Kijeva, postignutog uz posredovanje Ujedinjenih naroda i Turske, što je omogućilo slanje stotina tisuća tona ukrajinskog žita kupcima.

Brave Commander, s 23.000 tona pšenice na brodu, krenuo je u afričku luku Djibouti sa zalihama namijenjenim potrošačima u Etiopiji, priopćilo je ukrajinsko ministarstvo infrastrukture.

"Ministarstvo i Ujedinjeni narodi rade na načinima za povećanje opskrbe hranom za socijalno ugrožene dijelove afričkog stanovništva", stoji u priopćenju.

Sedamnaest brodova već je napustilo ukrajinske luke s više od 475.000 tona poljoprivrednih proizvoda, dodaje se.

8:05 - Prema izvješćima lokalnih medija, zapalilo se i skladište streljiva u selu Maiskoye u blizini Dzhankoia na sjeveru Krima. Ruski državni medij Tass citirao je administrativnog šefa Krima Sergeja Aksjonova kojeg je imenovala Rusija.

"Detonacija streljiva dogodila se na sjeveru Krima", izvijestio je list. Traje evakuacija stanovništva. 

7:46 - Ukrajinska televizija NEXTA-TV objavila je nepotvrđenu snimku eksplozije iz Džankoja na Krimu.

RIA Novosti izvještava da se u utorak oko 6 sati ujutro u gradu zapalila trafostanica. Administrativni šef Krima, Sergej Aksjonov, kojeg je imenovala Rusija, rekao je da je hitno otišao u selo Majskoje u blizini Džankoja.

“Otišao sam u selo Mayskoye, okrug Dzhankoy. Okolnosti incidenta se istražuju. Obavijestit ću vas čim informacije budu dostupne”, rekao je Aksenov u svom Telegram kanalu, a prenosi RIA.

7:45 - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je smijenio čelnike sigurnosnih službi četiri regionalna odjela, javlja Guardian.

Prema dekretima objavljenim na predsjedničkoj web stranici, Serhiy Zayats je smijenjen s mjesta šefa glavne uprave SBU-a u Kijevskoj regiji. Yuriy Boreichuk smijenjen je s mjesta šefa glavne uprave SBU-a u regiji Ternopil.

Artem Bondarenko premješten je s mjesta načelnika glavne uprave SBU u regiji Lavov na čelo glavne uprave SBU u Kijevu i njegovoj regiji.

6:30 - Bilo koja misija Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) za inspekciju elektrane Zaporižja ne može proći kroz glavni ukrajinski grad Kijev jer je preopasno, rekao je u utorak visoki ruski diplomat, a prenijele ruske novinske agencije.

"Zamislite što znači proći kroz Kijev. To znači da dolaze do nuklearne elektrane preko prve crte bojišnice", izjavio je Igor Vishnevetsky, zamjenik šefa odjela za nuklearnu proliferaciju i kontrolu naoružanja ruskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi RIA.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric rekao je u ponedjeljak u New Yorku da je glavni tajnik UN-a procijenio da postoje logistički i sigurnosni kapaciteti za podršku bilo kojoj misiji IAEA-e u elektranu Zaporižja, koja je pod ruskom kontrolom.

Agencija Tass citirala je Vishnevetskyja koji je rekao da nijedna takva misija nema mandat baviti se "demilitarizacijom" elektrane, kako traži službeni Kijev, već se može baviti samo "ispunjavanjem jamstava IAEA-e". Nuklearka Zaporižja, najveća u Europi, na meti je granatiranja od prošlog tjedna, za što se Ukrajina i Rusija međusobno optužuju, potičući strah od nuklearne katastrofe, zbog čega se u četvrtak sastalo UN-ovo Vijeće sigurnosti.

Kijev optužuje Moskvu da se elektranom koristi kao bazom za napade, na koje ukrajinska vojska ne smije odgovoriti.

U prvim napadima 5. kolovoza pogođen je transformator visokonaponskog dalekovoda zbog čega je automatski zaustavljen 3. reaktor i pokrenuti pričuvni generatori. U napadima u četvrtak oštećeni su crpna stanica i uređaji za mjerenje razine radijacije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je poručio da će svijet izgubiti bitku s terorizmom i pokleknuti pred nuklearnom ucjenom ako ne poduzme nešto da spriječi nesreću u elektrani Zaporižja.

6:19 - Ukrajinski i ruski dužnosnici izvijestili su u ponedjeljak o granatiranju u blizini najveće europske nuklearne elektrane Zaporižja, koju drže Rusi, a obje strane optužuju jedna drugu. Jedan regionalni dužnosnik postavljen u Rusiji rekao je da je 25 teških topničkih napada iz američkih haubica M777 pogodilo blizinu tvornice i stambenih područja. Ukrajina je rekla da su ruske snage granatirale grad kako bi pokušale prikazati da ga Ukrajina napada.

6:15 - Svijet će izgubiti bitku s terorizmom i pokleknuti pred nuklearnom ucjenom ako ne poduzme nešto da spriječi nesreću u nuklearnoj elektrani Zaporižje koju trenutno drže Rusi, rekao je u ponedjeljak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. 

"Ako svijet sada ne pokaže snagu i odlučnost da obrani jednu nuklearnu elektranu, to znači da je svijet izgubio", rekao je Zelenskij u video poruci. "Izgubit će bitku s terorizmom. I pokleknuti pred nuklearnom ucjenom."

Rusija je preuzela nuklearnu elektranu, najveću u Europi, ubrzo nakon što je u veljači izvršila invaziju na Ukrajinu ili ono što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom."

Ukrajina i Rusija optužuju jedna drugu za incidente granatiranja na elektranu prošli tjedan. U prvim napadima 5. kolovoza pogođen je transformator visokonaponskog dalekovoda zbog čega je automatski zaustavljen 3. reaktor i pokrenuti pričuvni generatori.

U napadima u četvrtak oštećeni su crpna stanica i uređaji za mjerenje razine radijacije.

Ukrajinske vlasti pozivaju na demilitarizaciju zone i povlačenje ruskih vojnika. Petorici Europljana sučeljava se sa suđenjem za plaćenike u Donjecku u Ukrajini koji je pod kontrolom separatista. Mathias Gustafsson iz Švedske, Vjekoslav Prebeg iz Hrvatske te Britanci John Harding, Andrew Hill i Dylan Healy izjasnili su se nevinima po optužbama da su bili plaćenici i “prošli obuku za preuzimanje vlasti nasilnim putem”, prema izvješćima ruskih medija. Mogli bi se suočiti sa smrtnom kaznom prema zakonima samoproglašene, nepriznate Narodne Republike Donjeck.

Ključne riječi

Komentara 84

IK
ikbmibm
12:25 16.08.2022.

Ignoriramo sve što dolazi s Istoka,ali spremni smo.Nato i Europa ujedinjeniji nego ikad,zahvaljujući vrtnom patuljku i Kremlja.

Avatar Aristarh
Aristarh
16:00 16.08.2022.

Vatromet. Pravi vatromet na više mjesta na Krimu. Nova taktika Ukrajinaca. Zbunjuju Ruse.

NI
nipos
15:48 16.08.2022.

Maa kakve ukrajinske specijalne snage - nepažnja djelatnika i neoprezno bacanje opušaka je uzrok.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije