Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OD INVAZIJE STIGLO 50.000 RUSA

Hrvatska neće zabraniti ulazak u zemlju za sve ruske građane, na snazi je djelomična suspenzija

Pulska zračna luka dočekala prve ovogodišnje putnike iz Rusije
Srecko Niketic/PIXSELL
17.08.2022.
u 17:10

Odlukom Vijeća EU od 25. veljače 2022. o djelomičnoj suspenziji primjene Sporazuma između Europske zajednice i Ruske Federacije o pojednostavnjenju izdavanja viza suspendirane su odredbe Sporazuma kojima su predviđena pojednostavnjenja za članove službenih delegacija Ruske Federacije, članove nacionalnih i regionalnih vlada i parlamenata, Ustavnog i Vrhovnog suda Ruske Federacije

Hrvatska je već uvela djelomičnu suspenziju viza za ruske državljane, što je dogovoreno na razini Unije. Za sada kod nas nema inicijativa da se pitanje viza pooštri ili da se njime obuhvate svi ruski građani, kako žele neke članice EU. Bude li se na razini cijele Unije odlučilo drugačije, da se vizni režim pooštri, Hrvatska će slijediti zajedničku odluku. Od početka rata u Ukrajini koji je inicirala Moskva, u Hrvatskoj je boravilo gotovo 50 tisuća Rusa.

- Republika Hrvatska kao država članica EU, te kandidat za pristupanje Schengenskom području, poštuje odredbe Zajedničke EU vizne politike te države članice u tom dijelu donose jedinstvenu odluku o viznom režimu kako bi se osigurala ujednačena primjena na razini svih država članica EU. S tim u vezi, Republika Hrvatska u potpunosti poštuje djelomičnu suspenziju Sporazuma o pojednostavljenju izdavanja viza između EU i Ruske Federacije, te se vize ruskim državljanima izdaju u skladu navedenom djelomičnom suspenzijom - kažu nam iz Ministarstva vanjskih poslova.

Odlukom Vijeća EU od 25. veljače 2022. o djelomičnoj suspenziji primjene Sporazuma između Europske zajednice i Ruske Federacije o pojednostavnjenju izdavanja viza suspendirane su odredbe Sporazuma kojima su predviđena pojednostavnjenja za članove službenih delegacija Ruske Federacije, članove nacionalnih i regionalnih vlada i parlamenata, Ustavnog i Vrhovnog suda Ruske Federacije, u izvršavanju njihovih dužnosti  te poslovne ljude i predstavnike poslovnih organizacija. Suspendirana je i odredba kako državljani RF koji posjeduju valjane diplomatske putovnice smiju bez viza ulaziti u državna područja članica EU pa i oni trebaju vizu za ulazak u državu članicu EU, pa tako i za ulazak u RH.

Komentara 16

GL
glištun
06:38 18.08.2022.

Ne putuje sirotinja već oni koji su dio Putinove potkožene nomenklature, koje se pita i koji odlučuju u Rusiji.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
23:04 17.08.2022.

Umjesto vize, od Rusa traziti bocu plina.

Avatar kastanjer2
kastanjer2
23:55 17.08.2022.

Rusi mogu voditi rat protiv svojih susjeda, ili mogu slobodno putovati na Zapad - ali ne bi im trebalo dopustiti da rade oboje. Ne može se pokušati uništiti europski poredak utemeljen na pravilima i istovremeno imati koristi od njegovih pogodnosti. Osim ako volite krvavi ruski novac.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije