Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Macronov tsunami

Macroleon je pokorio Francusku – sad kreće u reformu države i EU

Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
13.06.2017.
u 21:13

Njemački Bild ilustrirao je svoj članak licem francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zalijepljenim na tijelo Napoleona

Macroleon pokorio Francusku - zaključio je jučer njemački tabloid Bild, ilustrirajući članak licem francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zalijepljenim na tijelo Napoleona. Drugi ga, pak, uspoređuju s Charlesom De Gaulleom, ocem moderne francuske, predsjednikom koji je na izborima 1968. osvojio 72-postotnu većinu u Narodnoj skupštini.

Poput De Gauellea

Nakon senzacionalnog uspjeha u prvom krugu parlamentarnih izbora prekjučer, Macronu ankete predviđaju čak i veću parlamentarnu većinu od De Gaulleove – mogao bi imati 74 posto zastupničkih mjesta, sa strankom Republika u pokretu, koja do prije 14 mjeseci nije ni postojala.

Uz pomoć tako uvjerljive parlamentarne većine, predsjednik Macron na putu je da modernizira i reformira Francusku u sljedećih pet godina i da to učini praktički bez ikakve, a svakako bez snažne, oporbe.

U samo 50-ak dana, od prvog kruga predsjedničkih izbora krajem travnja do drugog kruga parlamentarnih sljedeće nedjelje, Macron je potpuno promijenio francusku politiku.

Foto: Reuters/PIXSELL/Ilustracija

Liberal i centrist, neovisan o dvije tradicionalno dominantne stranke u Francuskoj (Republikanaca i Socijalističke stranke), zaustavio je domino-efekt populizma i nacionalizma koji je prijetio da će se, nakon referenduma o Brexitu i Donalda Trumpa u SAD-u, proširiti i na Francusku. Ali, Macron je došao niotkud i na predsjedničkim izborima potukao radikalnu desničarku Marine Le Pen, da bi sada na parlamentarnim izborima ponovio uspjeh sa skupinom političkih amatera koje je pronašao u raznim zanimanjima i istaknuo ih kao svoje kandidate.

Osvojili su 28,21 posto glasova i smiješi im se između 390 i 430 od ukupno 577 mjesta u Narodnoj skupštini. Republikanci su drugi s 15,7 posto, Nacionalni front treći s 13,2 posto... Izlaznost je bila vrlo niska za francuske pojmove – samo 49 posto.

Jasni mandati za promjene

Kao predsjednik koji je u noći izborne pobjede izašao pred birače uz zvuke europske himne, Macron podjednako želi pomoći Europskoj uniji da se modernizira i pobijedi izazove, kao što to želi učiniti Francuskoj. Ali, vjerojatnije je da će za prve konkretne korake u tom smjeru morati pričekati da završe i parlamentarni izbori u Njemačkoj, nakon kojih će, očekuje se, u obje ključne osnivačice EU na vlasti biti proeuropski orijentirani lideri s jasnim mandatom za promjene. I kancelarka Angela Merkel i SPD-ov protukandidat Martin Schulz čestitali su jučer Macronu.

– Snažan glas podrške reformama – komentirala je Merkel.

– Sretan sam zbog Macrona. Za reformiranje Europe nužna mu je većina. A također i nova vlada u Njemačkoj – čestitao mu je Schulz.

Komentara 7

DU
Deleted user
21:57 13.06.2017.

eu je utopija i nista vise a nasi mediji velicaju nesto sto je dijametralno suprotno od stvarnog stanja u francuskoj ili npr. gospodin plenkovic se kune u u tu utopiju i hvali se velikom pobjedom hdz na raznim izborima a vise od pola biraca uopce ne izlazi na izbore a dug agrokora od 45 milijardi ce vratiti tko to je pitanje a francuski predsjednik ne razlikuje hrvstsku od recimo slovacke oni nad smatraju balkancima itd hvala

Avatar 123456
123456
22:32 13.06.2017.

Talijanski profesor Adriano Segatori, ugledni psihijatar i psihoterapeut, član znanstvenog odjela “Pravne psihologije i forenzičke psihijatrije” i član “Talijanske akademije forenzičnih znanosti” dao je izjavu u kojoj je opisao novog francuskog predsjednika Emmanuela Macrona. “Macron je opasan, jer, kao i svi psihopati, ima izuzetno visoko mišljenje o sebi. On ne voli Francusku i ne bori se za francuski narod. Macron voli sebe, enormno, i bori se da održi svoj krhki identitet”, izjavio je profesor Adriano Segatori, psihijatar i psihoterapeut, specijaliziran za psihijatrijske preglede.

Avatar Zagor 74
Zagor 74
06:55 14.06.2017.

Konačno pravi lider u EU! Jednom ćemo i mi imati ovakvog :-)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije