Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas IZBORI

Francuzi biraju parlament: šarmer Macron u 40 dana preuzeo svu vlast

Emmanuel Macron
Foto: Reuters/PIXSELL
11.06.2017.
u 08:20

Francuzi su na predsjedničkim izborima birali Europu, a u istom tonu mogli bi nastaviti i u dva kruga parlamentarnih izbora

Potpuna promjena političke scene u Francuskoj, započeta izborom predsjednika Emmanuela Macrona, danas dobiva nastavak na parlamentarnim izborima na kojima ankete predviđaju da će najviše zastupničkih mjesta osvojiti kandidati Macronove, samo 14 mjeseci stare stranke. Neki od njih potpuni su politički amateri, ali uspijevaju šarmirati birače na sličan način na koji ih je šarmirao i Macron, prvi predsjednik moderne Francuske koji nije bio kandidat ni jedne od tradicionalno dviju vodećih stranaka.

Šaroliko društvo

Nakon Macronova izbora, najveća opasnost za njegovu vladavinu bio je scenarij u kojemu, upravo zbog činjenice da nema etabliranu stranku, birači u novi saziv parlamenta biraju kandidate drugih stranaka i Macron nema većinu u Nacionalnoj skupštini koja mu je potrebna da bi kvalitetno vladao. Ankete sada, međutim, predviđaju da će se taj za Macrona opasan scenarij izbjeći i da će predsjednik kontrolirati i parlament.

U prvom krugu parlamentarnih izbora ankete predviđaju 30 posto glasova Macronovoj stranci Republika u pokretu (REM), 21 posto republikancima (LR), 18 posto Nacionalnoj fronti poražene predsjedničke kandidatkinje Marine Le Pen... U drugom krugu, 18. lipnja, ankete predviđaju Macronu između 370 i 400 zastupničkih mjesta u domu u kojem je za natpolovičnu većinu potrebno 289 ruku.

Francuska i na parlamentarnim izborima ima dva kruga jer zastupnike bira isto kao i predsjednika: ne osvoji li nitko više od 50 posto u prvom krugu, dvoje najbolje plasiranih idu u drugi krug.

Macron je svoje kandidate pronalazio posvuda, ne samo u politici. Ima tu i matematičara, jedna vojna pilotkinja, jedan slavni rukometaš, puno poduzetnika, čak i jedna bivša toreadorica koja je borbu s bikovima zamijenila jahanjem uz Macrona i borbom s… Pa, isto bikovima, ali političkima. Polovica Macronovih kandidata nije nikad obnašala političku dužnost, prosjek godina im je manje od 50, polovica su kandidatkinje.

Le Pen do 15 mandata

Jedan je kandidat rođen u Ruandi, gdje je preživio genocid, usvojen je i odrastao u Francuskoj, školovan na uglednoj Londonskoj školi ekonomije i sada simbolizira to osvježenje u francuskoj politici koje je sa sobom donio 39-godišnji predsjednik Macron.

– Francuski birači voljni su dati šansu Emmanuelu Macronu – kaže za Financial Times francuski politički znanstvenik Bruno Cautres. – Njegov izbor za predsjednika podigao je velika očekivanja, utemeljena na shvaćanju da su se mandati posljednjih dvoje predsjednika, Nicolasa Sarkozyja i Françoisa Hollandea, koji su bili s različitih strana političkog spektra i različitih osobnosti, pretvorili u slijepu ulicu – dodaje.

Marine Le Pen, radikalna desničarka koja se u predsjedničkoj kampanji zalagala za zatvaranje granica za doseljenike i izlazak iz eurozone i Europske unije, ima šansu dovesti svoju stranku Nacionalna fronta do rezultata od 5 do 15 mjesta u Nacionalnoj skupštini Francuske, gdje je NF dosad imao dva mjesta. No, iako bi 15 mjesta bilo znatno povećanje u odnosu na 2, to bi bio slab rezultat ako se uzme u obzir da je Marine Le Pen u drugom krugu predsjedničkih izbora podržalo 10,6 milijuna Francuza.

Francuzi su na predsjedničkim izborima birali europsku Francusku, a ankete govore da će u istom tonu nastaviti i u dva kruga parlamentarnih izbora.     

Komentara 4

Avatar punkufer
punkufer
10:22 11.06.2017.

Tom "šarmeru" i njegovim glasačima ide na dušu svaki budući teroristički napad - rezanje mačetama, gaženje kamionima, uništavanje bombama itd.

Avatar mofo
mofo
11:11 11.06.2017.

Koja zaljubljenost "novinara", pa čak i u ovoj našoj državi.. pazi, šarmer... Sve će doći na vidjelo prije ili kasnije, a onda će se mnogi posipavati...

LI
Lily7
10:46 11.06.2017.

Kakva "vijest"! Po cemu je on to "šarmer"? Pijun Novog Svjetskog Poretka bio bi iskreniji I realniji naslov!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije