Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prebacivanje novca iz 2. stupa

Lovrinčević: Potrošen novac, obveza ostaje

Željko Lovrinčević
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
01.08.2015.
u 18:15

Vlada najavljuje prebacivanje 2 mlrd. kuna iz drugog u prvi stup, što opet razvija priču o mogućem ukidanju 2. stupa

Najava u smjernicama fiskalne i ekonomske politike da će se i sljedeće godine iz drugog mirovinskog stupa uzeti dvije milijarde kuna mirovinske štednje osiguranika s beneficiranim stažem u prvi stup iznova javlja sumnju da je takvo prelijevanje novca uvod u zamrzavanje drugog stupa ili moguće njegovo ukidanje. To je napravilo i pet europskih zemalja kako bi popravile proračunsku sliku.

– Ne razmišljamo u tom smjeru, nikako – kratak je ministar financija Boris Lalovac te objašnjava kako EK nije ni priznao do sada prebačen novac iz drugog u prvi stup kao rješenje za deficit, pa i da zato ne vidi smisao tog prebacivanja, jer ono može služiti samo za likvidnost.

Od koga se planira uzeti dvije milijarde kuna?

O tome, kaže, brigu vodi ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić, no Mrsić nas je vratio na Lalovca. Vlada je lani povukla iz drugog stupa 3,1 milijardu kuna, a ove godine u planu je dodatne 2,2 milijarde. To još nije realizirano jer se zaposlenici u profesijama čiji se novac planirao prebaciti tome protive.

– Prebačeni novac iz drugog u prvi mirovinski stup samo je kupovanje vremena. Novac je potrošen, a obveza je ostala – komentira Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta.

Smatra da je kod nas situacija toliko loša da ne može pomoći nikakva promjena u mirovinskom sustavu.

– Imamo lošu ekonomiju i lošu demografsku sliku i nema nam spasa ni uz jedan mirovinski sustav ili stopu izdvajanja za drugi stup – komentira.

Uz starenje stanovništva naš je problem i iseljavanje ljudi i sve manji broj zaposlenih. A svake godine za mirovine treba izdvajati oko 30 milijardi kuna.     

>>  Mirovinska prava iz 
1. stupa medvjeđa usluga 2. stupu

Komentara 4

ST
stefj
19:37 01.08.2015.

Nikad manja zaposlenost, nikada veći porezi, nikada veće zaduženje. Uz to nikada manji rejting. To je rezultat ove vlade. Mislim da je gotovo, da je neminovan Grčki scenarij, samo je pitanje vremena. S ovom vladom smo otišli toliko daleko da nas više nitko ne može izvući... Evo koliko štete može napraviti skup nesposobnih i nestručnih ljudi... Jedino što nam ostaje, jest zbrisati odavde, onaj tko još može.

FO
FONZA
20:38 01.08.2015.

Titini pioniri....naučilo samo s tuđe grbače živit....komunjare - iza kuge u 16 st. - najveće zlo što je zadesilo čovječanstvo...

Avatar comparator
comparator
08:20 02.08.2015.

Tamo gdje djeca napuste roditelje i puste ih umrijeti u bijedi postoji jedino moralni problem. Danas državom vladaju djeca komunista preuzetu od očeva komunista koji su kao crveni kmeri pobrkali lončiće i svu logiku ljudskog života okrenuli naglavačke.U današnjim prilikama kad su se otvorila vrata bijega u slobodni svijet veliki dio naših mladih shvatio je kako borba s vjetrenjačama još traje i kako nema smisla protratiti život na glupo ispravljanje "krivih Drina"jer je više onih koji se trude ništa ne poduzimati i koji u toj konstalaciji političkih snaga relativno dobro"plivaju".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije