Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ljudima treba reći istinu o industrijama i brodogradnji'

Oni koji istupaju protiv podjele Hrvatske na dvije statističke regije ili su prerano krenuli u kampanju ili nemaju pojma što znači podjela regija, pojasnio je ministar Vrdoljak
14. rujna 2012. u 19:25 38 komentara 5 prikaza
Ivan Vrdoljak
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL

Daljnji razvitak Arheološkog parka Sopot i početak arheoloških istraživanja na lokalitetu Kamenica kod Vinkovaca na kojemu je proljetos otkrivena ranokršćanska bazilika iz 4. stoljeća, dva su najveća projekta na kojima će Ministarstvo kulture raditi u sljedećoj godini – rekla je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić večeras u Vinkovcima nakon što je posjetila vinkovački Gradski muzej i arheološki lokalitet Sopot, a prije svečanosti otvaranja 47. vinkovačkih jeseni koje se održavaju pod medijskim pokroviteljstvom Večernjeg lista.

Na večernjoj tiskovnoj konferenciji na temu gospodarske obnove i kulturne afirmacije Vinkovaca, koju je održala zajedno s ministrom graditeljstva i prostornog uređenja Ivanom Vrdoljakom, Andrea Zlatar Violić istaknula je kako je za ta dva projekta Ministarstvo spremno izdvojiti značajna sredstva ne bi li se projekti što prije ostvarili te zajednica od njih imala koristi.

– Kako nas već od druge polovice 2013. očekuju fondovi i za projekte koji pripadaju kulturnoj infrastrukturi, mislim da će ovo biti vrlo dobra mjesta za pilot-projekte – rekla je ministrica dodajući kako je Ministarstvo kulture već formiralo takozvanu kontakt-točku za EU na kojoj se mogu dobiti sve informacije o fondovima, a sada se radi na organizaciji putujućih timova koji će na terenu davati tehničku potporu u realizaciji važnijih projekata.

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak, koji je prije konferencije za novinare boravio u vinkovačkom drvoprerađivaču Spačvi, najavio je kako je država spremna pomoći kako bi se vinkovački drvoprerađivač restrukturirao.

– Ne vidim razloga zašto Spačva ne bi bila uspješna u poslovanju. Riječ je o izvoznoj tvrtki koja ostvaruje rast prihoda – rekao je Vrdoljak dodajući kako Spačva dijeli probleme ostalog hrvatskog gospodarstva na čijem oporavku Vlada marljivo i strpljivo radi. Vrdoljak drži kako "podjelom Hrvatske na dvije statističke regije neće biti ugrožen nijedan projekt, nijedan euro namijenjen Slavoniji iz europskih fondova".

– Vidim da su se u kritikama udružili župani HDZ-a i HDSSB-a, svi oni koji su zajedno nastupili mogu imati dva razloga za taj nerazumni nastup. Prvi je da postaju malo pretjerani populisti i da su prerano krenuli u kampanju, a drugi da ne znaju i nemaju pojma što znači podjela regija – rekao je Vrdoljak dodajući kako je "vrijeme da se prestane s demagogijama i prebacivanjem odgovornosti kako je netko drugi za nešto kriv".

– Treba ljudima otvoreno reći što je istina u brodogradnji, što u tekstilu, što u drvnoj industriji i kako će se sutra valja ponašati – rekao je Vrdoljak.

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • -obrisani-:

    ti si ministre zadnja osoba koja se služi istinom i kojoj treba reći istinu.

  • korisnik3:

    "ne znaju i nemaju pojma što znači podjela regija" cini se meni da hns-ovci najmanje znaju sto znaci podjela regija. :D

  • -obrisani-:

    vrdoljak je pravi dalmatinac rođen u osijeku ali po roditeljima dalmatinac . poznato je da kod dalmatinca brži je samar od magarca - - pa gospodine iz čačićeve partije reci ti nama zar ti do prosinca nisi bio zamjenik krešimiru ... prikaži još! bubalu? zar zajedno sa hdssb-om nisi išao na izbore?