Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mučni slučaj Mirele Čavajde

Ljevica zove na referendum: Pravo na pobačaj mora u Ustav!

storyeditor/2022-05-13/PXL_130522_93441687.jpg
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
14.05.2022.
u 11:05

Zadnje istraživanje iz 2020. godine agencije Ipsos prema kojemu se čak 81 posto ispitanika izjasnilo da bi žene u Hrvatskoj trebale imati pravo na izbor dok je tek sedam posto ispitanih bilo suprotnog stava

Pobačaj treba vratiti u Ustav, jedna je od poruka koja se često čuje od ženskih udruga, a koja je ponovljena i u subotu na velikom prosvjedu koji je potaknuo mučni slučaj trudnice Mirele Čavajde koja, unatoč tome što joj je utvrđeno da joj plod ima teške malformacije i da ima pravo na prekid trudnoće po zakonu, to svoje pravo, na kraju, mora ostvariti u susjednoj Sloveniji. Poruku su čule i opozicijske stranke, barem one od centra na lijevo, koje su, doznajemo, počele ozbiljno razmišljati o tomu koji bi bio najbolji put da do takve ustavne promjene i dođe.

'Zeznuli smo prije'

S obzirom na to da nemaju dvije trećine saborskih zastupnika koji bi za takvu opciju podigli ruku u Saboru, organiziranje referenduma na kojemu bi se pozvalo građane da se izjasne za to jesu li da u Ustav uđe pravo žene na pobačaj jedna je od opcija o kojoj se, kako doznajemo, ozbiljno razmišlja. Potvrdilo nam je to više sugovornika s kojima smo razgovarali i iz SDP-a, Možemo! i stranke Glas gdje poručuju kako je referendum definitivno opcija o kojoj će ozbiljno sjesti i porazgovarati i koja bi, vjeruju, mogla dovesti do toga da se pitanje prava žena na izbor više ne dovodi u pitanje, a na naše pitanje je li doista referendum "na stolu", i sam predsjednik SDP-a Peđa Grbin poručio nam je kako ne isključuje ni jednu opciju da se zaštiti pravo žena pa ni opciju referenduma.

Naši izvori iz lijeve opozicije rezoniraju kako je s referendumom sve i započelo, i to 2013. godine udarom na istospolne brakove kada je udruga U ime obitelji uspjela sakupiti dovoljan broj potpisa da promijeni Ustav na način da se u njega unese definicija braka kao zajednice žene i muškarca. I kako bi sada s referendumom sve trebalo i "završiti".

– To je jedna od stvari za kojom duboko žalim. Što nismo bili žešći, što se nismo jače suprotstavili toj ekipi na čelu sa Željkom Markić i sličnima s tom agendom i što smo ih pustili u mainstream. Zeznuli smo prije devet godina i to sada treba ispraviti – kaže naš izvor iz vrha SDP-a.

I u stranci Glas drže kako u društvu postoje neki prijelomni trenuci, a slučaj Mirele Čavajde upravo je jedan takav okidač zbog kojeg će, kažu, napraviti sve da do određenih promjena dođe.

– Ovo nije priča koja smije proći za koji dan. Sada definitivno treba ići do kraja i popraviti neke stvari, ovo se ne pušta, a jedino pitanje otvoreno u svemu jest koji politički alat pri tome treba upotrijebiti – kaže naš izvor iz Glasa i dodaje kako se slaže da je promjena Ustava referendumom vjerojatno najbolji put.

12.05.2022., Zagreb - Na Trgu bana Josipa Jelacica odrzan je prosvjed pod nazivom "Dosta! Unistavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja zena!" u znak solidarnosti s Mirelom Cavajdom i svim zenama kojima je u Hrvatskoj uskracen zakonski zajamcen prekid trudnoce i drugi oblici zdravstvene skrbi. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Treba, kaže, vratiti u Ustav da je pravo na pobačaj ustavno pravo kao što je slučaj u Sloveniji. I to je tema, dodaje, o kojoj će stranke od centra na lijevo ovih dana ozbiljno raspravljati. Isti izvor kaže i kako, dođe li do zajedničkog dogovora, nema nikakve prepreke da se sve što je potrebno za organizaciju referenduma i obavi preko ljeta i da se referendum provede već u rujnu.

Naki od naših sugovornika uvjereni su kako bi referendum prošao i bez eventualne promjene Zakona o referendumu, odnosno da su u stanju prikupiti potrebnih nešto više od 350 tisuća potpisa da bi referendum prošao. A optimizam temelje na svim dosadašnjim istraživanjima prema kojima je jasno da po pitanju pobačaja u društvu zapravo uopće i nema podjele jer je velika većina za to da žena ima pravo na izbor.

Pokazalo je to i zadnje istraživanje iz 2020. godine agencije Ipsos prema kojemu se čak 81 posto ispitanika izjasnilo da bi žene u Hrvatskoj trebale imati pravo na izbor dok je tek sedam posto ispitanih bilo suprotnog stava. Isto istraživanje pokazalo je i da 62 posto ispitanih smatra da se vjerske zajednice ne bi trebale petljati u pitanja zdravstvene politike, a njih 63 posto da bi prekid trudnoće za ženu trebao biti besplatan.

– Čini mi se da se ovom radikalizacijom u društvu koju gledamo kroz Hod za život, molitelje pred bolnicama, masovne prigovore savjesti zapravo stvara otpor u društvu jer potpora, sudeći prema istraživanjima, pravu žene na izbor zapravo raste. Međutim, pitanje je koliko bi ljudi doista izašlo na referendum jer jedno je imati stav, a drugo potpisati za nešto. Zato držim da prije odluke da se ide s referendumom treba provesti istraživanje i biti siguran da će on i proći – kaže naš izvor iz Možemo!, gdje također nemaju dilemu da je pravu na pobačaj mjesto u Ustavu.

12.05.2022., Zadar - Na Narodnom trgu odrzan je prosvjed pod nazivom "Dosta! Unistavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja zena!" u znak solidarnosti s Mirelom Cavajdom i svim zenama kojima je u Hrvatskoj uskracen zakonski zajamcen prekid trudnoce i drugi oblici zdravstvene skrbi. Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Zakon bi bilo teže interpretirati na način na koji je to napravio ministar zdravstva da je u Ustavu pravo na pobačaj, kazala je neki dan u Saboru i saborska zastupnica Katarina Peović u ime Kluba HSS-a i Radničke fronte te je tom prigodom i pozvala zastupnike da se ujedine oko zahtjeva ženskih udruga da se pobačaj vrati u Ustav.

Problem je provedba prava

Profesorica na Katedri za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu Ana Horvat Vuković kaže kako se referendumom, dođe li do njega, neće postići neka konkretna promjena. Ustavni sud, kaže, potvrdio je da je pravo žene na izbor neotuđivo i dok imamo trenutačni Ustav, to se pravo ne može ukinuti niti dodatno ograničiti. Problem je, kaže, provedba tog prava.

– Pravo rješenje je zapravo jednostavno. A to je da država počne raditi svoj posao i da svaka ovlaštena zdravstvena ustanova osigura izvršenje pobačaja na koji god način to može, bilo sklapanjem ugovora s vanjskim pružateljima usluga bilo zapošljavanjem liječnika koji se ne pozivaju na prigovor savjesti. Ravnatelje koji to ne osiguraju treba smijeniti i imenovati nove, koji su sposobni za provođenje zakona. U konačnici, uskrata prava iz zdravstvenog osiguranja kao što je prekid trudnoće ženi koja po zakonu na to ima pravo kazneno je djelo – kaže Horvat Vuković.

VIDEO U Zagrebu su bili i antiprosvjednici: 'Ovo su znakovi da ovaj svijet neće još dugo potrajati'

Komentara 20

BE
bezvrijedanyugodinar
12:12 14.05.2022.

Tako je treba biti u Ustavu da se zabrani

PA
papiribica
11:40 14.05.2022.

Veselim se referendumu. Na svakom referendumu je ljevica loše prošla.

PK
Posljednji Komšikanac
11:55 14.05.2022.

Ne mora i neće. Nije Ustav odlagalište svakojakih šuša fiks ideja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije