Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi put kritizirao Nazarbajeva

Lider Kazahstana: Ruska vojska za deset dana napušta zemlju

Valery Sharifulin/Newscom/PIXSELL
12.01.2022.
u 08:32

Kazahstan je pozvao vojni savez CSTO kako bi pomogao u uspostavi reda i mira

Predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev rekao je jučer da će ruski i drugi saveznički vojnici uskoro početi napuštati zemlju nakon što je red u njoj uspostavljen. Isto je tako prvi put prst jasno uperio u svog prethodnika Nursultana Nazarbajeva rekavši da su se u njegovu mandatu neke kompanije nepošteno obogatile.

Kazahstan je prošlog tjedna dospio u središte svjetske pozornosti nakon velikih prosvjeda u zemlji koji su potaknuti povećanjem cijene automobilskog goriva. Uskoro su se proširili diljem zemlje, a u najvećem gradu Almatyju prerasli su u pravu pobunu i sukobe prosvjednika i policije, čak i oružane. Kazahstanski predsjednik u pomoć je pozvao vojni savez CSTO, koji predvodi Rusija, i njegovi vojnici odmah su stigli u zemlju kako bi pomogli održati red.

Tokajev je jučer rekao da će sutra oni početi napuštati zemlju te će povlačenje trupa, a najviše je ruskih, biti gotovo u sljedećih deset dana. Neki su špekulirali da se u pozadini prosvjeda zapravo povela borba frakcije Tokajeva i bivšeg predsjednika Nursultana Nazarbajeva koji je vladao zemljom od 1990. do 2019. godine.

Jučer je Tokajev prvi put prozvao Nazarbajeva te je time, smatraju mnogi, potvrdio sumnje o frakcijskim borbama. Rekao je da su se “u mandatu prvog predsjednika pojavile vrlo bogate kompanije i međunarodno poznati bogataši”.

– Vrijeme je da se ljudima vrati ono što im pripada. Vlada mora proučiti te kompanije i vidjeti koliki mora biti doprinos Fondu za narod Kazahstana – rekao je Tokajev.

Njega je Nazarbajev sam postavio za svog nasljednika. Nekoliko dana nakon početka prosvjeda Tokajev je Nazarbajeva smijenio s mjesta šefa Vijeća za nacionalnu sigurnost odakle je upravljao zemljom iza scene. Prosvjednici su bili posebno bijesni na Nazarbajeva te su mu rušili spomenike diljem zemlje.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Čepiga.
Čepiga.
11:09 12.01.2022.

U Kazahstanu već odavno postoji ruska SAO krajina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije