Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
hsls

Liberali čestim mijenjanjem pozicija i ljudi izgubili kredibilitet

\'04.12.2011., Trg N. S. Zrinskog 17, Zagreb - Cekanje rezultata parlamentarnih izbora u izbornom stozeru HSLS-a. Darinko Kosor. Photo: Igor Kralj/PIXSELL\'
Igor Kralj/Pixsell
05.12.2011.
u 22:00

Prvoosnovana hrvatska stranka i nekad najjača oporbena stranka nakon ovih izbora postala je – izvanparlamentarna.

HSLS je jedan od najvećih gubitnika na netom održanim izborima jer ta stranka nije osvojila ni jedan mandat. Stoga će taj HSLS, koji je nekad bio najjača oporbena stranka u Hrvatskoj, odsad biti izvanparlamentarna stranka.

U prošli saziv Sabora liberali su ušli s dva mandata. Zastupnici su bili Đurđa Adlešič i Ivan Čehok, ni jedno od njih više nije u liberalima, Đ. Adlešič je postala nezavisna zastupnica pa se angažirala u razminiranju, a Čehok ima pune ruke posla s USKOK-om, nakon što je morao odstupiti i s mjesta varaždinskog gradonačelnika.

Stranku je preuzeo Darinko Kosor, udaljio je od HDZ-a, pokušao pridobiti neka zvučna i popularna imena, poput guvernera HNB-a Željka Rohatinskog, a ponovno je na izbore izašao i Dražen Budiša, kojega u politici nema još otkako je izašao iz vladajuće koalicije s Ivicom Račanom 2001. zbog optužnice protiv Ante Gotovine. Očito ni Budiša ni hvaljeni gospodarski program nisu bili dovoljni za glasače, koji su na kraju prvu stranku osnovanu još u bivšoj Jugoslaviji izbacili s Markova trga.

U 9. zadarskoj jedinici Budišino ime na listi donijelo je samo 3,75 posto, manje od Stipe Petrine, Ruže Tomašić i Ivana Grubišića. HSLS se do posljednjeg trenutka nadao da će ipak dobiti nekoliko mandata na ovim izborima, to im ipak nije uspjelo iako su u pojedinim izbornim jedinicama bili vrlo blizu prelaska izbornog praga, ali ukupno u zemlji dobili su samo 3,1 posto glasova. Darinko Kosor jučer je bio nedostupan za komentar. Žarko Puhovski kaže kako je razlog neuspjeha HSLS-a to što je ta stranka vrlo često mijenjala svoje pozicije i čelne ljude i što su izgubili moralni kredibilitet.

– Građani su na ovim izborima glasali prvenstveno iz moralnih razloga – ističe Puhovski.

Ključne riječi

Komentara 4

VA
vatra
22:49 05.12.2011.

žalosno je što su onaj bradati masnjak i ona karjeristica iz Bjelovara napravili od HSLS-a

OB
-obrisani-
23:19 05.12.2011.

Zanimljivo je da o Budišinom neuspjehu u ovom članku razglaba Žarko Puhavski. Onaj isti Puhovski koji je na suđenju Budiši i drugim proljećarima 72., bio svjedok tužiteljsva. I na kojem je Budiša dobio 4 godine Gradiške i Lepoglave. A Puhovski stipendiju za studij u Frankfurtu za proučavanje Jaspersa i Heidegera. Zbilja morbidno.

DU
Deleted user
08:42 06.12.2011.

Dozvolite mi da iznesem starinsku pol. teoriju da je liberalna stranka jezičac na vagi koji uvijek drži krupan kapital odnosno da preko liberalne opcije \"uskaču\" na vlast oni koji će se boriti da sve ostane kako je i bilo, porezi i socijalna politika, e da bi krupni kapitalisti i dalje mogli uživati u svojim bogatstvima. Kod nas je pak liberalna opcija bila u startu pogrešno koncipirana, kao odraz onih koje su ugnjavili roditelji i okolina pa su snivali neke liberalne stavove. Drugim riječima, bez opipljive podloge u krupnom kapitalu nego razbarušeni intelektualci i frtalj-redikulozni tipovi! Ali, da su probali biti jezičac na vagi i oni svakoj koal. vlasti - oh, da... Pa su zato i naposljetku kažnjeni od birača! I to dosta okrutno... I da se vratim na početak, odnosno istinsku klasiku oko liberala. To bi kod nas moglo izgurati samo par super bogatih obitelji, prvenstveno ona jedna koja stanuje u Kulmerovom dvorcu. Onda ne bi manjkalo ni marketinških minuta ni provjetravanja liberalnih teza kroz medije pred izbore. Kasnije čuvati bogate od siromašnih, uime liberalizma!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije