Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sud odbio žalbu

Stranka Hrvatska 21. stoljeća tražila poništenje izbora

izbori (1)
Grgo Jelavić/PIxsell
12.12.2011.
u 17:25

Ustavni sud odbio je žalbu podnesenu protiv DIP-a. Iz stranke su se žalili zbog popisa birača i zato što je "iseljenicima bilo onemogućeno glasovanje".

Ustavni sud odbacio je tužbu koju je protiv Državnoga izbornog povjerenstva podnijela politička stranka Hrvatska 21. stoljeća. Tužba je na Ustavni sud stigla nakon što je DIP odbacio prigovor u kojem je stranka zahtijevala da se ponište izbori održani 4. prosinca te da se privremeno odgodi konstituiranje Hrvatskog sabora uz hitno sazivanje novih izbora koji će obuhvatiti ispravan broj birača iz RH.

Iz Hrvatske 21. stoljeća argumentirali su zahtjeve navodeći da je DIP dopustio da se izbori za parlament 4. prosinca održe uvažavajući postojeći popis birača na kojem je pravo glasa dano nepostojećim biračima, točnije 917.323 birača. Drugi prigovor odnosio se na razliku između pojedinih izbornih jedinica, koja prelazi 31,9 posto između pojedinih jedinica. Nadalje, poništavanje izbora zatražili su jer "iseljeništvu nije bilo omogućeno sudjelovanje na izborima 4. prosinca".

Ustavni sud žalbu je odbacio kao neosnovanu, navodeći da je DIP ispravno ocijenio prigovor nedopuštenim jer se de facto ne odnosi na neku konkretnu nepravilnost u postupku "koju bi u skladu sa Zakonom o izborima Državno izborno povjerenstvo bilo nadležno utvrđivati i ocijeniti njezin utjecaj na rezultate provedenih izbora".

Nadalje, u rješenju Ustavnog suda navodi se da je tužiteljica bila dužna u žalbi dokazati da je eventualno odstupanje u broju birača u jednoj ili više konkretnih općih izbornih jedinica izravno i neposredno utjecalo na izborni rezultat u njima.

– Drugim riječima, ona je u žalbi morala dokazati da je upravo odstupanje u broju birača u konkretnim okolnostima unutar jedne izborne jedinice dovelo do izbornih rezultata koji bi bili drukčiji da odstupanja nije bilo, pri čemu bi svi ostali elementi izbornog sustava trebali biti isti, odnosno ostati isti, stav je suda.

Ustavni sud, također, napominje da su netočni žaliteljičini navodi prema kojima je na izborima onemogućeno sudjelovanje iseljeništvu. Birači koji nemaju prebivalište u Republici Hrvatskoj glasovali su u posebnoj XI. izbornoj jedinici, a Ustav im garantira tri zastupnika u Hrvatskom saboru.

 

Komentara 4

RE
@rea
18:38 12.12.2011.

cca 1 mil nepostojećih birača ?! Koja nebuloza! Ako je i od fantomskog Adriatic instituta, previše je.

V4
Vladimir12-4
07:51 13.12.2011.

Svi oni koji su izgubili, bi htjeli ponostiti izbore, razumljivo.

BL
Blizard
07:53 13.12.2011.

admin: opet nestaju komentari na temu ... CK ne dozvoljava slobodno mišljenje ?! Starta , Nova Pravednost !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije