Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bliski istok strahuje od većeg rata u koji bi se mogle umiješati i susjedne zemlje

Libanonci se spremaju za dugotrajan sukob

obz-lib-txt.jpg
import
14.07.2006.
u 14:30

Najnoviji oružani sukob između libanonskog Hizbullaha i izraelskih vojnih snaga, nakon otmice dvojice izraelskih vojnika, za poznavatelje bliskoistočnih problema i nije preveliko iznenađenje. Naime, glavni tajnik Hizbullaha šeik Hassan Nasrallah već je dulje vrijeme javno govorio o mogućoj otmici pripadnika izraelske vojske kao jedinom načinu da se iz izraelskog zatočeništva oslobode četvorice Libanonaca. Među njima je i poznati komunistički revolucionar Samir Al-Kantar, pripadnik Palestinske oslobodilačke fronte, odgovoran za ubojstvo velikog broja Izraelaca. Početkom godine pripadnici Hizbullaha tako su na farmi Sabha izveli neuspjelu akciju zarobljavanja izraelskih vojnika, za koje su, međutim, poginula četvorica pripadnika Hizbullaha.

Mobilizacija
Žestoka reakcija izraelske vojske – raketiranje infrastrukture u Libanonu – na otmicu dvojice vojnika iznenadila je mnoge, pa i čelnike Hizbullaha, koji nisu vjerovali u takvu odmazdu. Na Bliskom istoku strahuje se od širenja rata, u koji bi se umiješale i susjedne zemlje. Naime, mobilizacija 6000 izraelskih vojnika i optužbe izraelskih dužnosnika da je Sirija odgovorna za otmicu izraelskih vojnika – Damask Izraelci nazivaju glavnim gradom svjetskog terorizma – samo podižu tenzije. Nedavno je Izrael poslao prijeteću poruku Siriji, kada su pripadnici militantne skupine Hamas u pojasu Gaze oteli jednog izraelskog vojnika. Izraelski ratni zrakoplovi tada su drsko nadlijetali palaču sirijskog predsjednika Bashara Al-Assada kao jasno upozorenje da svakog trenutka mogu Siriju sravniti sa zemljom ako ne prestane podupirati palestinske militantne skupine i libanonski Hizbullah.

Glasnogovornik Hizbullaha Hussein Nabousli za Večernji je list izjavio kako čelništvo Hizbullaha smatra da će izraelska odmazda trajati najviše tri-četiri dana, nakon čega će ipak biti prisiljeni na pregovore o razmjeni zarobljenika. Nabousli ipak ne isključuje i mogućnost eskalacije sukoba, pa ni izravan ulazak Sirije u sukob s Izraelom:

– Ako Izrael učini pogrešan korak i napadne Siriju, bit će im žestoko uzvraćeno. Bit će to početak totalnog rata na Bliskom istoku. Mi smo, zajedno s našim saveznicima, potpuno spremni. Ne obzirući se na oprečne poruke glasnogovornika Hizbullaha, Libanonci, čini se, najviše vjeruju sami sebi pa se, poučeni iskustvom stečenim za prošlih ratova s Izraelom, ozbiljno pripremaju za dugotrajan rat. Pokazuje to i svakodnevni život Libanonaca, koji su do neki dan bili zaokupljeni turističkom sezonom, a koji se iznenada pretvorio u noćnu moru. Više od 200.000 Libanonaca koji žive u predgrađu Beiruta, u kojem se nalazi jezgra Hizbullaha, napustilo je svoje domove bježeći od možebitnog izraelskog bombardiranja. Većina ih se sklonila u školske zgrade, sportske dvorane te skloništa, koja su već pripremljena za prihvat velikog broja ljudi.

Protivničke skupine
Zarobljavanje dvojice izraelskih vojnika i žestoka reakcija izraelske vojske zasigurno će potresti ionako podijeljeno libanonsko društvo te možda dovesti do sukoba među Libanoncima. Naime, od ubojstva bivšeg libanonskog premijera Rafiqa Al-Haririja, u siječnju prošle godine, Libanon se podijelio na dvije skupine: antisirijsku, na čelu koje je Saad Hariri, sin ubijenog premijera, vođa Druza Walid Jumblat te falangistički vođa Samir Jaja, koji traže od Hizbullaha da provede rezolucije UN-a i razoruža svoje redove, te prosirijsku, na čelu koje je šeik Hassanom Nasrallah, čelnik Hizbullaha, te predsjednik parlamenta Nabih Berri, vođa šijitske milicije Amal i general Michel Aoun, vođa Stranke promjene i napretka, koji energično odbijaju razoružanje Hizbullaha.

To što su Izraelci porušili infrastrukturu u Libanonu, koja je nedavno obnovljena, nakon 15 godina građanskog rata, za što su se Libanonci u inozemstvu zadužili za 35 milijardi dolara, zasigurno će koristiti antisirijskim snagama u pokušaju da dobiju potporu libanonskog naroda za razoružanje Hizbullaha.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije