Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U IME OBITELJI

LGBT organizacije u Saboru traže ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja

sanja juras
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
1/2
05.11.2013.
u 10:37

"Pitanje zaštite obiteljskog života jedno je od temeljnih ljudskih prava i nikada ne bi trebalo biti pitanje na referendumu"

"Ne! referendumu o ljudskim pravima" transparent je koji su predstavnici LGBT organizacije jutros raširili ispred Hrvatskog sabora. Tom su prigodom predali svoj zahtjev saborskom Odboru za ravnopravnost spolova od kojeg traže da od Sabora zatraži da ne raspiše referendum o ljudskim pravima te da pitanje inicijative "U ime obitelji", koja želi da u Ustav uđe definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene, uputi Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti. Zahtjev je predsjednici Odbora za ravnopravnost spolova Nansi Tireli predala Sanja Juras iz lezbijske udruge Kontra.

- Pitanje zaštite obiteljskog života jedno je od temeljnih ljudskih prava i nikada ne bi trebalo biti pitanje na referendumu. Referendum se ne bi smio raspisivati o ljudskim pravima i većina nikada ne bi smjela odlučivati o pravima manjine. Stoga danas Saboru predajemo zahtjev da ne raspiše referendum o ljudskim pravima odnosno u slučaju nedoumice vezano za ustavnost referenduma uputi Ustavnom sudu zahtjev za ocjenom ustavnosti, je li ustavan referendum o ljudskim pravima, koji pokušava raspisati inicijativa "U ime obitelji". Smatramo da tu nema dvojbe, ovdje se radi o pitanju ljudskih prava i takvo pitanje ne smije biti predmet referenduma. Sabor to treba spriječiti i nadležni odbori za ravnopravnost spolova i ljudska prava trebaju se očitovati o tom pitanju, te Sabor treba zaustaviti raspisivanje referenduma - jasna je Juras.

Laburistkinja Nansi Tireli primila je zahtjev te rekla da će ga predložiti početkom idućeg tjedna na sjednici Odbora za ravnopravnost spolova, no i podsjetila da je struktura članova Odbora jednaka kao i stranačka struktura u Saboru.

- Vidjet ćemo kako će sam tijek toga na odboru ići. Ono što dalje možemo, ako članovi odbora budu da se ovaj zahtjev uputi u proceduru, onda će se odluka odbora uputiti Saboru, a onda se na Saboru većinom glasova odlučuje o tome hoće li ovaj zahtjev biti upućen Ustavnom sudu ili ne. To je proces koji traje, ali u dobroj vjeri i namjeri smatram osobno da svatko u RH ima prava iskoristiti sve alate i mogućnosti, pa tako i vi. Iz tog razloga sam ovdje da kao predsjednica odbora napravim sve korake koje procedura dozvoljava da bi ovaj vaš zahtjev rezultirao konačnim odgovorom Sabora u vašu korist, da Sabor uistinu i uputi zahtjev Ustavnom sudu za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja – objasnila je Tireli.

Komentara 19

GS
gazda_svemira
10:52 05.11.2013.

Večina nikad ne bi trebala odlučivati o pravima manjina? Tko bi onda trebao odlučivati o pravima ljudi manjina? Npr. manjina odluči da se više ne smiju koristiti rjieči MAMA i TATA, već se trebaju koristiti roditelj 1 i roditelj 2. Sada većina mora prihvatiti to, a to što su pogažena njihova prava to nikog ne zanima. Cijeli smisao demokracije je da većina odlučuje o svojoj sudbini i da 1 čovjek vrijedi 1 glas, a ne da 1 gay vrijedi 5 glasova,a jedan heteroseksualac 0.5 glasa.

TA
tatatata
11:16 05.11.2013.

ja i moja tri prijatelja tražimo od ustavnog suda da se jabuka zove kruška ,ako nam se to ne dozvolite imamo diskriminaciju.

KR
kristov
11:17 05.11.2013.

Nudim brak Sanji Juras, unatoč njenom opredjeljenju, samo da vidi da je ne diskriminiram, štoviše, jako i žarko je želim! Javi se Sanja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije