Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Legalnih pobačaja u Hrvatskoj nikad manje od 2000.

Prije 17 godina na pobačaj su se najviše odlučivale žene s dvoje djece, a 2016. udane i bez djece
29. rujna 2017. u 07:16 55 komentara 2072 prikaza
Abortus
Foto: Marko Prpić/Pixsell

Prošle su godine u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj napravljena 6904 pobačaja, što je 1458 manje nego godinu prije i najmanje u posljednjih 16 godina. Riječ je o prijavljenim, legalno induciranim i spontanim pobačajima kojih je najveći broj lani napravljen u Kliničkoj bolnici Merkur, KBC-u Rijeka i KBC-u Split. Najmanji broj pobačaja pak evidentiran je u lokalnim ustanovama pa je tako, primjerice, u domu zdravlja Metković bilo sedam pobačaja, kninskoj bolnici jedan.

Poljakinje prosvjeduju protiv gotovo potpune zabrane pobačaja WHO Godišnje se u svijetu izvede 25,5 milijuna rizičnih pobačaja

Kontracepcija na niskoj razini

Dok su se početkom 2000-ih na pobačaj najčešće odlučivale žene s dvoje djece, proteklih godina, pa tako i prošle, većinom su to bile žene bez djece, najčešće u dobi od 30 do 39 godina i u braku.

– Kada godinama pada broj porođaja i trudnoća, očekivati je da padne i broj pobačaja na zahtjev. A zasigurno je svoj utjecaj u tome imala i edukacija te protekle kampanje da pobačaj ne smije i ne mora biti sredstvo kontracepcije. Što se tiče pada broja spontanih pobačaja, možemo pretpostaviti da je tomu razlog bolja skrb, smanjen broj infekcija u trudnoći i vođenje brige o trudnoći od početka – komentira prof. dr. sc. Slavko Orešković, predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb.

Abortus
1 / 4
Čile: prosvjedi za i protiv pobačaja

Cijeli je niz bolnica čiji ginekolozi zbog priziva savjesti više ne rade pobačaje. Pacijentice se potom upućuju u druge ustanove pa ne čudi bitno povećan broj pobačaja u pojedinim bolnicama. Upućeni napominju i da se dio pobačaja naprosto ne evidentira.

Mr. sc. Nataša Bijelić, sociologinja iz udruge CESI, smatra da podaci o puno manje pobačaja ne odgovaraju stvarnom stanju.

– Već niz godina broj legalno induciranih pobačaja pada, a raste broj “ostalih pobačaja” i tu je problem s vođenjem statistike i prijavljivanjem pobačaja. Smanjen broj induciranih pobačaja zasigurno nije rezultat porasta korištenja kontracepcije ili bolje informiranosti o seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Napadi na zdravstveni odgoj, koji se u konačnici i ne provodi u školama, bili su brutalni. A i korištenje kontracepcije je na vrlo niskoj razini – komentira sociologinja Bijelić. Ona zaključuje da je smanjen broj induciranih pobačaja rezultat nedostupnosti tog zahvata u bolnicama. Stoga se, kaže, pobačaji obavljaju ilegalno kod privatnika.

Inicijativa 40 dana za život djeluje tri i pol godine u Hrvatskoj. Ljudi nam kažu da smo ih inspirirali da se uključe u Inicijativu ili da rode, tvrdi teolog Ante Čaljkušić Nova akcija Počinju molitve za život, ali i borba za prava žena

Pobačaje ne radi 55% liječnika

– Prema posljednjem istraživanju pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, 55% zdravstvenih djelatnika/ica u hrvatskim bolnicama stručnih za obavljanje pobačaja zbog priziva savjesti ne obavlja pobačaje. Priziv savjesti sasvim je neregulirano područje – smatra Bijelić.

U evidenciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od privatnih ustanova je evidentirana samo specijalna bolnica Podobnik, gdje je lani napravljeno 212 pobačaja. S obzirom na mjesto prebivališta i broj žena reproduktivne dobi, najviše je pobačaja u Istarskoj županiji, a najmanje u Dubrovačko-neretvanskoj. U Hrvatskoj je višestruko manje namjernih pobačaja na tisuću živorođenih nego, primjerice, u Mađarskoj, Sloveniji, Češkoj.

Čile: prosvjedi za i protiv pobačaja Pobjeda za vladu Ispunili obećanje: Čile legalizirao pobačaj u ograničenim slučajevima Down sindrom jeste li znali? Evo zašto Island ima najmanje rođene djece s Downovim sindromom Trudnica na moru, plaža FASCINANTNO OTKRIĆE Uzimanje ovog vitamina u trudnoći sprečava urođene mane i pobačaje
zanimljivo
Odrekli se imena, ali i prezimena! Svoja prava imena domaće zvijezde dobro kriju od javnosti! Znate li ih?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • Deleted user:

  Čemu se čudimo? Nikad manje mladih u Hrvatskoj. Smanjuje se broj stanovnika pa se smanjuju i drugi brojevi koji s s tim u vezi. Zato imamo sve više ministara, državnih tajnika, pomoćnika ministara iumirovljenika.

 • max:

  I Hrvata u Hrvatskoj nikad manje od 1990te....

 • Avatar EUJ-
  EUJ-:

  Možda pobačaja ali legalnih krađa, deložacija i kopanja po kontejnerima imamo daleko više nego 2000.