Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Lavrov: Hamas spreman na prekid borbi ako se prekine blokada pojasa Gaze

31.12.2008.
u 17:06

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kako je vođa Hamasa u egzilu Khaled Mashaal izrazio spremnost prekidanja svih oružanih sukoba ako bi Izraelci prekinuli blokadu Gaze. Kako prenosi CNN, Rusi su objavili kako je Mashaal u razgovoru sa ruskim ministrom vanjskih poslova Lavrovom rekao da je Hamas spreman na prekid borbi, "ali samo ako bi to bilo praćeno mjerama koje bi prekinule blokadu pojasa Gaze".

Hamas je ranije priopćio kako zasad nije dobio nikakav prijedlog o primirju s Izraelom u Gazi, rekavši da je spreman proučiti svaki prijedlog koji bi mogao zaustaviti izraelsku "agresiju" i prekinuti izraelsku blokadu.

- Nismo dobili nikakav prijedlog o primirju - rekao je visoki dužnosnik islamističkog pokreta Ayman Taha.
- Ako dobijemo takav prijedlog proučit ćemo ga, jer podupiremo svaku inicijativu koja će zaustaviti agresiju i potpuno ukinuti blokadu - dodao je Taha.

Europska unija i Bliskoistočni kvartet traže prekid vatre u Gazi

Prosvjednici pred Obaminom kućom na Havajima: NE američkoj podršci Izraelu!

Izrael odbacio primirje s Hamasom u Gazi
Izrael je u srijedu odbacio prijedloge za uspostavu primirja s Hamasom u pojasu Gaze koje od njega zahtijeva međunarodna zajednica, petog dana ofenzive u kojoj je na tom području pod nadzorom islamističkog pokreta poginulo više od 390 ljudi.

Po završetku šestosatne sjednice sigurnosni kabinet je objavio da ne prihvaća prijedlog o primirju koji su u utorak iznijeli Europska unija i Kvartet za Bliski istok (SAD, EU, Rusija i UN), potvrdivši odlučnost da "nastavi ofenzivu koju je u subotu u Gazi pokrenuo protiv Hamasa", prema visokom izraelskom dužnosniku.

Premijer prijelazne vlade Ehud Olmert, kako je prenio izraelski dužnosnik, rekao je nakon razgovora da se "operacija u Gazi nije povela kako bi završila s istim raketnim napadima kao na početku ofenzive".

- Izrael je godinama bio suzdržan i pružio je priliku za mogućnost primirja. No Hamas ga je prekršio - dodao je.

Olmert od kritike nije poštedio ni pristaše primirja diljem svijeta. - Shvaćate li kakve bi to posljedice moglo imati za zemlju i za regiju? Posljedice za izraelsku snagu odvraćanja?

Izrael je prije toga odbacio i zamisao o privremenom primirju koju je iznio francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner.

Hamas je pak kritizirao predložene uvjete primirja. Preko svog glasnogovornika Fawzija Barhuma ocijenio je da međunarodni posrednici "izjednačuju žrtvu i krvnika".

U međuvremenu se nastavljaju izraelski zračni napadi i palestinsko raketiranje, kao i pripreme za izraelsku kopnenu ofenzivu.

(mp,Hina)


Arapska liga traži od UN-a da zaustavi izraelske napade

Arapski ministri vanjskih poslova koji su se u srijedu hitno sastali u Kairu pozvali su Vijeće sigurnosti UN-a da zaustavi izraelske napade u pojasu Gaze, prenose agencije. Sastanak ministara vanjskih poslova 22 država Arapske lige održan je dok su se istodobno nastavljali izraelski zračni napadi na pojas Gaze.
- Tražimo od Vijeća sigurnosti da odoli pritiscima i odmah donese odluku o zaustavljanju izraelskih napada u Gazi - rekao je glavni tajnik Arapske lige Amr Mussa otvarajući sjednicu. - Svjedoci smo izraelskog nadmetanja. Cilj su izbori koji će se 10. veljače održati u Izraelu, a Gaza plaća cijenu za to. Možda sadašnja vlada u Izraelu traži izliku ili neku bitku kako bi pokazala svoju moć i tako pridobila glasove - rekao je Mussa.


Poginulo 393 Palestinaca, 1900 ranjenih

U izraelskim napadima je od subote poginulo 393 Palestinaca, uglavnom članovi Hamasa, a više od 1900 je ranjeno, prema hitnoj službi u Gazi.
Prema UN-ovoj agenciji za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA), najmanje 25 posto žrtava su civili.
U više arapskih zemalja otkazane su novogodišnje proslave iz solidarnosti s Palestincima u Gazi.
Na Zapadnoj obali dočeci Nove godine bit će uglavnom privatni, a u Izraelu je civilna zaštita pozvala stanovnike na jugu zemlje da na Silvestrovo ne izlaze iz svojih domova.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije