Naslovnica Vijesti Hrvatska

Lavandu uvozimo iz Srbije jer Hrvatska nema dovoljno

Hrvatska Vlada stimulira sadnju lavande, ali nema dovoljno sadnica. Hrvati su zatražili da im uzgajamo i sadnice maslina, ali nismo uspjeli da bi proizvodnja bila isplativa dok smo s lavandom imali uspjeha, kaže vlasnik laboratorija.
27. veljače 2011. u 12:46 33 komentara 7 prikaza
lavanda
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell

BEOGRAD - Hrvatska sadnice lavande uvozi iz Srbije, točnije iz Velike Plane, gradića od 16.000 stanovnika 80 kilometara južno od Beograda.

Televizija B92 donosi prilog o laboratoriju u Velikoj plani gdje se primjenom suvremene biotehnologije uzgajaju sadnice lavande, a vlasnik laboratorija, dr. Ivo Džinović kaže da su prvi kupci iz Hrvatske naručili 300.000 sadnica.

- U Hrvatskoj Vlada poticajima stimulira sadnju lavande, ali nema dovoljno sadnica. Hrvati su zatražili da im uzgajamo i sadnice maslina, ali nismo uspjeli da bi proizvodnja bila isplativa dok smo s lavandom imali uspjeha. Sadnice lavande ćemo im isporučiti u plastičnim posudama poput onih za vodu gdje stane po 500 biljčica i Hrvati će ih dalje aklimatizirati u svojim plastenicima - kaže dr Ivo Džinović.

U prilogu je prikazano kako djelatnici koji zbog velike narudžbe iz Hrvatske rade u dvije smjene, "sade" zametke, dijelove tkiva lavande u posudice s posebnim gelom i da bi brže sazrijevale, izložene su neonskom svjetlu jačine 1.500 luksa. Reporter B92 kaže kako će "sa ovog četvornog metra sadnica, Hrvati moći posaditi desetine hektara lavande".

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • lux020:

    Hrvati su lijen i prekomotan narod.Zašto se uopće čudimo da ima toliko nezaposlenih?Čekajući da nam netko da komad kruha a ništa ne raditi po tom pitanju je krajnje sramotno!Gospodo,motiku u ruke pa će biti i kruha!

  • doktorica:

    a nemamo dovoljno nezaposlenih da nam to rade.Sramota!

  • red_rad_disciplina:

    Kod nas su uništili nekad snažnu proizvodnju a sad skupo plačamo ceh. Ista stvar smiješi se svinjetini, janjetini, jabukama i kruškama, kukuruzu pa i lubenice uvozimo