Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvoz

Lavandu uvozimo iz Srbije jer Hrvatska nema dovoljno

lavanda
Tomislav Miletić/Pixsell
27.02.2011.
u 12:46

Hrvatska Vlada stimulira sadnju lavande, ali nema dovoljno sadnica. Hrvati su zatražili da im uzgajamo i sadnice maslina, ali nismo uspjeli da bi proizvodnja bila isplativa dok smo s lavandom imali uspjeha, kaže vlasnik laboratorija.

BEOGRAD - Hrvatska sadnice lavande uvozi iz Srbije, točnije iz Velike Plane, gradića od 16.000 stanovnika 80 kilometara južno od Beograda.

Televizija B92 donosi prilog o laboratoriju u Velikoj plani gdje se primjenom suvremene biotehnologije uzgajaju sadnice lavande, a vlasnik laboratorija, dr. Ivo Džinović kaže da su prvi kupci iz Hrvatske naručili 300.000 sadnica.

- U Hrvatskoj Vlada poticajima stimulira sadnju lavande, ali nema dovoljno sadnica. Hrvati su zatražili da im uzgajamo i sadnice maslina, ali nismo uspjeli da bi proizvodnja bila isplativa dok smo s lavandom imali uspjeha. Sadnice lavande ćemo im isporučiti u plastičnim posudama poput onih za vodu gdje stane po 500 biljčica i Hrvati će ih dalje aklimatizirati u svojim plastenicima - kaže dr Ivo Džinović.

U prilogu je prikazano kako djelatnici koji zbog velike narudžbe iz Hrvatske rade u dvije smjene, "sade" zametke, dijelove tkiva lavande u posudice s posebnim gelom i da bi brže sazrijevale, izložene su neonskom svjetlu jačine 1.500 luksa. Reporter B92 kaže kako će "sa ovog četvornog metra sadnica, Hrvati moći posaditi desetine hektara lavande".

Ključne riječi

Komentara 33

LU
lux020
14:37 27.02.2011.

Hrvati su lijen i prekomotan narod.Zašto se uopće čudimo da ima toliko nezaposlenih?Čekajući da nam netko da komad kruha a ništa ne raditi po tom pitanju je krajnje sramotno!Gospodo,motiku u ruke pa će biti i kruha!

DO
doktorica
13:17 27.02.2011.

a nemamo dovoljno nezaposlenih da nam to rade.Sramota!

RR
red_rad_disciplina
13:35 27.02.2011.

Kod nas su uništili nekad snažnu proizvodnju a sad skupo plačamo ceh. Ista stvar smiješi se svinjetini, janjetini, jabukama i kruškama, kukuruzu pa i lubenice uvozimo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije