Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pravobraniteljica izrazila zabrinutost

Lani ubijeno devet žena, ove godine već pet

Bjelovar: Muškarac ubio jednu ženu, drugu teško ozlijedio pa počinio samoubojstvo
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/8
20.05.2024.
u 16:49

"I upravo je činjenica da većinu nasilja prema ženama kontinuirano čine zapravo njihovi najbliži, supruzi, partneri, bivši partneri ili drugi članovi obitelji/bliske osobe, duboko zabrinjavajuća pa moram upozoriti da je sustavne promjene nužno poduzeti odmah", stoji u priopćenju

U tragediji koja je u subotu ujutro potresla mirno naselje obiteljskih kuća u Bjelovaru dvije su žrtve žene. Muškarac je, prema dosadašnjim informacijama, presudio punici i sebi, a njegova supruga preživjela je više ozljeda zadobivenih oštrim predmetom. Prethodila je, kako su posvjedočili susjedi, vika i zapomaganje. Susjedi su rekli da se radilo "o sređenoj obitelji, ni po čemu problematičnoj". Počinitelj je navodno sam iz kuće pozvao policiju prije samoubojstva, a dobra je vijest, već prema subotnjim informacijama liječnika bjelovarske bolnice, da je nesretna žena nakon i operacije stabilno i ozljede su sanirane.

Obiteljska tragedija sa ženama kao žrtvama, nažalost, nije rijetkost, a tim se povodom oglasila i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova. U priopćenju njezina ureda stoji kako pravobraniteljica "ponovno, kao i nažalost već nebrojeno puta do sada, izražava ozbiljnu zabrinutost zbog nastavka eskalacije ubojstava žena i ove 2024. godine".

"I upravo je činjenica da većinu nasilja prema ženama kontinuirano čine zapravo njihovi najbliži, supruzi, partneri, bivši partneri ili drugi članovi obitelji/bliske osobe, duboko zabrinjavajuća pa moram upozoriti da je sustavne promjene nužno poduzeti odmah", stoji u priopćenju u kojem se kaže kako "pravobraniteljica i ovog puta upozorava da sustavu borbe protiv rodno utemeljenog nasilja nedostaje jaka primarna preventivna komponenta, kontinuirana i sveobuhvatna edukacija struke te društveno obrazovanje o ravnopravnosti spolova na svim razinama, kao i tješnja i za rodno utemeljeno nasilje senzibilizirana međuresorna suradnja svih relevantnih dionika. I konačno, nedostaju programi dugotrajne i kvalitetne resocijalizacije počinitelja."

 

GALERIJA Policija na mjestu strave u Bjelovaru
Bjelovar: Muškarac ubio jednu ženu, drugu teško ozlijedio pa počinio samoubojstvo
1/8

Iz ureda pravobraniteljice za ravnopravnost spolova ističu kako je "u 2024. godini s dosad počinjenih pet slučajeva ubojstava žena (mogući femicid) postalo očito da se brutalizacija nasilja protiv žena nažalost nastavlja". Također, poručuje pravobraniteljica za ravnopravnost spolova priopćenjem, "kada se navedene statističke podatke usporedi s podacima iz 2023., vidljivo je da su te godine zabilježena ukupno 23 ubojstva u Republici Hrvatskoj (četiri manje nego 2022. i sedam manje nego 2021.), od čega je bilo ukupno devet ubijenih žena (četiri manje nego 2022. i šest manje nego 2021.) – a od toga su njih pet ubili intimni partneri".

Također, upozorava javna pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, u razdoblju od 1. siječnja do 18. svibnja ove godine dogodilo se pet ubojstava žena, a lani u istom razdoblju – dva ubojstva. Kada se, pak, promatra odnos počinitelja i žrtve ubojstva, ove se godine u jednom slučaju radilo o ubojstvu supruge koju je usmrtio suprug, u jednom slučaju je sin usmrtio majku, jednom se radilo o počinitelju koji je bio znanac sina ubijene žene, a u četvrtom slučaju, koji je prethodio bjelovarskom, partner je usmrtio svoju izvanbračnu partnericu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije