Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Detalji novog zakona

Kuščević uvodi institut protureferendumskih inicijativa, za potpise 30 dana

Lovro Kuščević
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
08.03.2019.
u 09:12

I inicijative koje su protiv referenduma morat će se legitimirati da se vidi tko iza njih stoji. Možda će i potaknuti svijest o potrebi protureferendumskih akcija

Novim Zakonom o referendumu, koji bi za koji dan trebao biti u e-savjetovanju, rok za prikupljanje potpisa za referendum produljit će se sa sadašnjih 15 na 30 dana, a uvest će se i institut protureferendumskih inicijativa. Potvrdio nam je to Lovro Kuščević, ministar uprave, naglašavajući da će se protureferendumske inicijative koje vode kampanju protiv određenog referenduma institucionalizirati tako da će se i one morati registrirati, prijaviti svojeg predstavnika, riječju, zakonski će se morati legitimirati. Dosad protureferendumske inicijative zakonski uopće nisu bile tretirane, a dojam je da će se ovako možda prisnažiti potreba protesta protiv određenog referenduma.

Kuščević kaže da će se te inicijative institucionalizirati da bi sve bilo transparentno i da bi se točno znalo koja ekipa stoji iza kampanje protiv nekog referenduma. Inspiraciju za institut protureferendumskih inicijativa u Ministarstvu uprave, odnosno u radnoj skupini, pronašli su u zakonima o referendumu europskih zemalja – Italije, Švicarske, ali i nekih nordijskih država. Iako će se produljiti rok za prikupljanje potpisa s 15 na 30 dana, i dalje će za državni referendum biti potrebno 10 posto potpisa birača, što sada iznosi nešto više od 374.000 potpisa.

Smanjit će se tek broj potpisa potrebnih za lokalni referendum koji, za razliku od državnog, i dalje ima prag od 50 posto plus jedan birač koji mora izaći na glasanje da bi referendum bio valjan. Taj je cenzus za državni referendum izmjenama Ustava ukinut kada je Hrvatska ulazila u EU jer je prije ulaska trebalo provesti referendum želimo li ući u tu europsku integraciju. Da prag nije ukinut, teško da bi referendum prošao. Zato Ustav sada kaže da se na državnom referendumu odlučuje većinom glasova izašlih birača.

– Znam da će biti prigovora da je i 30 dana prekratak rok za prikupljanje potpisa, ali u Švicarskoj od pokretanja referenduma do njegova održavanja treba proći 18 i više mjeseci. Propisan je tako dugi rok jer se želi da se s vremenskim odmakom dobro procijeni i osvijesti je li referendum potreban – rekao nam je Kuščević. Postojeći Zakon o referendumu potpuno je nedorečen i uopće ne propisuje proceduru nakon što su potpisi prikupljeni, velik je i pritisak referendumskih inicijativa pa je novi zakon neophodan.

>>Konferencija GI Narod odlučuje o provjeri broja potpisa na način kako ga provodi Kuščević

Komentara 12

PA
PainKiller
09:42 08.03.2019.

Najbolje bi bilo da HDZ ukine parlament, ukine političke stranke, sebe proglasi vječnim vladarem i promjeni ime u KPYU.

SJ
samo.jako
09:45 08.03.2019.

E da se tako uređuju sva područja, ali dobro, od nečega se mora krenuti.

Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
Posjetio Titov muzej-tko sam?
10:29 08.03.2019.

Hoće li i buduće referendume brojati APIS?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije