Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
model zapošljavanja

Kuščević vraća 'revolving door'!

Kuščević
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
26.02.2019.
u 10:25

Uvjeren je da Ustavni sud neće opet rušiti model zapošljavanja koji je uveo Zoran Milanović.

Iako je ministar uprave Lovro Kuščević najavljivao da će Zakon o sustavu državne uprave, koji je upravo u javnoj raspravi, omogućiti depolitizaciju i racionalizaciju državne uprave, od toga prema prvoj verziji zakona, izgleda, neće biti ništa.

 

Ali tim zakonom Ministarstvo uprave praktički vraća model zapošljavanja Zorana Milanovića, bivšeg SDP-ova premijera, tzv. revolving door prema kojem su ministri bez javnog natječaja, probnog rada i državnog stručnog ispita u svoje kabinete mogli dovoditi najbliže suradnike koji su iz državne uprave odlazili zajedno sa završetkom mandata ministra. Upravo je HDZ, dok je bio u oporbi, kritizirao taj Milanovićev model zapošljavanja.

Bez provjere stručnih znanja

Pred kraj Milanovićeva mandata Ustavni je sud ukinuo taj model jer je ocijenio da su službenici zaposleni na taj način u odnosu na ostale službenike bili privilegirani.

Posebno je zanimljivo što se odredba o vraćanju “revolving doora” u čl. 47, stavku 3 Zakona o sustavu državne uprave koja kaže: “poslove podrške čelniku tijela državne uprave u provedbi utvrđene politike Vlade mogu na određeno vrijeme, a najdulje za vrijeme trajanja mandata čelnika tijela državne uprave, obavljati druge osobe na koje se primjenjuju opći propisi o radu”, i stavak 4: “Vrste radnih mjesta, uvjete za obavljanje poslova i način određivanja plaće osoba iz stavka 3. ovog članka uređuje Vlada uredbom”, pojavila u zakonu tek kad je objavljen na e-savjetovanju!

 

Članovima radne skupine koja je radila na izradi tog zakona nitko iz Ministarstva uprave nije ni spomenuo da bi se “revolving door” mogao naći u prijedlogu zakona. Tvrdi to Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH, koji je bio član te radne skupine.

Ministar Lovro Kuščević jučer je rekao da je model zapošljavanja koji je predložilo Ministarstvo uprave nešto vrlo slično Milanovićevu modelu zapošljavanja. No Kuščević tvrdi da Ustavni sud ovaj put sigurno neće imati prigovor jer neće biti riječ o zapošljavanju državnih službenika nego će se na osobe zaposlene tim modelom primjenjivati opći propisi o radu.

Vlada će tek uredbom odrediti na koja će se radna mjesta moći zapošljavati tim povlaštenim modelom, na koju plaću kao i uvjete za obavljanje tih poslova.

Pretpostavljamo će Vlada ipak propisati natječaj, kako Ustavni sud ne bi opet rušio taj model zapošljavanja (premda zakon ne spominje natječaj), ali kriteriji natječaja mogu biti znatno blaži, a i plaće veće nego što imaju ostali zaposleni u državnoj upravi. Kuščević čak nije ni osporavao da članovima radne skupine revolving door uopće nije spomenut tijekom izrade zakona.

– Može biti da je to točno što gospodin Kuhar kaže, ali i kad radna skupina završi posao, Ministarstvo uprave i dalje radi na zakonu, a ovo je tek najgrublja verzija koja je puštena u javnu raspravu. Sukladno javnoj raspravi i primjedbama koje budu upućene, moguće su i promjene – rekao nam je Kuščević.

Darko Nekić, šef radne skupine za izradu tog zakona, jučer je na Kuharove optužbe samo rekao: “Nemam komentara.” Kuhar pak kaže da će se, ako rješenje popunjavanja ministarskih kabineta prođe, „kružna vrata“ ponovno otvoriti za ljude koji će činiti ministarsku svitu i uživati poseban status u državnoj službi, ovoga puta u svojstvu „entourage radnika“.

 

Kad smo ustvrdili da predloženi zakon ne predviđa ni depolitizaciju ni profesionalizaciju državne uprave, to proizlazi iz toga što, primjerice suprotno najavama, nije propisan ograničen broj državnih tajnika nego kao i u postojećem zakonu ostaje da državnih tajnika može biti jedan ili više.

VIDEO Pogledajte plaće u Njemačkoj

Zatim, zakon predviđa ukidanje mjesta pomoćnika ministara, kojih je sada oko 90, jer se uvode ravnatelji uprava, ali u prijedlogu zakona navodi se da će ravnatelji uprava biti imenovani i ne spominju se natječaji, što je najavljivao ministar Kuščević tvrdeći da će natječaji omogućiti profesionalizaciju rukovodećih kadrova.

Iako se u zakonu navode samo imenovanja, Kuščević nam je rekao da se na ravnatelje uprava odnosi Zakon o državnim službenicima koji pak propisuje da se rukovodeće funkcije biraju na natječajima. Za broj državnih tajnika priznao je da ga nisu uspjeli ograničiti jer svako ministarstvo, ovisno o svojoj veličini, ima drugačije potrebe.

 

Stupa na snagu 1. lipnja

Zakon predviđa i ukidanje ureda državne uprave čije će se poslovi prebaciti na županije, ali tek donošenjem posebnih zakona. Državni službenici i namještenici nastavit će obavljati poslove u tim uredima do donošenja rješenja o rasporedu na radna mjesta u županijama. Najkasnije u roku od 15 dana od dana stupanja na snagu posebnih zakona ministar uprave će sa županima sklopiti sporazume o preuzimanju državnih službenika iz ureda državne uprave. Zakon će stupiti na snagu već 1. lipnja ove godine.

Kabinetski službenici koji su bez javnog natječaja, probnog rada i državnog stručnog ispita primljeni na radna mjesta u kabinetima ministara Kukuriku Vlade dok traje njihov mandat odlukom Ustavnog suda ostali su bez posla 1. siječnja 2016. godine.

Toga dana prestala je važiti neustavna zakonska odredba na temelju koje su zaposleni. Ta se odluka nije odnosila na pomoćnike ministara ili glasnogovornika Vlade koji su imali i imaju status i prava dužnosnika, već isključivo na one koji su mimo natječaja i oglasa primljeni na službeničko mjesto u kabinetu ministra kao, recimo, glasnogovornici po ministarstvima, pisao je u prosincu 2015. godine Večernji list. Na taj je način bilo zaposleno oko 140 službenika.     

Bojkot HRT-a

Komentara 37

VO
volosko
10:40 26.02.2019.

ne znam kaj je tu tak čudno, normalno da moraju imati pravo birati najbliže suradnike koji će biti uz njih dok im mandat traje. niš čudnoga.

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
11:41 26.02.2019.

Mene samo zanima jel Plenković svjestan koliko nesposobne ministre ima?! Gospodo draga nemate vi blage veze sa demokraciom. Korupcija, nepotizam, klijentelizam, to su vaši glavni atributi.

AR
Arger
11:56 26.02.2019.

Okruzit se lopinama da mozete lakse krast.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije