Naslovnica Vijesti Hrvatska

Krstičević: Od SAD-a ćemo dobiti još dva Black Hawka vrijedna 350 milijuna kuna

"Mislim da smo Hrvatskoj vojsci vratili sjaj iz Domovinskog rata i mislim da se naši vojnici zaista dostojanstveno osjećaju", kazao je ministar nakon sjednice Vlade dodavši da je Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu poslije 28 godina vraćen zrakoplov Rudolfa Perešina
23. svibnja 2019. u 13:38 112 komentara 11317 prikaza
Helikopter Black Hawk
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Ministar obrane Damir Krstičević nakon usvajanja Godišnjeg izvješća o obrani u četvrtak je kazao da je Vlada i dalje odlučna riješiti strateško pitanje nabave borbenih zrakoplova te da o tome razgovara sa Švedskom i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). 

Astana Arena Sve je dogovoreno Službeno! Kinezi odlučili: Gradimo stadion u Hrvatskoj vrijedan 150 mil. €

Na sjednici Vlade prihvaćeno je Godišnje izvješće o obrani za prošlu godinu, a Krstičević je na sjednici najavio kako će Hrvatska od SAD-a dobiti još dva nova helikoptera Black Hawk (Crni jastreb) u vrijednosti 350 milijuna kuna. Krstičević se nakon prihvaćanja izvješća osvrnuo na postignuto te je istaknuo da Vlada u svom mandatu sustavno i organizirano jača i modernizira Hrvatsku vojsku.

"Mislim da smo joj vratili sjaj iz Domovinskog rata i mislim da se naši vojnici zaista dostojanstveno osjećaju", kazao je nakon sjednice Vlade dodavši da je Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu poslije 28 godina vraćen zrakoplov Rudolfa Perešina.

Smatra i da je borbeno zrakoplovstvo potrebno Hrvatskoj i njenim budućim generacijama te da će nabava borbenih zrakoplova biti golemi tehnološki iskorak za HV. Krstičević je potvrdio da se nakon propalih razgovora s Izraelom o nabavi borbenih zrakoplova trenutačno o tome razgovara sa SAD-om i Švedskom.

Stadionska diplomacija Obećali su nam sagraditi stadione, ali evo što Kineze zapravo zanima

"Vlada je i dalje odlučna da osigura to strateški važno pitanje za državu. Kada budemo imali konkretne informacije, o tome ćemo pravovremeno obavijestiti hrvatsku javnost", izjavio je.

Kazao je i da će se kod izbora najbolje ponude voditi "onim što je najbolje za Hrvatsku", te da će nakon konkretnih ponuda od SAD-a i Švedske stručna skupina tako i odabrati. Na novinarsko pitanje o tome kojoj je ponudi Vlada više sklona, Krstičević je odbio "špekulirati" o tome i kazao da "ima vremena".

"Mi otprilike znamo i iz prvog pokušaja koje su cijene", kazao je naglasivši da su u pokušaju s Izraelom, ali i na primjeru Bugarske i Slovačke koje su također nabavljale borbene avione prikupljena potrebna iskustva te da je ključ da je Vlada odlučna riješiti to pitanje.

Donacija SAD-a: Na Plesu predstavljeni helikopteri Black Hawk:

Helikopter Black Hawk
1 / 36
Predstavljeni helikopteri Black Hawk UH-60M
Hrvatski Telekom i Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM)
Generacija NOW
Pobjednički tim natječaja Hrvatskog Telekoma i IRIM-a: „Definirali smo i napravili svoj standard IT učionice – onakav kakav kod nas još ne postoji“

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar ovdje Maks
  ovdje Maks:

  S pravim iglicama jedan je dovoljan za 5 -6 Mig29 ili boljih. Svejedno nabaviti i F6 ili bolje.

 • lorena.pajtak:

  To je pravi znak istinskog partnerstva SADa i Hrvatske jos i da avione dogovorimo s njima pa ce se vidjeti tko je lider u regiji

 • tomislava.mihaljevic:

  Eto pa nek netko kaze nemamo nista od NATOa pa sve ovo je pokazatelj da SADa u nas gleda kao prave partnere na jugoistoku Europe